Angajaţii de la metrou au protestat două ore în faţa Ministerului Transporturilor

0
Publicat:
Ultima actualizare:

În jur de o sută de angajaţi de la metrou au protestat astăzi, timp de două ore, în faţa sediul Ministerului Transporturilor. Aceştia sunt nemulţumiţi de nerespectarea prevederilor Contractului Colectiv de Muncă, de modificarea organigramei societăţii, dar şi de trecerea metroului în subordinea municipalităţii, după cum au anunţat şi astăzi.

„Protestăm faţă de nerespectarea prevederilor Contractului Colectiv de Muncă în vigoare, care prevede aplicarea unei creşteri salariale începând cu data de 1 ianuarie, o majorare salarială egală cu indicele mediu de creştere al preţurilor de consum. Acelaşi fapt a fost consemnat şi într-un memorandum semnat de premierul Victor Ponta pe 25 septembrie 2013, dar toată lumea a uitat ce a semnat şi nimeni nu respectă angajamentele luate“, a declarat, pentru Mediafax, vicepreşedintele Unităţii - Sindicatul Liber Metrou (USLM), Ghiţă Nichifor.

De asemenea, acesta a precizat că angajaţii sunt nemulţumiţi şi din cauza faptului că, printr-o decizie unilaterală, administraţia Metrorex a modificat organigrama societăţii, iar „mai mulţi colegi fiind scoşi de pe funcţii, iar veniturile diminuate“.

Totodată, sindicaliştii sunt nemulţumiţi şi de hotărârea de Guvern care prevede trecerea Metrorex în subordinea Primăriei Capitalei, pentru că susţin că Primăria Generală nu ar avea fonduri necesare pentru întreţinerea metroului bucureştean.

Un alt lucru care i-a făcut pe sindicalişti să iasă în stradă este legat de faptul că 51 de foşti salariaţi ai Metrorex externalizaţi în 2003 în activitatea de salubrizare au rămas din 17 aprilie fără loc de muncă. Sindicaliştii susţin că în acest sens a fost o decizie unilaterală a Metrorexului, care a încredinţat activitatea de salubrizare unei firme de catering, fără experienţă în domeniu şi care are numai 30 de angajaţi. De asemenea, sindicaliştii au precizat că prin noua organigramă ar urma să fie desfiinţat şi Clubul Sportiv Muncitoresc al Metrorex, singurul de acest tip din ţară.

Metrorex răspunde punct cu punct

După ce sindicaliştii au făcut numeroase declaraţii pe marginea lucrurilor pe care le consideră deranjant, reprezentanţii Metrorex au răspuns. Redăm mai jos punctul de vedere interal al conducerii societăţii care administrează metroul în Capitală:

„Noile măsuri organizatorice nu au avut în vedere disponibilizări de personal din cadrul societăţii, modificarea organizatorică vizează eficientizarea activităţii prin reducerea efectivă a funcţiilor de conducere din aparatul administrativ central şi trecerea unor activităţi, în special legate de siguranţa circulaţiei, în subordonarea directă a directorului general, scurtând astfel procesul decizional. Astfel, activităţile de siguranţa circulaţiei, ca de altfel şi celelalte activităţi existente, nu numai că nu au fost desfiinţate, ci prin noua organigramă rolul acestora se va întări şi dinamiza în corelare cu noile programe de modernizare şi dezvoltare a activităţilor de transport cu metroul;

- „Clubul Sportiv Muncitoresc al Metrorex” a cărui denumire conform documentelor de constituire este CLUBUL SPORTIV METROREX, este o entitate juridică constituită sub forma unei asociaţii la iniţiativa unor persoane private şi care din punct de vedere legal nu are nicio legătură, subordonare, acţionariat sau orice altă legătură patrimonială cu S.C. Metrorex S.A.;

- Aspectele prezentate mai sus au fost analizate şi de către Consiliul de Adminsitraţie al S.C. Metrorex S.A. care în data de 31.10.2013 au hotărât următoarele: “Se respinge cererea ca S.C. Metrorex S.A. să contribuie cu sume (prevăzute în BVC-ul societăţii) la desfăşurarea activităţii Clubului Sportiv METROREX, deoarece S.C. Metrorex S.A. nu are calitate de administrator asupra Clubului Sportiv Metrorex”, hotărâre de care USLM, inclusiv preşedintele acestuia Ion Rădoi, a luat cunoştinţă.

Luând act de confuziile ce se creează prin utilizarea de către Clubul Sportiv şi a denumirii Metrorex asociată cu sigla S.C. Metrorex S.A., pe această cale administraţia Metrorex notifică în mod public Clubul Sportiv Metrorex de a nu mai utiliza sigla S.C. Metrorex S.A., siglă înregistrată, protejată şi rezervată ca utilizare la Oficiul de Stat pentru Invenţii şi Mărci conform Certificatului de înregistrare a mărcii nr. R051891 pentru marca 051891 din 28.06.2002“.

București



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite