Ștefan Stoica, antrenor Milsami Orhei „În Basarabia eu am venit acasă"

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Unul din cei mai renumiţi antrenori din actuala ediţie a Diviziei Naţionale este tehnicianul român Ștefan Stoica. Tehnicianul doljean şi familia sa au fost vizitaţi de reporterii Adevărul.

La întrebările noastre a răspuns antrenorul, dar și soția sa, Geta și feciorul mai mare, Alex, care este jucător în echipa pe care o antrenează tatăl său.

„Adevărul": Cum aţi ajuns în fotbalul moldovenesc, la echipa Milsami?

Ştefan Stoica: La Milsami Orhei, în funcţia de director relaţii internaţionale este un român, Marin Mitran şi, într-o bună zi, am primit un telefon de la club. Din discuţia pe care am avut-o am înţeles că ei vor la timonă un antrenor român. Eu chiar vroiam să operez o schimbare în viaţa mea, vroiam să plec din România pentru o perioadă şi, astfel, ne-am înţeles foarte repede.

Poate Milsami să devină campioană a Moldovei în acest an?

Sunt două echipe foarte tari în Divizia Naţională, care ne-au lăsat fără puncte în meciurile de la acest început de an. Cu Dacia am remizat, iar Sheriff ne-a învins la limită (1-0). Meciul cu tiraspolenii m-a întristat mai mult, fiindcă am pierdut fiind în inferioritate numerică. Chiar vroiam să jucăm până la capăt în efectiv complet, să văd dacă putem face un rezultat bun. Nu a fost să fie. Trebuie să fim realişti, la momentul actual mai puternici decât tiraspolenii nu putem fi. Sheriff e cea mai rapidă şi cea mai tehnică echipă din Moldova.

Care jucători au completat lotul echipei Milsami pentru realizarea obiectivului stabilit?

Am adus mai mulţi români. De fapt, venind în Moldova, eu am spus că am venit la fraţii mei, numai că am trecut Prutul.

Se simte în afirmaţiile Dvs un respect profund faţă de valorile populaţiei care locuieşte în stânga Prutului...

Afirm aceste lucruri de când m-am născut, deoarece părinţii şi buneii mei mi-au spus întotdeauna că basarabenii sunt fraţii noştri. Am avut norocul ca, în satul oltenesc Negoieşti, în care m-am născut am avut printre vecini două-trei familii de basarabeni. Astfel, încă din anii copilăriei, ştiam destul de bine realitatea din Moldova răsăriteană. Chiar aş dori cu ocazia acestui dialog să transmit salutări consătenilor din această localitate în care m-am născut.

Debutul fotbalistic al lui Ştefan Stoica a avut loc la Negoieşti?

Nu. În acel sat puteam exersa doar pe terenurile... arabile, pe care se practică o activitate diferită de fotbal. Erau şi alte timpuri. Însă, la 13 ani am mers la şcoala de fotbal a Craiovei. Am avut şansa să fiu selectat şi să rămân la căminul Universităţii, să mă pregătească aşa cum trebuie şi să ajung la echipa mare. Am avut şansa să iau şi un campionat cu echipa olteană, care m-a învăţat să fiu un om şi un fotbalist adevărat.

În calitate de jucător, în România aţi evoluat doar la Craiova şi la Steaua. De ce anume Steaua?

După Craiova am plecat în Grecia şi la finele anilor `90, aveam deja vreo 32 de ani, iar antrenor la Steaua era Emerich Jenei, care a activat şi la naţională. El mă cunoştea de la selecţionata de tineret. Şi m-a întrebat dacă vreau să vin în Ghencea şi eu am acceptat. Era o şansă ca să fiu dorit de un asemenea antrenor.

Aţi trecut la antrenoriat şi... tot la Steaua, în calitate de secund al ucraineanului Oleg Protasov.

E adevărat şi am obţinut un rezultat extraordinar. Mi-aduc aminte că atunci când am plecat, în ianuarie, am lăsat steliştii în primăvara europeană şi cu un lot consolidat de jucători. E chiar anul în care echipa din Ghencea a ajuns în semifinalele Cupei UEFA. În anii următori Steaua Bucureşti nu a atins cote mai înalte în competiţiile europene.

PROFIL

Născut: 23 iunie 1967;
Localitatea: Negoești (Olt, România);
Jucător la: Universitatea Craiova, Electroputere, Steaua, Larissa și Veria (ambele Grecia), România (Naţionala și Tineret);

Antrenor la: Omonia Nicosia (secund), Steaua (secund), Universitatea Craiova, Gloria Buzău, Internaţional Curtea de Argeș, Farul Constanţa, Milsami;

Ștefan Stoica a fost antrenor secund alături de doi tehnicieni care au scris file importante în istoria fotbalului românesc. Împreună cu Ioan Andone, actualul timonier al lui Dinamo el a activat la clubul cipriot Omonia Nicosia, iar la Steaua București a format un cuplu perfect cu ucraineanul Oleg Protasov.

image


Antrenorul Stoica este idolatrizat de fani

Tehnicianul Ștefan Stoica a remarcat că fanii echipei orheiene constituie un element indispensabil în activitatea echipei Milsami. „Comunicăm perfect, atât în timpul meciurilor precum și în afara terenului de joc. Chiar dacă în prezent nu ne găzduim adversarele pe propriul stadion, la Orhei ne deplasăm cu regularitate pentru a ne întâlni cu fanii", remarcă antrenorul.

Incidentul violent, care a avut loc recent între galeriile de fotbal ale echipelor Zimbru și Milsami l-a întristat puţin pe Ștefan Stoica. Antrenorul din România spune că „Duelul între galerii este perfect atâta timp cât el este unul verbal și melodios în timpul meciurilor. Dar numai să nu se ajungă la violenţe și victime. Fără galerii și susţinerea fanilor fotbalul ar fi mai trist, însă să nu se mai ajungă să lovească unii în alţii". Antrenorul a spus că-i este dor de timpurile când galeriile cântau pe stadioane.

Soția și copii îl însoțesc permanent pe antrenorul Ștefan Stoica

Fane Stoica este unul din puţinii antrenori care este permanent însoţit de familia sa. Oriunde nu ar fi activat ca antrenor sau jucător, în România, Grecia, Cipru sau Moldova, soţia Geta, feciorii Alex şi Andrei sunt mereu alături de tehnician. În prezent, mezinul Andrei este la Craiova unde creşte cu bunica, dar oricum vine des la Chişinău.

image

„Din punct de vedere material e chiar şi mai profitabil că ei se află tot timpul alături. Niciodată nu am dorit ca fiii să fie departe de mine. Eu în primul rând sunt tată şi apoi antrenor. Şi dacă am hotărât să am o familie, să am doi copii - pe ei trebuie eu să îi cresc. O vorbă din bătrâni spune că trebuie să îţi „baţi" copiii până nu greşesc. Ţinându-i lângă mine şi în străinătate, cred că i-am făcut şi mai puternici. Ştiu şi două-trei limbi. În prezent vreau să învăţăm şi limba rusă", afirmă Ştefan Stoica.

Cel mare deja se pare că „muşcă şi din pâinea tatălui". Alex este jucător la Milsami, dar a fost şi antrenor secund la o echipă din Oltenia. Timonierul orheienilor spune că „încă pe când era în Grecia urmărea tot ce fac eu la antrenamente şi părea să fie captivat", a spus Stoica-senior.

MEZINUL ANDREI NU E PASIONAT DE FOTBAL

Celalalt fecior, Andrei este mai departe de terenul de fotbal şi se dedică mai mult studiilor. „Chiar mi-a zis odată - mergeţi voi cu Alex la meci iar eu vă voi dirija prin jocurile de internet", remarcă Ştefan Stoica. El învaţă la Craiova, dar oricum nu stă mult timp departe de familie.

Soţia antrenorului, Geta Stoica nu lipseşte de la niciun meci disputat de echipa Milsami. „Sunt o femeie mai mult casnică şi nu prea am avut ocazia să cunosc prea multe locuri din Chişinău, însă am observat că sunt oameni prietenoşi şi sinceri. E bine aici, dar dacă e să comparăm toate locurile in care am locuit, cel mai mult mi-a plăcut în Cipru, unde este cald şi confortabil", remarcă soţia antrenorului de la Milsami.

Geta Stoica a mai precizat că în momentul când joacă Milsami retrăieşte foarte mult şi îşi împarte emoţiile în două: pentru jucătorul Alex şi pentru antrenorul Ştefan. 

În curând, varianta integrală a interviului cu antrenorul Ștefan Stoica va fi publicat pe andreiloghin.ideilibere.ro.

Republica Moldova



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite