(VIDEO) JUBILEU Două decenii de olimpism în Moldova. Vedeți aici care au fost sportivii care au adus lauri pentru țara noastră

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Actualul președinte al CNO, Nicolae Juravschi (stânga) pe pista „de aur“ de la Atlanta
Actualul președinte al CNO, Nicolae Juravschi (stânga) pe pista „de aur“ de la Atlanta

În cei 20 de ani de independenţă sportivii moldoveni au câştigat la olimpiade un titlu de campion, trei medalii de argint și opt de bronz. Astăzi doar „fanaţii" mai aduc lauri ţării noastre. În urmă cu două decenii a luat naștere Comitetul Naţional Olimpic.

Primul preşedinte al forului a fost ales jurnalistul Efim Josanu, funcţie pe care a exercitat-o timp de zece ani. În 2001 ştafeta i-a fost transmisă canotorului Nicolae Juravschi, dublu campion olimpic.

„Intrarea noastră, ca stat independent, pe arena olimpică internaţională nu a fost una presărată cu flori şi recepţii. Am înţeles că există şi în acest domeniu multe subtilităţi şi nuanţe diplomatice", îşi aminteşte primul preşedinte al Comitetului Naţional Olimpic.

Nicolae Juravschi, Larisa Popova și Tudor Casapu (de la stânga la dreapta) sunt singurii campioni olimpici din Moldova

Foto: Singurii campioni olimpici din Moldova (de la stânga la dreapta): Nicolae Juravschi (1988), Larisa Popova (1980), Tudor Casapu (1992)

DEBUT LA BARCELONA, ÎN COMPONENŢA CSI

Primul mare succes al noului stat a venit în vara lui 1992, când moldovenii au adus acasă şase medalii. Cea mai mare realizare a înregistrat-o halterofilul Tudor Casapu, care ne-a făcut şi pe noi, cei din faţa televizoarelor, să ne simţim mândri pentru aurul câştigat cu multă trudă.

Halterofilul Tudor Casapu se antrenează pentru Olimpiadă Ochiul de „șoim“ al lui Oleg Moldovan i-a adus o medalie la Sydney Veaceslav Gojan a urcat pe podiumul de premiere de la Beijing

Click aici pentru a vedea sportivii care ne-au adus cele mai prețioase medalii

„Deşi am evoluat la Olimpiada din Barcelona în componenţa unită a statelor ex-sovietice, eu am luat tricolorul cu mine şi mi l-am pus pe umeri după ce am devenit campion", îşi aminteşte Tudor Casapu. Chiar dacă Comitetul Naţional Olimpic din ţara noastră a devenit oficial membru al familiei olimpice mondiale doar după încheierea Olimpiadei din Spania, halterofilul spune că la Barcelona a reprezentat sportul moldovenesc. „La acel moment Uniunea Sovietică nu mai exista, astfel că echipa unită a CSI avea doar o valoare statistică. Eu m-am simţit campion din Moldova", spune „sportivul de aur".

Vezi mai jos secvențe din evoluția campionului olimpic Tudor Casapu la Olimpiada-1992 din Barcelona (preluare de la Publika TV)

ŞASE MEDALII ÎN 1992

În 1992 pe podiumul olimpic au urcat şi alţi sportivi din Moldova, inclusiv cei care au fost membri ai selecţionatelor sau echipelor CSI. Înotătorul Iurie Başcatov a devenit vicecampion la ştafeta de 4x100 m liber, iar Natalia Valeev a câştigat bronzul la tir cu arcul (individual şi pe echipe). Şi Serghei Marcoci şi Alexei Vdovin au urcat pe a treia treaptă a podiumului cu echipa de polo pe apă.

„A fost un an de glorie pentru atleţii noştri. Era rodul cantonamentelor centralizate în echipele sovietice, graţie cărora moldovenii au luat şase medalii în 1992, un rezultat fără precedent pentru tricolori", a menţionat Nicolae Juravschi, preşedinte al CNO.

De la Jocurile Olimpice de la Barcelona din 1992, tricolorii nu au mai cucerit însă niciun titlu olimpic. Medalii la lupte, tir, box şi kaiac

La următoarele patru ediţii ale Jocurilor Olimpice de vară atleţii noştrii au urcat pe podium de încă cinci ori. Doar de la Atena moldovenii n-au revenit cu medalii.

Vedeți aici finalul cursei de 500 de metri de la Atlanta, unde moldovenii s-au clasat pe locul doi

Medalii la lupte, tir, box şi kaiac

Pe apele din Atlanta, în anul 1996, cuplul de canotori Nicolae Juravschi-Viktor Reneiski nu a mai reuşit să repete performanţa de aur de la Seul (1988), ajungând doar al doilea la finalul cursei de 500 metri. La aceeaşi ediţie s-a remarcat şi „uriaşul" Serhei Mureico (lupte greco-romane), care a evoluat în categoria supergrea. El a fost învins doar de legenda vie a luptelor ruseşti, Aleksandr Karelin, şi s-a mulţumit cu medalia de bronz.

image
image
image

Click aici pentru a vedea galerie video cu Nicolae Juravschi

La următoarea ediţie, din Sydney (2000), tricolorii au obţinut tot două medalii. Oleg Moldovan a ţintit de la 10 metri pentru medalia de argint, devansându-şi cu mult calm majoritatea adversarilor. Tot în Australia a excelat şi pugilistul Vitalie Gruşac, primul medaliat olimpic din satul Grimăncăuţi. El a concurat în categoria de până la 67 de kilograme şi a urcat pe treapta a treia a podiumului.

Două bronzuri pentru Şcoala de la Grimăncăuţi

După o pauză de opt ani, pe arenele olimpice de la Beijing, lotul tricolorilor a obţinut ultima medalie din istoria recentă a olimpismului moldovenesc. Pe locul trei al podiumului a urcat boxerul Veaceslav Gojan, un alt reprezentant al Şcolii de la Grimăncăuţi, care s-a ales cu medalia de bronz. Astfel, antrenorul Petru Caduc are doi discipoli premianţi olimpici.

Citește și:

(FOTO) Primul campion olimpic în Parlamentul de la Chişinău. Povestea canotorului Nicolae Juravschi

Un interviu acordat de preşedintele CNO, Nicolae Juravschi pentru Adevărul

Medaliații din lotul sovietic

Canotorii Larisa Popova și Nicolae Juravschi şi fotbalistul Igor Dobrovolski sunt incluşi în analele sportive din Moldova, chiar dacă au evoluat pentru URSS. Popova a câştigat aurul la Moscova (1980), iar ultimii doi sportivi la Seul (1988). Primii emisari ai sportului moldovenesc au fost la Olimpiada de la Roma (1960), de unde atletul Gusman Kosanov revenea la Chişinău cu argint. Vicecampion a fost în 1988 şi înotătorul Iurie Bașcatov. Medalii de bronz au obţinut Timofei Screabin (box, 1988), Serghei Marcoci și Alexei Vdovin (ambii - polo pe apă, 1988), Natalia Rusacenco (handbal, 1988) - bronz.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite