Moldoveanul Viorel Iordăchescu este lider la Moscow Open

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Doi jucători moldoveni de şah figurează în clasamentul liderilor ediţiei a zecea a Cupei-Open a Federaţiei Ruse la şah, categoria seniori.

La turneul care este numit şi Moscow Open participă circa 1500 de jucători, majoritatea din Rusia. Este de remarcat că ţara noastră este reprezentată de cinci sportivi, inclusiv trei care evoluează în categoria seniori. La masculin sunt prezenţi marii maeştri internaţionali Viorel Iordăchescu şi Dumitru Svetuşchin, care se află în top-15 după cinci runde disputate. În proba similară feminină suntem prezenţi cu Diana Baciu, campioană europeană en-titre de juniori. Iar la categoria amatori de şah, Moldova îi are în calitate de participanţi pe Sergiu Şolcănean şi Sergiu Bejan.

La Moscow Open participă, însă, şi câţiva şahişti moldoveni, care reprezintă alte state. În turneul senioarelor au intrat în lupte pentru premii „rusoaicele" Alina Bivol şi Maria Butuc, iar în categoria studenţilor - mari maeştri (feminin) este inclusă şi reprezentanta României, Irina Bulmaga.

După cinci runde disputate, cea mai bună evoluţie din lotul tricolorilor o are experimentatul jucător Viorel Iordăchescu care este lider în turneul masculin. El i-a învins pe Gor Glidjain şi Artur Gabrielean (ambii din Rusia), Rustam Huşutdinov (Kazahstan) şi Geller Jakov (Bulgaria), fiind unicul jucător cu număr maxim de puncte. Cu 3,5 puncte acumulate, pe locul 11 se clasa conaţionalul lui Viorel, Dumitru Svetuşchin. Unica jumătate de punct el a pierdut-o după remiza din debutul competiţiei cu rusul Ivan Denisov.În runda a şasea sunt programate şi două meciuri ale moldovenilor: Viorel Iordăchescu - Igor Lîsîi şi Dmitri Kokarev -Dumitru Svetuşchin.

Deşi are un coeficient ELO ridicat (2206) , junioara Diana Baciu se descurcă mai greu la un turneu de seniori. Ea a obţinut o victorie în prima rundă, cu Marina Kaydanovici, iar în al treilea meci a trecut de Aleksandra Batrak. 

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite