Şantajul de presă, arma baronului PSD Mircea Govor

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Vicepreşedintele CJ Satu Mare Mircea Govor ar fi şantajat mai mulţi şefi de instituţii, primari şi patroni de firme pentru ca firmele controlate de el prin interpuşi să câştige contracte. Cine îndrăznea să-l refuze era ţinta unor campanii virulente de presă.

Vicepreşedintele Consiliului Judeţean Satu Mare, Mircea Govor, aflat sub control judiciar, se folosea de orice mjloace pentru a-şi impune interesele în judeţ. Şefii mai multor instituţii au fost şantajaţi de Govor cu dezvăluiri în presa locală pentru ca firmele controlate de baronul PSD să câştige licitaţii publice.

Informaţiile apar în rechizitoriul procurorilor DNA prin care, săptămâna trecută, au fost trimişi în judecată Mircea Govor (55 de ani), pentru şantaj în formă agravată, şi senatorul Valer Marian, pentru complicitate la şantaj în formă agravată. 

Unul dintre cei şantajaţi de Mircea Govor este avocatul sătmărean Dicu Levente. Firma acestuia, Eunitas SRL, a fost luată în vizor de Govor pentru că asigura servicii de consultanţă la atribuirea de contracte de lucrări publice.

În martie 2010, Mircea Govor s-a întâlnit cu Radu Sorin, director al Agenţiei  pentru Finanţarea Investiţiilor Rurale - Centrul Regional Satu Mare (fostă SAPARD - instituţie care gestiona fondurile europene destinate implementării proiectelor de infrastructură rurală), spunându-i că are informaţii de la unii primari despre firme favorizate de  Dicu Levente.  Govor  i-a precizat că exista pe rol o anchetă jurnalistică coordonată de ziaristul Szasz Lorand, de la Gazeta de Nord Vest Satu Mare, ziar controlat de el şi de senatorul Valer Marian. În acest sens, vicepreşedintele CJ Satu Mare i-a cerut lui Radu Sorin să verifice cum a primit firma Eunitas SRL contractele de consultanţă.

În aprilie 2010, Govor i-a spus lui Szasz Lorand, redactorul-şef al Gazetei de Nord Vest, să-l atace pe Dicu Levente. Ulterior, în cotidian, la rubrica „Gura Târgului“, a fost publicat articolul intitulat ”Consultanţă dubioasă”, care să-l avertizeze pe avocat asupra unor informaţii compromiţătoare în legătură cu activitatea acestuia.

Govor: „E mai bună o pace strâmbă decât o luptă dreaptă“

Ulterior, Mircea Govor s-a întâlnit cu Dicu Levente la localul Vila Bodi şi i-a cerut ca, prin activitatea de consultanţă, să favorizeze firma Tehnic Asist SRL. La discuţii a participat şi Mirel Vlas, patronul acestei firme, bun prieten cu Govor. Vicepreşedintele CJ Satu Mare avea un interes direct în firma Tehnic Asist SRL. Aceasta subcontracta o parte importantă din lucrările câştigate cu ajutorul lui Govor firmelor Timoraş SRL, Ama & Ama SRL şi Karen & Co SRL, controlate de Inoceţiu Govor, fratele liderului PSD.
De la bun început, Govor i-a spus lui Dicu că „e mai bună o pace strâmbă decât o luptă dreaptă“, zicându-i apoi că el deţine un ziar (Gazeta de Nord Vest) pe care îl poate folosi în funcţie de interesele sale, dar a menţionat că nu va fi cazul să uzeze de această pârghie deoarece „suntem tineri şi avem toată viaţa înainte“.

Pentru a-şi exemplifica solicitarea, Mirel Vlas a luat un şerveţel ce se afla pe masă şi a scris următoarele: „Lucrări finanţate? Unde? Ar trebui să fie semnate contractele finanţate“. Pentru că avocatul s-a făcut că nu înţelege, Vlas a întors şerveţelul pe spate şi a scris că doreşte să câştige  lucrări în localităţile Culciu şi Cehal, din judeţul Satu Mare.

În continuare, Vlas i-a mai spus avocatului că vrea „să-i rezolve“ câştigarea a două licitaţii publice organizate de oricare dintre instituţiile cu care firma acestuia avea contracte, fără a-l interesa locaţiile sau valorile acestora.

A cedat presiunilor

Inţial, avocatul nu a acceptat solicitarea lui Govor şi a lui Vlas, dar a fost adus la ordine în scurt timp. După ce în Gazeta de Nord Vest Satu Mare a mai fost publicat un articol calomnios la adresa firmei avocatului, acesta a cedat presiunilor, susţin anchetatorii. Dicu Levente nu a aranjat contracte pentru Tehnic Asist, pentru că, între timp, licitaţiile se încheiaseră, dar  i-a convins pe patronii firmelor câştigătoare să încheie un contract de publicitate cu Gazeta de Nord Vest, în valoare de 100.000 de lei, pentru a nu avea probleme.

„Am înţeles că articolele denigratoare la adresa mea îmi pot afecta reputaţia personală şi mai ales cea profesională, din perspectiva profesiei mele de avocat“, a explicat Dicu Levente anchetatorilor.

Şantaj la primari

Victime ale şantajelor lui Mircea Govor au căzut şi colegi de partid ai acestuia. Primarul localităţii Odoreu, Dumitru Pop, vicepreşedinte PSD Satu Mare la acea vreme, a declarat anchetatorilor că Govor a făcut presiuni asupra sa pentru a favoriza firma Tehnic Asist la o licitaţie pentru asfaltarea drumurilor din Odoreu.

Pentru a evita o eventuală interceptare, atunci când s-au întâlnit, Mircea Govor i-a scris pe un bileţel: „dacă nu câştigă Tehnic Asist va fi mare bai“. 
„Mesajul de pe acel bileţel m-a făcut să înţeleg că în cotidianul Gazeta de Nord Vest Satu Mare, pe care Govor îl controla, va fi demarată o campanie împotriva mea. Mi-am dat seama de acest lucru pentru că acest cotidian era recunoscut ca un ziar de şantaj în care se publicau articole calomnioase pentru persoanele care nu erau agreate sau nu răspundeau comenzilor“, a declarat Pop la DNA.

Cu toate aceastea, primarul i-a spus lui Govor că nu poate ajuta Tehnic Asist să obţină contractul pentru că oferta sa este neconformă. Pop nu a acceptat nici ca Primăria Odoreu să fie consiliată de Dicu Levente la această licitaţie, avocatul făcând, între timp, „pace“ cu Govor.

„Pentru cine bat clopotele,Mitică?“

Ulterior, Dumitru Pop a fost ţinta mai multor articole calomnioase în Gazeta de Nord Vest.
La 8 decembrie 2010, la rubrica „Gura Târgului“, în articolul intitulat „Pentru cine bat clopotele,Mitică?“, se preciza că Dumitru Pop ar fi făcut o înţelegere cu Gabriel Oprea ca să treacă la UNPR.

La 29 decembrie 2010, după ce firma Tehnic Asist SRL a fost descalificată, Pop a fost ţinta unui atac mult mai dur.

Sub titlul „Jigodia din Odoreu”, jurnaliştii Gazetei de Nord Vest au scris: „Primarul pop hop şi mitică din Odoreu s-a tot lăudat şi a tot împroşcat în ultima vreme că pentru el numai legea este sfântă şi că pe el nu-l poate influenţa nimeni şi cu nimic. Primarele Mitică a dat ca exemplu,în acest sens, licitaţia pentru obiectivul «Canalizare şi reabilitare drumuri în comuna Odoreu», care a avut loc în luna noiembrie. Numai că primarele Mitică şi găşcarii lui din comisia de licitaţie au atribuit lucrarea nu firmei care a avut cea mai redusă ofertă, ci firmei care s-a clasat pe locul doi. De ce a făcut acesta? Pentru că firma respectivă este apropiată de actuala coaliţie de guvernare PDL-UDMR-UNPR, cu care primarele Mitică cochetează şi de la care suge ţâţă de mai multe luni. După cum s-a mai spus, primarele Mitică a obţinut finalizarea canalizării şi reabilitării de drumuri de la Odoreu cu concursul generalului de izmene şi bocanci, Gabriel Oprea, care a intervenit la Elena Udrea“.

Redactorul-şef al ziarului, Sasz Lorand, a recunoscut că Govor şi Marian au dispus campania calomnioasă.
„Din câte  îmi amintesc, la finele anului 2010, Govor Mircea şi Valer Marian, aflaţi în redacţia cotidianului Gazeta de Nord Vest, mi-au comunicat că urmează să fie demarată o campanie de presă împotriva lui Pop Dumitru, primar al comunei Odoreu, jud. Satu Mare, motivând că acesta era un «penal», un personaj care «încalcă legea»“, a declarat Sasz.

Acuzaţiile DNA

Procurorii DNA Oradea au dispus, săptămâna trecută, trimiterea în judecată, sub control judiciar, a lui Mircea Govor, vicepreşedinte al Consiliului Judeţean Satu Mare, pentru trei infracţiuni de şantaj în formă agravată, şi a senatorului Valer Marian pentru complicitate la şantaj în formă agravată. În dosar, a fost deferit justiţiei şi Mirel Vlas, administrator al unei societăţi comerciale, pentru complicitate la şantaj în formă agravată.

Procurorii anticorupţie au mai dispus disjungerea cauzei şi continuarea cercetărilor faţă de Andrei Dolineaschi şi Eugen Avram.
 

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite