Tramvaiele şi autobuzele din Bucureşti s-au transformat în cuptoare pe patru roţi. Câte grade sunt în mijloacele de transport în comun la orele prânzului

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Valul de căldură care s-a aşternut deasupra Capitalei a transformat mijloacele de transport în comun în adevărate cuptoare cu roţi. Majoritatea vehiculelor nu sunt doate cu aer condiţionat, iar călătorii sunt nevoiţi să suporte temperaturi enorme.

Ieri, la ora 12.00, reporterii Adevărul au testat mijloacele de transport în comun din Bucureşti. Înarmaţi cu un termometru am plecat să măsurăm temperatura resimţită de călători în tramvaiele şi troleibuzele care nu sunt dotate cu aer condiţionat. La ora prânzului, în tramvaie temperatura ajungea la peste 40 de grade Celsius,  spre disperarea celor care erau nevoiţi să se deplaseze cu transportul în comun.

„Este o căldură insuportabilă, nici nu poţi să respire aici. E mai rău ca afară. Când te dai jos mai bate vântul, te mai răcoreşte. Aici te sufoci, pur şi simplu nu poţi să respire nici dacă deschizi geamurile“, spune un călător.

Vatmanii merg cu uşile deschise

Şi nu doar călătorii sunt nevoiţi să circule într-o căldură greu de suportat. Vatmanii abia pot rezista în cabinele fără aer condiţionat în care sunt obligaţi să stea toată ziua. „Nu aveam aer condiţionat, trebuie să mergem cu uşile deschise ca să putem să respirăm aici. Sunt 40 de grade, nu poţi să stai cu uşa închisă nici dacă vrei, nici dacă eşti obligat. Leşini în căldura asta“, spune vatmanul unui tramvai aflat pe Şoseaua Petricani.

image

În cabina vatmanului, temperatura depăşeşte 40 de grade Celsius FOTO Eduard Enea

Nici cei care aleg troleibuzele şi autobuzele nu sunt într-o situaţie mai bună. Jumătate dintre autobuzele Mercedes Citaro nu au aer condiţionat, iar călătorii trebuie să îndure temperaturi de aproximativ 40 de grade Celsius. În comparaţie cu tramaviele, spaţiul din autobuze şi troleibuze este mult mai mic, iar aerul devine de-a dreptul irespirabil.„Am mers de dimineaţă cu o maşină fără aer. Abia îmi făcusem duş şi curgeau apele pe mine. Este foarte, foarte cald în autobuzele fără aer condiţionat“, precizează Mihaela Grigore, o călătoare.

„Regia Autonomă de Transport Bucureşti (RATB) are în dotare 500 de autobuze care au aer condiţionat şi 500 de autobuze care nu dispun de această dotare. Acestea circulă intercalate pe toate liniile. În ceea ce priveşte tramvaiele, menţionăm că acestea nu au aer condiţionat“, spun reprezentanţii regiei.

100.0000 de euro

Viceprimarul Capitalei, Cornel Pieptea, are o explicaţie pentru faptul că tramvaiele şi autobuzele din Bucureşti sunt pe timpul verii adevărate cuptoare cu roţi.

„În unele mijloace de transport în comun care sunt dotate cu aer condiţionat, şoferii nu îl deschid pentru a reduce consumul. Am discutat cu conducerea regiei şi am solicitat ca în toate mijloacele de transport în comun dotate cu aer condiţionat acesta să fie pornit. Dotarea cu aer condiţionat este extrem de costisitoare, întucât sunt necesare modificări tehnice de amploare. Cu tubulatură, cu tot ce este nevoie, costurile pentru dotarea unui tramvai cu aer condiţionat se ridică la circa 100.000 de euro“, explică Pieptea.

Deşi condiţiile în care circulă bucureştenii pet imp de vară lasă de dorit, reprezentanţii RATB au anunţat, marţi, la Adevărul Live, că au cerut Consiliului General al Municipiului Bucureşti aprobarea proiectului prin care se cere majorarea tarifului unui călătorii de la 1,3 lei la 1,8 lei.

31 de grade la metrou

Ieri, la ora pânzului, în metrourile din Capitală se înregistra o temperatură de 31 de grade Celsius, cu circa zece grade mai puţin ca în tramvaie. „Nu avem aer condiţionat în metrouri, ci o ventilaţie forţată. Oricum, e destul de răcoare“, susţin reprezentanţii Metrorex.

image

La metrou, la ora prânzului, sunt 31 de grade Celsius FOTO Eduard Enea

Duşurile instalate de Primărie nu merg

Marţi, primarul general al Capitalei, Sorin Oprescu, a anunţat că în timpul unei şedinţe operative a decis ca în punctele cheie din oraş să fie instalate corturi anticaniculă şi duşuri stradale. Cu toate acestea, ieri, duşurile montate pe străzile Bucureştiului erau folosite de trecători ca locuri în care se puteau odihni la umbră, întrucât nu erau funcţionale. „Le-am montat pe toate, durează câteva zile până când vom putea să le racordăm la apă“, susţin reprezentanţii municipalităţii.

image

Duşurile instalate de Primăria Capitalei vor fi racordate la apă în următoarele zile FOTO Eduard Enea

Printre măsurile la care au apelat reprezentanţii Primăriei Capitalei pentru combaterea efectelor caniculei se numără şi deschiderea unor ştranduri pe timpul nopţii. Astfel, în această perioadă, bucureştenii se pot bălăci noaptea în ştrandurile Giuleşti, Dâmboviţa, Moghioroş (până la ora 22.00) şi Baia Griviţa.

În zonele aglomerate ale Bucureştiului, Primăria Capitalei a amplsat corturi medicale anticaniculă în care se găsesc medicamente, apă potabilă şi personal medical. 

București



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite