(VIDEO, GALERIE FOTO) Regele de la Ungheni a revenit acasă încoronat. Povestea boxerului Constantin Bejenaru,care scrie istorie în Europa

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Constantin Bejenaru, de 28 de ani, poate intra în analele boxului profesionist mondial, după ce a învins în prima ediție a circuitului Biggers Better King, turneu inițiat de postul TV Eurosport. Moldoveanul care a plecat peste Prut acum nouă ani a primit imediat după competiţia din Croaţia oferte de nerefuzat în SUA.

Pentru a spori audienţa boxului profesionist în transmisiunile televizate, un grup de promotori ai sportului din Europa şi SUA, în comun cu Eurosport, au lansat în vara lui 2011 Biggers Better, o competiţie în mai multe etape. Zeci de sportivi s-au încadrat în lupta pentru titlu, fiind motivaţi de primele financiare consistente.

Ungheneanul Constantin Bejenaru, legitimat la Sport Club Bacău, s-a implicat în turneu abia în ultima rundă preliminară. La sugestia impresarului Emil Eremia, boxerul a decis să urce pe ringul profesionist şi nu regretă pasul făcut.

Ringul de la Siemens Arena din Vilnius a fost locul în care moldoveanul şi-a consemnat debutul în circuitul profesioniştilor, primul adversar fiind reprezentantul gazdelor, Sergejus Maslabojevas. Confruntarea dintre cei doi s-a încheiat cu victoria la limită (1-0) a lui Constantin, care astfel a ajuns în semifinale. A urmat un meci cu Maksim Pediura, considerat favoritul principal al turneului. Înaintea galei din Lituania, jurnaliştii ucraineni anunţau că unicul pugilist care putea să-i creeze probleme lui Pediura ar fi fost Ozcan Cetinkaya, pe care acesta l-a învins în prima confruntare. Bejenaru însă a spulberat iluziile vecinilor, învingându-şi adversarul.

În finala etapei de la Vilnius, sportivul nostru a trecut de belarusul Oleg Krijanovski (3-0), intrând în posesia unui cec de 15.000 de dolari americani şi calificându-se la turneul final de la Varazdin, Croaţia.

„Nu a fost uşor să obţin victoria dar, anume la Vilnius, am căpătat încredere în propriile forţe şi am înţeles că pot urca şi mai sus", a spus învingătorul.

L-A BATUT ŞI PE FAVORITUL PUBLICULUI

Peste o lună şi jumătate după ultimul gong de pe ringul lituanian, Constantin Bejenaru s-a deplasat în Croaţia, unde a avut loc etapa finală din circuitul Biggers Better King.

A fost un test mult mai dificil decât în runda preliminară. „Am fost cel mai scund şi cel mai uşor dintre toţi concurenţii. Închipuiţi-vă cum arată alături un boxer de 95 de kilograme, cât am eu, şi unul de aproape 130 de kilograme", spune tânăru din Ungheni. Dar această diferenţă a avut şi un rol benefic: a fost mult mai mobil şi, probabil, aceasta a şi fost reţeta succesului său.

Pe ringul din Varazdin nu puteau fi adversari slabi deoarece toţi erau învingătorii celor şapte etape preliminare care au avut loc în Cipru (trei), Portugalia (două), Bulgaria, Danemarca şi Lituania (câte una).

MECIURI CÂŞTIGATE CU 4-0, 5-0 ŞI 6-0

„M-am confruntat cu boxeri foarte puternici în etapa finală şi chiar dacă toţi trei erau din ţări europene, doi dintre adversari erau de culoare", îşi aminteşte Constantin Bejenaru.

Primul test a fost unul dintre cele mai dificile. Moldoveanul l-a depăşit cu un sec 4-0 pe danezul Ed Monso, care are cu aproape 40 de kilograme mai mult. În al doilea meci, sportivul nostru s-a duelat cu francezul Nicolas Wamba. În pofida plusului de experienţă şi de înălţime, adversarul nu a rezistat atacurilor furibunde ale boxerului din Ungheni, care a învins cu 5-0.

Disputa finală, cu Ivica Bakurin (Croaţia), a fost cea mai spectaculoasă din programul competiţiei. Bejenaru a învins cu 6-0 şi astfel a devenit primul rege Biggers Better.

Corupţia l-a făcut să plece din Moldova

Constantin Bejenaru a început să practice boxul la vârsta de 11 ani, în oraşul său natal, Ungheni. „Trebuia să aibă o ocupaţie şi fiindcă secţia de box, condusă de antrenorul Mihai Grosu, era prin apropiere nu am ezitat să îl duc la antrenamente", îşi aminteşte Ion Bejenaru, tatăl sportivului.

Din 1996 până în 2002, când a decis să plece din Republica Moldova, Constantin a obţinut trei titluri naţionale de juniori şi a participat la mai multe turnee internaţionale.

„Din păcate, corupţia şi minciuna din box l-au făcut pe feciorul meu să părăsească ţara. La doar 16 ani, în 2001, i s-a permis să lupte la Campionatul Naţional de seniori, însă i-a fost «furată» deschis victoria şi în scurt timp, a plecat la Bacău", îşi aminteşte tatăl sportivului.

În 2002 avea de ales: fie caută bani pentru a-şi asigura un loc în lotul naţional, fie părăseşte Moldova în căutarea unor oferte mai bune. A ales să plece şi nu-i pare rău.

După 15 ani de „amatorism", sportivul se gândeşte să treacă definitiv la boxul profesionist, având două oferte avantajoase din SUA. Una i-ar permite să se antreneze cu Don Turner, un fost tehnician al lui Evander Holyfield, iar a doua l-ar duce în sala de antrenamente a lui Kevin Rooney, primul antrenor al lui Mike Tyson.

PROFIL

Născut: 7 iunie 1984
Localitatea: Ungheni
Studii: Facultatea de Educaţie Fizică din Bacău
Palmares amatori: 2006, medaliat european cu bronz, triplu premiant la campionatele europene de box, de nouă ori campion al României

Palmares profesionişti: șase victorii în șase lupte, inclusiv una prin knock-out.

Victoria din Croația, un cadou pentru mama

Peste doar câteva zile după splendida victorie din Varazdin, Constantin Bejenaru, împreună cu tatăl Ion şi cu viitoarea soţie Aurelia, au vizitat redacţia „Adevărul" Moldova.

„Nu am ocazia să vin foarte des la Chişinău, dar îmi face plăcere să mă reîntâlnesc cu vechii prieteni de aici, inclusiv cu Octavian Ţâcu, un mare sportiv", spune Constantin Bejenaru, în timp ce ne prezentă coroana pe care a primit-o pentru titlul Biggers Better King.

AU SĂRBĂTORIT PÂNĂ DIMINEAŢĂ

Spune că ideea participării la un circuit profesionist a venit spontan, de aceea nu a ezitat foarte mult. „Distanţa între boxul pentru amatori şi cel al profesioniştilor se reduce tot mai mult şi mi-a părut interesantă provocarea de a face o schimbare", spune pugilistul. Cele nouă titluri cucerite de Constantin în campionatele României l-au convins pe managerul Emil Eremia să-l invite la Biggers Better.

Părinţii sportivului, Ion şi Lidia Bejenaru, sora Svetlana, dar şi prietena lui Constantin, Aurelia, au urmărit cu sufletul la gură fiecare meci disputat de acesta.

Cel mai important meci susţinut de Constantin, finala din Croaţia, s-a disputat într-o seară specială pentru familia Bejenaru, ziua de naştere a doamne Lidia, mama pugilistului. Toţi invitaţii au urmărit meciul cu croatul Ivica Bakurin, după care au serbat până dimineaţă, atât victoria sportivului, cât şi ziua de naştere mamei sale. 

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite