ȘAH Jocul minții va pătrunde în școli și va fi predat în cadrul orelor extracurriculare

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Începând din acest an, elevii din mai multe licee și gimnazii din Moldova vor putea studia tainele acestei probe de sport. În această săptămână, profesori din mai multe raioane care vor preda şahul sunt instruiţi la un seminar în Chişinău.

Academia Naţională de Şah (ANŞ), condusă de marele maestru internaţional Viorel Iordăchescu, a demarat în această vară un vast proces de includere a jocului minţii în programele şcolare. În acest sens, ANŞ a semnat două acorduri de colaborare cu Ministerul Educaţiei şi cu Direcţia Generală Educaţie Tineret şi Sport a municipiului Chişinău. Cele trei instituţii vor promova practicarea şahului în şcolile din republică.

Înaintea noului an de studii, Academia lui Viorel Iordăchescu a organizat un seminar pentru viitorii dascăli care vor introduce elevii în tainele şahului. Potrivit organizatorilor, la seminar şi-au manifestat dorinţa de a participa circa 350 de profesori din 32 de raioane ale republicii, municipiile Chişinău şi Bălţi.

„A venit timpul ca această probă să-şi găsească locul în sistemul naţional de învăţământ. Pedagogii care tind să se implice în acest proces trebuie să aibă capacitatea de a-i contamina pe elevi cu virusul şahului", a spus pentru „Adevărul", Boris Boguş, vicepreşedintele ANŞ.

image

Antrenorul emerit a mai precizat că liderii şahului autohton, inclusiv fondatorul ANŞ, Viorel Iordăchescu, sunt produse ale unui program similar care a funcţionat în anii 80-90 ai secolului trecut şi care, din păcate, a fost suspendat ulterior.

PROFESORII CER ŞI SUSŢINERE MATERIALĂ

Adunaţi în Capitală, profesorii de sport au primit certificate de participare la seminarul „Metodica predării şahului în şcoală" şi primele material didactice pentru demararea activităţii. „Este o activitate utilă şi sunt convins că elevii vor fi captaţi de spectaculozitatea acestui sport intelectual. Noi deja avem un grup format din 20 de tineri jucători care au obţinut şi primele rezultate în competiţii, iar numărul lor este în creştere", a spus Leonid Burdea, profesor la Liceul Teoretic „Lev Tolstoi" din Glodeni.

image

În altă ordine de idei, Pavel Pâslaru la Gimnaziul Cupcui din raionul Leova consideră că Academia de Şah ar trebui să acorde mai multă susţinere şcolilor de la sate pentru crearea unei baze materiale. „Copiii ar practica cu plăcere şahul, dar părinţii nu acceptă deoarece inventarul necesar este scump", a spus profesorul de sport.

„Nu am putut acumula toate informațiile într-o zi, dar este o inițiativă minunată“

Violeta Corcimari,

profesoară la Sturzăuca (Glodeni)

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite