Încă doi politicieni care şi-au angajat rudele la Parlament sunt urmăriţi penal

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Procurorii Secţiei de urmărire penală şi criminalistică din cadrul Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie au dispus începerea urmăririi penale faţă parlamentarii Drăghici Sonia-Maria şi Cindrea Ioan acuzaţi de conflict de interese.


În comunicat se specifică faptul că deputatul Drăghici Sonia-Maria a propus angajarea şi a avizat contractul individual de muncă în baza căruia fiul său a fost angajat în cadrul biroului său de parlamentar în perioada 02.03.2009-15.09.2009 şi ulterior, începând cu data de 21.09.2009 şi până la sfârşitul mandatului. 

De asemenea, fostul deputat Cindrea Ioan este învinuit că, în perioada 05.10.2009 – 01.02.2011, a propus şi a avizat angajarea în cadrul biroului său parlamentar a soţiei sale.

„Facem precizarea că începerea urmăririi penale este o etapă a procesului penal reglementată de Codul de procedură penală, având ca scop crearea cadrului procesual de administrare a probatoriului, activitate care nu poate, în nicio situaţie, să înfrângă principiul prezumţiei de nevinovăţie“, se arată în comunicatul de presă al Ministerului Public.

Drăghici Sonia-Maria şi Cindrea Ioan fac parte din grupul celor 15 parlamentari acuzaţi de ANI de conflict de interese.

ANI a făcut plângere penală la Parchet împotriva a 15 actuali şi foşti parlamentari, pe care îi suspectează de conflict de interese.

Redăm mai jos lista actualilor şi fosţilor demnitari în privinţa cărora ANI a sesizat Parchetul General.
1.MATE ANDRAS LEVENTE
2.CINDREA IOAN
3.DRĂGHICI SONIA MARIA
4.LONGHER GHERVAZEN
5.GLIGA VASILE
6.KEREKES KAROLY
7.LAZĂR SORIN CONSTANTIN
8.NICULESCU MIZIL TOHME OANA
9.PAL ARPAD
10.PETO CSILLA MARIA
11.RADAN MIHAI
12.STANCIU ANGHEL
13.STRUGARU IACOB STELICĂ
14.PÂSLARU FLORIN COSTIN
15.NEACŞU MARIAN

Angajarea rudelor intră sub incidenţa articolului 2531 din Codul Penal al României: „Fapta functionarului public care, în exercitiul atributiilor de serviciu, îndeplineste un act ori participa la luarea unei decizii prin care s-a realizat, direct sau indirect, un folos material pentru sine, sotul sau, o ruda ori un afin pâna la gradul II inclusiv, sau pentru o alta persoana cu care s-a aflat înraporturi comerciale ori de munca în ultimii 5 ani sau din partea careia a beneficiat ori beneficiaza de servicii sau foloase de orice natura, se pedepseste cu închisoare de la 6 luni la 5 ani si interzicerea dreptului de a ocupa o functie publica pe durata maxima. Dispozitiile alin. 1 nu se aplica în cazul emiterii, aprobarii sau adoptarii actelor normative“.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite