SPECTACOL Bulgarii şi Lăutarii basarabeni au cucerit Galaţiul

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Mai multe ansambluri bulgăreşti din Moldova şi-au etalat portul şi tradiţiile la Festivalul Interetnic din oraşul de pe Dunăre. În costume de o sută de ani, artiştii amatori de la Cantemir şi Cahul au interpretat cântece de jale vechi de peste două secole.

Ambasadorii Republicii Moldova la Festivalul Interetnic de la Galaţi au fost trei ansambluri folclorice, reprezentând comunităţile bulgară şi cehă. Bulgarii au uimit locuitorii oraşului de pe Dunăre cu costumele lor.

Rochii colorate cu vopsea naturală, papuci croşetaţi de mână şi baticuri ingenioase. Astfel poate fi descrisă ţinuta doamnelor care fac parte din această comunitate.

„Vrem să arătăm lumii întregi că noi, bulgarii, nu ne-am uitat tradiţiile. Avem haine pe care le-am moştenit de la bunei. Rochia pe care o port are peste o sută de ani", povesteşte Nadejda Hineva, o femeie de 53 de ani de etnie bulgară, membră a ansamblului „Soldveiceata". Formaţia întruneşte 16 femei din satul Ursoaia, raionul Cahul.

BOTGROS A FĂCUT FURORI

„Existăm de mai mulţi ani, dar e pentru prima dată când ieşim din satul nostru. Multe dintre cântecele noastre sunt de jale, de pe vremea când strămoşii noştri au trebuit să părăsească Bulgaria", povesteşte, mâhnită, Hineva. Rezultatele recensământului organizat în 2004 arată că în Moldova locuiesc 68.000 de bulgari.

Surpriza festivalului a constituit-o recitalul faimoasei orchestre „Lăutarii". În ultima seară, la concertul lui Nicolae Botgros, numărul spectatorilor practic s-a dublat. Cele 2.000 de scaune puse la dispoziţie de organizatorii festivalului au fost insuficiente, iar multă lume a stat şi în picioare două ore, cât a durat concertul. După puţin timp, unii au abandonat scaunele şi au încins hore chiar în faţa scenei.

Lăutarii au cetăţenie română

Vocile care au răsunat la Galaţi alături de „Lăutarii" au fost Ioana Căpraru, Lidia Bejenaru, Nicolae Glib, Adriana Ochişanu, Nicolae Cibotaru şi Ion Paladi. După concertul de la Galaţi, artiştii basarabeni şi-au continuat turneul la Botoşani, unde au susţinut aseară un alt concert. Pentru că fac naveta mereu în România, lăutarii au primit un cadou nepreţuit de la autorităţile din ţara vecină. „Cu ajutorul preşedintelui Băsescu, am reuşit să obţinem cetăţenie anul acesta pentru toată orchestra", ne-a dezvăluit Nicolae Botgros.

Citiți aici un interviu cu maestrul Nicolae Botgros.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite