Premieră absolută: ANPC a dispus închiderea staţiei de metrou Piaţa Victoriei. „Metrorex să avertizeze despre distanţă sau să pună praguri“

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Autoritatea Naţională pentru Protecţia Consumatorilor (ANPC) a transmis Metrorex să suspende temporar serviciile în staţia de metrou Piaţa Victoriei, până la remedierea preoblemelor generate de distanţa prea mare dintre peron şi tren, după ce o persoană şi-a prins piciorul între peron şi garnitura trenului. Metrorex susţine că garniturile circulă în regim normal şi că nu s-a pus problema închiderii vreunei staţii.

UPDATE Şeful ANPC: Metrorex trebuie să avertizeze călătorii asupra distanţei sau să pună praguri

Metrorex trebuie să avertizeze călătorii asupra distanţei dintre metrou şi peron sau să pună praguri, a declarat Paul Anghel, directorul general al Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Consumatorilor (ANPC), citat de Agerpres.ro.

"Nu se închide staţia. Este vorba de oprirea temporară a prestării de serviciu. Prestarea de serviciu a celor de la Regia Autonomă Metrorex poate pune în pericol sănătatea sau poate chiar viaţa consumatorilor, în sensul în care, de exemplu, se pot produce accidente din cauza acestei distanţe între peron şi garnitura de tren. Motiv pentru care fie vor informa consumatorii cu privire la acest aspect, fie se va face un prag sau o trecere prin care să apropie metroul de peron", a precizat Paul Anghel.

UPDATE Metrorex: Nu s-a pus problema închiderii vreunei staţii

În privinţa controlului întreprins joi de echipa de inspectori ai ANPC, Metrorex precizează că acesta se efectuează ca urmare a reclamaţiei unei călătoare referitor la o situaţie petrecută în data de 12 ianuarie 2016, ora 12,00, şi reclamată la ANPC în data de 20 ianuarie 2016, potrivit căreia reclamanta şi-ar fi prins piciorul între tren şi marginea peronului la staţia Piaţa Victoriei.

"Din primele verificări efectuate de Metrorex, prin vizionarea înregistrărilor de pe camerele îndreptate spre peron din staţia Piaţa Victoriei 1 şi Piaţa Victoriei 2, nu s-au identificat incidente de genul semnalat de reclamantă şi nici nu s-a primit la Metrorex o reclamaţie în acest sens", spune Metrorex.

Referitor la distanţa dintre tren şi marginea peronului, compania precizează că aceasta variază de la staţie la staţie în funcţie de razele de curbură ale acestora, conform instrucţiei de norme şi toleranţa specifică şi instrucţiei de mişcare referitoare la gabaritul trenurilor.

"Pentru informarea corectă a călătorilor, Metrorex are elaborate reguli de călătorie cu metroul afişate în toate trenurile şi staţiile de metrou. Toate datele de mai sus au fost prezentate şi explicate inspectorilor ANPC în cadrul întâlnirii de astăzi, 28 ianuarie 2016 (între ora 11,45 şi 13,35). Totodată, precizăm că în cadrul discuţiilor nu au fost identificate măsuri pe care ar urma să le ia Metrorex şi în nici un caz aşa cum s-a prezentat în mass-media — închiderea vreunei staţii de metrou", subliniază Metrorex.

Zilnic, fiecare dintre cele două staţii de metrou — Piaţa Victoriei 1 şi 2 — sunt tranzitate de circa 12.000 de călători, neînregistrându-se probleme deosebite în cei mai bine de 30 de ani de exploatare, precizează reprezentanţii companiei.


UPDATE Şeful ANPC: Nu va intra această măsură cu suspendarea

Marcel Bogdan Pandelică, preşedintele ANPC, a declarat pentru Profit.ro că circulaţia metroului la Piaţa Victoriei nu a fost oprită şi accesul în staţie nu va fi suspendat. Mai mult, Pandelică este de părere că Metrorex va remedia rapid problema. 

„Nu va intra această măsură cu suspendarea. Înseamnă oprire temporară a prestării de serviciu, în cazul în care nu sunt duse la îndeplinire câteva măsuri. Şi aici mă refer la o informare mai concentrată la ce s-a întâmplat, la această deficienţă. Când spun deficienţă mă refer la spaţiul dintre peron şi vagon, care este mai mare decât ar trebui“, a declarat preşedintele ANPC, pentru Profit.ro.


ANPC a primit o reclamaţie care arată că distanţa dintre peron şi tren este prea mare, fapt care poate conduce la accidente, cum a fost şi cazul recent în care o femeie şi-a prins piciorul între spaţiul dintre metrou şi marginea peronului. Este o decizie în premieră absolută, scrie Adevărul Financiar. Staţia Piaţa Victoriei este cea mai mare, fiind nod pentru magistralele 1 şi 2. 

„În urma primirii unei reclamaţii a unui consumator care şi-a prins piciorul în spaţiul dintre tren şi marginea peronului, o echipă de comisari din cadrul CPC al Mun. Bucureşti s-a deplasat la staţia de metrou Piaţa Victoriei pentru a verifica aspectele semnalate. A fost aplicată o amendă contravenţională de 20.000 de lei pentru prestarea de servicii care puteau pune în pericol siguranţa consumatorilor şi s-a dispus măsura de oprire temporară a prestării serviciului până la remedierea deficienţelor“, se arată într-un comunicat al ANPC

ANPC nu a oferit o dată fixă când va fi reluată circulaţia la staţia de metrou.

Oficialii Metrorex au declarat pentru capital.ro că ANPC nu are competenţa să oprească circulaţia metroului, acest lucru fiind o chestiune de siguranţă naţională. În plus, Metrorex va cotesta amenda primită.

Inspectorii Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Consumatorilor sunt în acest moment la sediul Metrorex şi cer documentaţia privind standardele tuturor peroanelor din staţiile de metrou din Bucureşti. 

Paul Anghel, diector general al Direcţiei Generale Control şi Supraveghere Piaţă şi Armonizare Europeană din cadrul ANPC, a scris pe Facebook că Metrorex a fost amendată cu 20.000 de lei şi că s-a dispus măsura de oprire temporară a prestării de servicii până la remedierea problemei. Mai mult, el a postat câteva fotografii în care ilustrează distanţa dintre tren şi peron în staţia piaţa Victoriei. 

„Ca urmare a unei reclamaţii înregistrate la Comisariatul pentru Protectia Consumatorilor al Municipiului Bucureşti potrivit căreia o doamnă şi-a prins piciorul în spaţiul dintre tren şi marginea peronului Regia METROREX pentru prestarea de servicii care pot pune în pericol sănătatea sau viata consumatorilor a fost sancţionată contraventional cu amenda în valoare de 20.000 lei şi totodată a fost dispusa măsură de oprire temporară a prestării de serviciu până la remedierea abaterilor constatate“, a scris Paul Anghel pe Facebook.

image

FOTO Facebook


Mai puteţi citi: 

Marin Aldea îl înlocuieşte pe Homor în funcţia de director general al Metrorex

Şpagă la Metrorex: DNA suspectează trucarea licitaţiei celor 51 de trenuri

 

La cine ajung cele 440 de milioane de euro ale Metrorex?

București



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite