Mall-urile din Iași, luate cu asalt de basarabeni

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Fetele de la chișinău fac naveta la Iași pentru a-și reînnoi garderoba
Fetele de la chișinău fac naveta la Iași pentru a-și reînnoi garderoba

Așa-numitul turism de shopping a prins aripi și la noi. Unii aleg Parisul sau Roma, în timp ce alţii se mulțumesc și cu o raită prin centrele comerciale de peste Prut. Nici graniţele nu mai sunt o piedică pentru amatori. Cu o viză sau un pașaport românesc și niște bănuţi puși deoparte, în trei ore, te poţi alege cu haine de care nu găseşti în Chișinău.

„Moldoveni, treceţi Prutul"! Ca la un îndemn, zeci de tineri traversează săptămânal hotarul pentru o raită la mall. Oferta este mai bogată decât cea de acasă, preţurile sunt mai mici şi mărfurile de o calitate mai bună, asta spun cei care fac, periodic, naveta la Iaşi.

„Decât să dau 2.000 de lei pentru o pereche de cizme în Chişinău, fabricate în Turcia, mai bine merg în România, unde se simte diferenţa, atât la preţ, cât şi la calitate. Iaşiul este destinaţia perfectă pentru shopping şi pentru că e foarte aproape, facem doar trei ore cu microbuzul", povesteşte Anastasia Verdeş, însoţită la cumpărături de alte trei prietene. Fetele au mâinile ocupate cu pungi de tot felul şi nu au cheltuit o avere, mă asigură ele. „Venim cam o dată la trei-patru luni şi, cu 300 de euro, ne înnoim garderoba", adaugă tânăra, studentă la ASEM la Chişinău.

Iulius Mall, care e în topul preferinţelor ieşenilor, este şi favoritul moldovenilor din stânga Prutului. Centrul comercial întruneşte în jur de 200 de magazine ale unor renumite branduri naţionale şi internaţionale, precum şi o zonă de agrement.

Sus, la etajul trei, la McDonalds, întâlnesc alte două conaţionale, venite în vechea capitală a Moldovei cu acelaşi scop. Le recunosc după accent, diferit totuşi de cel al localnicilor. Liliana şi Olga spun că sunt pentru a treia oară la shoping la Iaşi, dar că ştiu deja cu ochii închişi cum să ajungă acolo.

EXCURSIA ÎNCEPE
LA UNIVERSITATE

„Şoferul ne lasă la staţia de la Universitatea «Alexandru Ioan Cuza», de unde luăm tramvaiul numărul unu. În şase staţii, suntem la mall, iar seara, înapoi la Chişinău. Cumpărăm în special haine de la Zara, Bershka, Pull and Bear, Stradivarius, care sunt accesibile la preţ, în special, pentru noi, studentele", îmi descriu fetele traiectoria excursiei, care s-a încheiat cu un rând de haine şi încălţări pentru zilele reci.

Vânzătorii spun că întâlnesc zilnic cumpărători care vin din „cealaltă Moldovă", dar că nici nu-i mai recunosc pentru că au acelaşi grai. „Uneori, le spunem că pot să returneze produsele în câteva zile, dacă au vreo problemă cu mărimile. Atunci aflăm că nu au cum, pentru că vin din Republica Moldova. Cei mai mulţi dintre ei vin în perioada de reduceri", spune Andreea Irimia, vânzătoare la un magazin de încălţăminte.

IEȘENII VIN LA UNGHENI

Și moldovenii de dincolo de Prut au găsit ieșirea din situaţie pentru preţurile mari la ţigări, carburanţi și alimente. La nici 50 de kilometri, în raionul Ungheni, ieşenii găsesc aceleaşi produse de două-trei ori mai ieftin faţă de magazinele din Iași.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite