157 de ani de la Unirea Principatelor Române. Ce evenimente au loc în ţară

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Duminică se împlinesc 157 de ani de la Unirea Principatelor Române. Evenimentul este marcat în majoritatea oraşelor din ţară, cea mai importantă manifestaţie fiind organizată la Iaşi, unde au fost prezenţi preşedintele Klaus Iohannis şi premierul Dacian Cioloş.

România sărbătoreşte duminică, 24 ianuarie,  sărbătoreşte Unirea Principatelor Române din 1859, sub domnia lui Alexandru Ioan Cuza. 

Cu acest prilej, în toată ţara vor avea loc mai multe manifestaţii. Compania Naţională de Căi Ferate CFR a anunţat că în peste 80 de gări vor avea loc evenimente tematice, cu cântece, dansuri şi expoziţii. 

Începând cu ora 10.30, în gările Bucureşti Nord, Timişoara, Arad, Constanţa şi Iaşi vor avea loc dansuri, se vor interpreta cântece populare, poezii, muzică folk şi expoziţii tematice. Ansambluri de dansatori, artişti, cluburi de copii, cadre didactice şi liceeni vor sărbători împreună cu feroviarii, şi cu miile de călători care sunt aşteptaţi să-şi dea mână cu mână în „Hora Unirii”, arată Mediafax.

Tricolorul şi ia românească vor colora tradiţional Gara de Nord din Bucureşti, unde călătorii împreună cu cadrele didactice şi elevii Liceului Tehnologic Cezar Nicolau din Brăneşti vor cânta şi se vor prinde în dansul Unirii la ora 11.50, iar o locomotivă tricoloră va tracta, de a ora 12.00, "Trenul Unirii", pe drumul istoriei, până la Iaşi.

Gările Timişoara, Arad şi Constanţa se transformă şi ele într-o scenă aniversară pentru artiştiii şi copiii de la Centrul de Cultură şi Artă al judeţului Timiş, Palatul Copiilor din Arad, Şcoala Populară de Artă Arad, care vor celebra Unirea prin cântecul şi dansul popular românesc, în timp ce reprezentanţii Muzeului de Istorie din Constanţa prezintă o expoziţie cu fotografii tematice.

În gara Iaşi, unde spre seară va poposi şi "Trenul Unirii", vor răsuna de la ora 10.30 cântecele elevilor Liceului de Artă "Octav Băncilă", sub îndrumarea regizorului Emil Gnatenco, dansul popular îi va uni pe copiii cluburilor CFR Iaşi, iar momentul poetic şi muzica folk a artistul Theodor Munteanu îi va încânta pe nostalgici.

Evenimentul din Gara Bucureşti Nord va fi transmis pe canalul Youtube al Ministerului Transporturilor, putând fi vizualizat pe pagina web a MT şi pagina de Facebook, iar imagini de la evenimentele

organizate la nivel regional pe pagina de facebook a CFR SA.

Iaşi

Unirea Principatelor Române i-a adus la Iaşi pe cei mai importanţi oameni din stat. Astfel, în Piaţa Unirii s-au prezentat preşedintele Klaus Iohannis, premierul Dacian Cioloş, dar şi copreşedinţii PNL Alina Gorghiu  şi Vasille Blaga. De la manifestaţii nu lipsesc autorităţile locale şi parlamentarii.

Masa tradiţională de fasole cu cârnaţi a fost înlocuită cu 5.000 de plăcinte. Mii de ieşeni s-au aşezat la rând, dar incidentele nu au lipsit: aceştia s-au împins în gardurile de protecţie, iar poliţiştii locali abia i-au putut opri.

Călăraşi

Manifestările dedicate zilei de 24 ianuarie au debutat, joi la Călăraşi, cu o serie de dezbateri privind importanţa Unirii Principatelor Române.

Cluj 

Ziua Unirii Principatelor sau „Mica Unire“ este sărbătorită la Cluj cu ceremonii religioase şi militare, spectacol folcloric şi un foc de artificii. Doritorii pot patina pe gratis la patinoarul din Piaţa Unirii. De altfel, aproximativ două sute de persoane, dintre care o bună parte membri ai organizaţiilor locale ale unor partide politice, au participat duminică la parada militară şi la hora organizate cu ocazia aniversării Micii Uniri la Cluj.

      

Baia Mare

Ziua Unirii Principatelor Române va fi marcată în Baia Mare printr-o manifestare cultural-artistică organizată de Instituţia Prefectului, Judeţul Maramureş, Primăria Baia Mare şi Garnizoana Baia Mare.

Bistriţa

„Mica Unire” a fost marcată la Bistriţa cu ceremonii religioase şi militare, muzică populară şi o horă. Câteva sute de bistriţeni, printre care se numărau şi copii, au înfruntat gerul pentru a lua parte la festivităţile din centrul istoric al Bistriţei.

Braşov

Manifestările de la Braşov vor avea loc în Piaţa Unirii, începând cu ora 12.00. Sărbătoarea va începe cu o slujbă religioasă, urmată de alocuţiuni care vor explica braşovenilor ce a însemnat Mica Unire. Din program nu va lipsi nici un recital de fanfară militară, urmat de tradiţionala horă a unirii.

Tot duminică, dar de la ora 17.00, braşovenii sunt aşteptaţi la Centrul Cultural Reduta la un spectacol folcloric.

Botoşani

Unirea Moldovei cu Ţara Românească a fost sărbătorită la Botoşani ca în fiecare an cu hora unirii şi depuneri de coroane la statuia lui Alexandru Ioan Cuza din faţa Inspectoratului Judeţean de Poliţie. Totodată la muzeu şi la bibliotecă au fost susţinute simpozioane ştiinţifice cu tema unirii.

Brăila

Şi la Brăila, ca în toate localităţile din ţară, fie oraş, comună sau sat, duminică, 24 ianuarie, „s-a jucat” Hora Unirii. Manifestarea a început la ora 11.00, pe Platoul de la Monumentul Domnitorului Alexandru Ioan Cuza, de pe bulevardul ce-i poartă numele marelui domnitor român. 

Programul manifestării a cuprins ceremonialul militar, semnalul trompetului, marşul de întâmpinare, prezentarea onorului, salutul Drapelului de Luptă, trecerea în revistă a gărzii de onoare şi intonarea Imnului Naţional al României.

Bucureşti

De altfel, Ministerul de Interne a anunţat că studenţii Academiei de Poliţie „Alexandru Ioan Cuza” vor organiza, ca în fiecare an, un eveniment prin care vor marca această sărbătoare cu dublă semnificaţie pentru instituţie.

„Cu acest prilej, în cadrul unui ceremonial, se va evoca memoria domnitorului Alexandru Ioan Cuza, cel care prin activitatea sa politică şi diplomatică a contribuit decisiv la unirea celor două Principate Române”, potrivit unui comunicat emis de Ministerul de Interne.

De asemenea, Metrorex a anunţat că la staţia Piaţa Uniirii, de la ora 14.00, va avea loc un concert susţinut Ansamblu Folcloric „Cununa Carpatilor.

Buzău

Ziua Unirii va fi sărbătorită într-un mod inedit, la Buzău. Trei instituţii de cultură, Muzeul Judeţean, Centrul de Cultură şi Artă şi Teatrul „G. Ciprian”, organizează în parteneriat manifestări pe durata întregii zile.

Ziua Micii Uniri a fost marcată într-un mod inedit la Buzău. Muzeul judeţean de istorie a anunţat pe reţelele de socializarea organizarea unei hore care să rămână în istorie şi peste o mie de persoane au dat curs invitaţiei. Lanţul uman, în care s-au prins deopotrivă copii, părinţi şi bunici, a înconjurat clădirea muzeului, recent renovată cu fonduri europene, acţiunea de astăzi având şi rol de promovare a instituţiei.

Focşani

Evenimentele organizate la Focşani de Ziua Unirii vor începe la ora 15.30 cu un moment realizat de Ansamblul Folcloric Ţara Vrancei. Vor urca pe scenă Ion Dichiseanu, Cristofor Aldea Teodorovici, fiul regretaţilor artişti Ion şi Doina Teodorovici. De asemenea, la ora 16.00,  Vlad Miriţă, Sebastian Stan şi Corul Pastorala, vor intona imnul de stat al României, moment urmat de evocarea Unirii de la 1857. 

Galaţi

La Galaţi vor fi organizate, ca în fiecare an, evenimente solemne legate de aniversarea Unirii Principatelor Române.

Programul manifestărilor a debutat la ora 12,00 cu un „Te Deum” la biserica Vovidenia, iar după 12,30 oficialii şi publicul au mers la statuia domnitorului Alexandru Ioan Cuza, din zona Grădinii Publice.

Tot în Galaţi, duminică dimineaţă, peste 20 de tineri au alergat până la graniţa cu Republica Moldova unde au dansat Hora Unirii. 

„Cuza a fost pârcălab de Galaţi, iar noi am încercat să fim mesagerii unui gând paşnic de linişte, sensibilitate şi iubire! Azi ne-am unit în alergare! Viaţa merge înainte şi noi ţinem pasul cu ea”, au scris pe Facebook, iniţiatorii acţiunii „Hai să dăm mână cu mână”.

    

Hunedoara

Peste 100 de hunedoreni s-au prins în Hora Unirii în centrul municipiului Hunedoara, unde a fost sărbătorită Ziua Unirii Principatelor Române.

Piteşti

Unirea Principatelor Române este marcată la Piteşti cu ceremonial militar şi religioas. Piteştenii, aşteptaţi, ca în fiecare an să se prindă în Hora Unirii.

Râmnicu Vâlcea 

Manifestarea dedicată împlinirii a 157 de ani de la Mica Unire a fost organizată şi în acest an în faţa Prefecturii Vâlcea. Numărul participanţilor la eveniment a fost mai redus faţă de anii trecuţi, doar câţiva vâlceni încumetându-se să se prindă în horă alături de reprezentanţii autorităţilor locale.

Slatina

Deşi incomparabil mai puţini decât de 1 Decembrie, sute de slătineni au înfruntat astăzi gerul şi au venit pe Esplanadă, unde municipalitatea slătineană a avut pregătite mii de porţii de sarmale, cozonac şi vin fiert, de Ziua Unirii Principatelor. Cine n-a vrut de la PSD, a trecut pe la sediul de campanie al candidatului liberal.

   

Slobozia

La 157 de ani de la unirea principatelor române, Slobozia sărbătoreşte evenimentul printr-o serie de ceremoniale militare. În Piaţa Unirii din oraş, militarii Garnizoanei Slobozia vor defila în faţa oamenilor prezenţi la eveniment.

Târgu Jiu 

Copiii cu dizabilităţi din cadrul Centrului de plasament destinat protecţiei rezidenţiale a copiilor cu dizabilităţi Târgu-Jiu şi ai Caselor de tip familial „Scoarţa“ şi „Răchiţi” au realizat un scurt moment cultural-artistic cu ocazia zilei de 24 Ianuarie, când se sărbătoreşte Unirea Principatelor Române.

„Scopul acestei activităţi a fost unul cultural, de socializare şi formare a deprinderilor de viaţă independentă. Momentul a fost pregătit de către educatorii acestor instituţii cu câteva săptămâni înainte, activitatea fiind una reuşită, demonstrând faptul că şi copiii cu dizabilităţi pot fi integraţi în comunitate“, a spus Sorin Torop, reprezentantul Direcţiei Generale de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului Gorj. 

Evenimente



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite