Şeful ITM Ilfov, prins în flagrant de DNA în timp ce primea mită. Un alt inspector, acuzat că a primit 2.400 lei pentru a nu dispune verificarea unor măşti din China

0
Publicat:
Ultima actualizare:
DNA Galati

DNA anunţă că şeful ITM Ilfov, George Gavrilă, a fost prins în flagrant în timp ce primea 3.000 de lei mită pentru atribuirea unui contract. Un alt inspector de muncă şi un angajat al vămii Galaţi sunt acuzaţi că au primit bani pentru a nu verifica şi pentru a debloca un transport de măşti din China.

George Gavrilă, şeful Inspectoratului Teritorial de Mună Ilfov, Iulian-Răzban Neagu, inspector de muncă, Florentina-Alina Andrei, inspector de muncă şi Daniel Cojocaru, inspector vamal în cadrul Direcţiei Generale a Finanţelor Publice Galaţi - Biroul Vamal de Frontieră Constanţa Sud sunt acuzaţi de luare de mită, în timp ce reprezentantul unei firme este cercetat pentru dare de mită.

În acest caz au fost făcute 12 percheziţii, dintre care patru la sediul ITM Ilfov.

DNA susţine că, în perioada mai-septembrie, şeful ITM Ilfov ar fi acceptat de la administratorul unei firme 10% din valoarea unui viitor contract astfel încât instituţia pe care o conduce să atribuie în mod preferential respectivul contract.

“În zilele de 06 octombrie, 08 noiembrie 2021 şi 06 decembrie 2021, Gavrilă George ar fi primit, împreună cu Neagu Răzvan Iulian, sume de bani, cu titlu de mită, reprezentând 7% din valoarea celor trei facturi plătite de către I.T.M. Ilfov firmei respective. Contractul atribuit era în valoare de peste 200.000 lei (aprox. 43.500 euro)”, informează DNA. O altă cerinţă a şefului ITM Ilfov pentru atribuirea contractului ar fi fost realizarea de servicii de încărcare şi transport ale unor deşeuri de la locuinţa acestuia, pe care firma le-ar fi executat pe 8 iulie 2021.

Pe 6 decembrie, cei doi au primit a treia tranşă de bani, în valoare totală de 5.000 lei, moment la care procurorii au organizat flagrantul.

2.400 de lei pentru a nu verifica un transport de măşti din China

DNA susţine că Iulian Neagu, în calitate de inspector de muncă în cadrul I.T.M Ilfov, în ianuarie 2021, ar fi primit mită de la doi oameni de afaceri, prin intermediari, suma de 2.400 lei şi un bax cu 2.000 măşti faciale, în legătură cu îndeplinirea unui act contrar îndatoririlor sale de serviciu.

“Concret, în schimbul banilor, s-ar fi angajat să emită de urgenţă, o adresă către Biroul Vamal de Frontieră Otopeni Călători, din care să rezulte că un transport de măşti importate din China (1.700.000 măşti trei pliuri) nu mai trebuie supus verificărilor din partea I.T.M (autoritate de supraveghere a pieţei naţionale a acestui tip de echipamente), pe motiv că măştile respective nu ar fi echipamente individuale de protecţie”, informează procurorii.

Containerul respectiv fusese blocat iniţial de autorităţile vamale timp de mai multe zile în Portul Constanţa – Agigea, întrucât nu îndeplinea condiţiile legale necesare pentru a fi introduse pe piaţă.

"Pentru a debloca transportul cu măşti de protecţie, inculpatul Cojocaru Daniel în calitate de i

Inspector vamal în cadrul Direcţiei Generale a Finanţelor Publice Galaţi - Biroul Vamal de Frontieră Constanţa Sud, în data de 13 ianuarie 2021, ar pretins suma de 8700 dolari şi ar fi primit, de la acelaşi doi oameni de afaceri , prin intermediar, suma de 20.000 lei. Similar, inculpatul Cojocaru Daniel ar mai fi pretins şi la data de 17 februarie 2021, suma de 8700 dolari şi ar fi primit, de la acelaşi doi oameni de afaceri, prin intermediari, suma de 20.000 lei, pentru deblocarea unui alt transport cu măşti importate din China", spun procurorii.


După efectuarea unora dintre formalităţile vamale în Portul Constanţa – Agigea, primul container a fost trimis Biroului Vamal de Frontieră Otopeni Călători pentru finalizarea formalităţilor vamale.

"În acest context, ultima instituţie a solicitat ITM Ilfov să verifice dacă măştile importate ar putea să prezinte vreun risc pentru sănătatea şi securitatea persoanelor. Pentru a rezolva problema nou apărută, cei doi oameni de afaceri l-ar fi contactat, prin intermediar pe inspectorul Neagu Iulian Răzvan care, în schimbul foloaselor anterior menţionate (de 2400 lei şi a unui bax de 2000 măşti faciale), ar fi emis adresa din care reieşea că un control fizic ar mărfurilor nu mai este necesar", explică DNA.

"Într-un context separat, în alte trei împrejurări, inculpatul Neagu Iulian Răzvan ar fi pretins şi primit , în mod individual sau împreună/pentru colega sa Andrei Florentina Alina, diferite sume de bani pentru a nu aplica sancţiuni ori pentru a aplica sancţiuni modice cu ocazia unor controale făcute la diferite firme", mai arată anchetatorii.

Tribunalul Bucureşti a decis arestarea preventivă a lui Daniel Cojocaru, a lui Iulian Neagu şi a reprezentantului firmei în cauză, George Gavrilă fiind arestat la domiciliu, iar Florentina Andrei plasată sub control judiciar. Şi alte persoane sunt cercetate în acest caz.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite