Acuzaţii fără precedent: sistemul de cumetrii instaurat de Carmen Dan la Ministerul de Interne

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO: gov.ro
FOTO: gov.ro

Scandal fără precedent în Ministerul de Interne. Un ofiţer de rang înalt rupe tăcerea şi dezvăluie modul în care sunt schimbate cadrele cu funcţii de conducere după culoarea politică.

Este vorba de şeful Direcţiei Generale Anticorupţie (DGA), chestorul Cătălin Ioniţă, cel din cauza căruia Mihai Tudose a fost obligat să-şi dea demisia din fruntea guvernului. Concret, Cătălin Ioniţă a trimis o scrisoare deschisă în care o acuză pe şefa de la Interne că a minţit şi că i-ar fi cerut să distrugă documente. Ioniţă descrie şi momentul în care a refuzat numirea la şefia Poliţiei Române, în 2018, care a culminat cu schimbarea lui Mihai Tudose. Acuzaţiile vin la trei zile după ce ministrul Carmen Dan a anunţat că vor fi schimbări în direcţia din MAI pe care o conduce chestorul.

Disputa din 2018

Printre altele, Cătălin Ioniţă spune că nu a fost de acord să fie numit şef al Poliţiei Române şi acuză că „în disputa politică cu premierul de la acea vreme Mihai Tudose s-a prezentat public un raport din care reiese că sunt de acord cu ocuparea funcţiei de Inspector General al Poliţiei Române”. El a prezentat un alt raport în care declară că nu era de acord şi spune că a fost pus să îl distrugă, deoarece era „dovada clară că nu premierul minţea, ci ministrul de interne”.

„Ca urmare a presiunilor făcute am început activitatea că Inspector General însă nenumăratele imixtiuni în activitatea firească a IGPR creau tensiuni permanente", mai spune ofiţerul. Chestorul dezvăluie că s-au făcut o serie de presiuni pentru schimbarea din functie „a multor şefi care erau consideraţi indezirabili”, dar şi că a fost filat şi el şi familia lui. „Am aflat imediat de faptul că, faţă de şeful Poliţiei Române se desfăsoară activităţi de supraveghere operativă, de asemenea şi asupra familiei mele, existând martori şi probe video în acest sens. Am înştiinţat conducerea DGPI (fosta „Doi şi-un sfert”- n.r.), însă nu s-a întâmplat absolut nimic, din contră", mărturiseşte Ioniţă. 

Ulterior, spune Ioniţă, a fost pus să scrie o demisie înaintea undei deplasări în SUA. „Văzând că nu pot fi manipulat am fost silit să îmi scriu un raport cu demisia din funcţie chiar înainte de o deplasare în SUA la misiunea ONU, spunându-mi-se să plec liniştit că vom stabili ce facem. Ulterior, am aflat din mass media că mi-am dat demisia", arată şeful Direcţiei Anticorupţie. După ce a plecat de la conducerea Poliţiei Române, Ioniţă s-a întors la DGA unde ocupase fotoliul de şef prin concurs. „Odată reîntors la DGA au continuat presiunile vizând schimbarea din funcţie a unor şefi de structuri teritoriale, aspecte pe care le voi detalia cu probe. Printre ameninţările pe care le-am primit au fost şi cele legate de înscenarea unui dosar penal la DNA, prezentarea tezei de doctorat că fiind plagiată înainte că orice organism de specialitate să se pronunţe", mai spune şeful DGA. 

Declaraţiile acestuia vin în contextul în care ministrul Carmen Dan a anunţat că vor fi schimbări la Direcţia Generală Anticorupţie din cadrul MAI, condusă de Cătălin Ioniţă. „În perioada viitoare vor exista anumite modificări organizatorice la nivelul DGA. Activitatea DGA are două componente principale – prevenirea corupţiei şi combaterea acesteia. Consider că trebuie să existe un echilibru între aceste componente. Susţinem prevenţia atunci când demonstrăm că avem capacitatea să combatem. Am cerut recent directorului general o proiecţie asupra viitorului cadru organizatoric pornind de la 2 constatări pe care le-am avut faţă de activitatea direcţiei de anul trecut. Prima priveşte faptul că activitatea DGA pe zona de prevenire s-a concentrat mult prea mult în cu totul alte zone, altele decât MAI. Din punctul meu de vedere, nu cred că am terminat cu corupţia din minister, ca să ne prioritizăm activitatea preventivă în alte domenii ale vieţii sociale (în învăţământ, în sănătate sau în administraţie)”, spunea ministrul vineri.

Carmen Dan: De ce vorbeşte tocmai acum?

Carmen Dan, a reacţionat, ieri, la acuzaţiile venite din partea lui Ioniţă. „Când te comporţi ca şi cum instituţia ar fi a ta, e o problemă. Acum dl Ioniţă spune foarte multe lucruri. Ce pot eu să fac în situaţia asta decât să-l las să spună ce consideră că are de spus? Niciodată nu am considerat că e cazul să pun eu căluş la gura unui om care vrea să vorbească. De ce vorbeşte tocmai acum, este un semn de întrebare. Ce este trist pentru mine e că un ofiţer de carieră, care vorbeşte de onoare, îşi pune uniforma în cap în felul acesta”, a declarat, luni, Carmen Dan.

Numai că, tot ieri, fostul premier Mihai Tudose, a acuzat-o pe şefa de la Interne, din nou, că minte. „Mincinoasă. Agresivă şi Incompetentă. O reprezentare perfectă a omului lu’ Dragnea. Ministrul de Interne... Carmen Dan!!! Vă aduceţi aminte cum, în ianuarie 2018, am cerut demisia acestei ,,doamne” fiindcă minte şi are o agendă proprie în cadrul ministerului?!... Atunci ,,partidu’” a luat foc, am fost făcut misogin şi, evident, “deconspirat” ca fiind securist şi trădător... Acum, Chestorul Ionită recunoaşte că ,,doamna” a minţit, şi nu numai, ci şi o serie de abuzuri şi presiuni care nu au nici o legătură cu ceea ce trebuie să fie un ministru de Interne... (…) Nu cred că se mai asteaptă nimeni ca ,,doamna” Dan să-şi dea demisia...”, a scris Tudose pe Facebook. 

„Dacă s-a ajuns aici înseamnă că lucrurile sunt grave. Cred că ceea ce se urmăreşte aici este subordonarea completă şi nu atât o reformă a DGA-ului. Aşa cum şi ministrul Afacerilor Interne este sluga altcuiva, tot aşa şi ea caută slugărnicia absolută din partea celor aflaţi în subordinea ei”, a precizat fostul premier pentru „Adevărul”.

Se cere audierea celor doi în Comisia de Apărare

Vicepreşedintele Comisiei de Apărare, deputatul PNL Ovidiu Raeţchi, solicită audierea de urgenţă a şefului DGA, Cătălin Ioniţă, şi a ministrului de Interne, Carmen Dan pentru a lămuri acuzaţiile lansate în spaţiul public. 

„Audierile sunt un semnal că lucrurile nu rămân fără rezultat. Că există un control al Parlamentului asupra a ceea ce se întâmplă în cadrul MAI. Am văzut şi după episodul 10 august, când am reuşit să o audiem pe doamna Carmen Dan, că atunci când PSD simte că ministrul lor are probleme se apucă să dea presa afară, să cenzureze audierile etc. Atunci când presa poate să pună întrebări, lucrurile se pun în mişcare, apar aceste nesincronizări în declaraţii, cum a fost în cazul 10 august. În acest caz, audierea chestorului Ioniţă este cu atât mai importantă cu cât vine cu o acuzaţie similară cu cea adusă de prefectul Capitalei, care declarase faptul că a fost filat. Omul acesta e dispus să spună lucruri, şi nu trebuie împiedicat”, a precizat deputatul PNL.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite