Cum poţi să devii vedetă pe scena din Moldova

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Drumul către succes în muzica autohtonă trece mai întâi printr-un studio de înregistrări. Dacă ai norocul să ajungi pe mâna unui profesionist, te poți numi pe jumătate star. Și la noi există case de producţie care pot să-ţi facă vocea să sune precum cea a lui Whitney Houston sau Enrique Iglesias. Contra cost, desigur!

În medie, o oră de înregistrări costă între 10 şi 14 euro, în dependenţă de genul muzical ales, de pregătirea profesională a artistului şi, bineînţeles, de notorietatea aranjorului.

Sergiu Teacă este unul dintre cei mai renumiţi basişti din Moldova, dar şi posesorul unui studio performant, dotat cu tehnici şi programe noi. Face aranjamente muzicale de mai bine de zece ani, iar între timp, a făcut înregistrări pentru vedete precum Dan Bălan, Victoria Lungu, Georgeta Voinovan, formaţiile Zdob şi Zdub, Catharisis şi Studio One. Deşi discret în ceea ce priveşte tarifele pentru serviciile sale, Sergiu Teacă a precizat că acestea nu s-au scumpit în ultimii doi ani.

O oră în studioul lui costa în jur de 12 euro. „Pentru artiştii talentaţi şi cu har de la Dumnezeu, studioul este un loc în care ei se realizează, însă pentru cei care vor să intre pe uşa din spate pe scena muzicală, calitatea aranjamentului constituie 90% din succesul lor", precizează fostul chitarist al trupei Cuibul.

Renumita orchestră Lăutarii, cântăreţii Irina Loghin, Ionuţ Dolănescu, Ana Barbu, Anişoara Puică sau Adrian Ursu au trecut prin studioul de înregistrări al interpretului şi compozitorului Alexandru Vdovicenco. La fel de rezervat în ceea ce priveşte taxele pentru servicii, aranjorul ne-a mărturisit doar că posedă un aparataj performant şi foarte scump.

Viorel Ţigănaş face imprimări de zece ani, de pe vremea când era membru al formaţiei Studio One. De la o tehnică arendată, Viorel a ajuns să deţină un studio profesionist, în care a investit câteva zeci de mii de euro.

„UN STUDIO PROFESIONIST FACE DIFERENŢA"
Pe aici au păşit băieţii de la Akord, Ion Paladi, Gheorghe Ţopa, Ion Suruceanu, Sasha Lopez. „Studiourile de înregistrări «anonime» s-au înmulţit în ultima vreme, tot mai mulţi artişti fiindu-le clienţi fideli. Pentru un rezultat bun, însă, un studio profesionist face diferenţa", a declarat Dj Ţigănaş, care solicită în jur de 600 de euro pentru un aranjamentul muzical, împreună cu imprimarea vocală.

Proprietarul unui studio în devenire, dotat ca la carte, este şi Alexandru Braşoveanu, compozitorul numărul 1 al Eurovisionului local. Deşi în majoritatea cazurilor el este cel care se ocupă doar de linia melodică, se întâmplă ca tânărul artist să fie autorul întregului „ambalaj" al unei piese. De la compoziţie, aranjament propriu şi versuri, până la id-urile pentru radio costă până la 1.500 de euro.

Aranjorii „anonimi", mai scumpi
Pe lângă aranjorii renumiţi, la care apelează majoritatea artiștilor, există și posesori ale unor „case de producţie" anonime, care prestează servicii contra unor tarife bătute în cuie. Aici, ora de înregistrare costă între 12 și 20 de euro, iar aranjamentul unei piese pornește de la 100 de euro.

„Deţinem cel mai scump aparataj profesionist din ţară, ce depășește 100.000 de euro. Puteţi veni doar cu ideea în minte, iar noi vă realizăm piesa cap-coadă, până la CD-ul împachetat. Împortant este să aveţi un pic de auz muzical, de restul ne ocupăm noi", ne-a asigurat proprietarul unui studio privat din Chișinău.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite