INTERVIU/ Gabi Stan, antrenor la Ursidos Chișinău:„O părticică din Zimbru a rămas în sufletul meu“

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Tehnicianul roman Gabi Stan, care a antrenat echipa Zimbru Chișinău în perioada anilor 2000-2003, a revenit în Moldova, după o pauză de opt ani. Antrenorul a semnat un contract pe doi ani cu echipa Ursidos Chişinău şi a povestit reporterilor „Adevărul" despre planurile sale.

Adevărul: Aţi început actuala stagiune fotbalistică la Unirea Alba Iulia, echipă din Liga a 2-a a României. De ce aţi renunţat la această formaţie?
Gabi Stan: La Alba Iulia am ajuns doar cu o săptămână înainte de campionat când perioada de transferuri era încheiată şi a trebuit să lucrez în condiţii mai dificile. Am reuşit să încheg echipa, am avut şi jocuri foarte bune, dar unele persoane, inclusiv fotbalişti, au dezechilibrat moralul echipei şi a fost foarte greu să continui.

Nu aţi găsit aceeaşi situaţie la Ursidos?

Nu e la fel, fiindcă Alba Iulia se situa în partea inferioară a clasamentului şi obiectivul era evitarea retrogradării. Aici echipa vrea să promoveze. Este, totuşi, un pas înainte.

Revenind după opt ani în fotbalul moldovenesc, nu v-aţi fi dorit un angajament la un club din Divizia Naţională?
Am avut discuţii indirecte cu şefi ai fotbalului de pe aici, dar propunerea concretă şi felul în care preşedintele de la Ursidos, Veaceslav Ursachi, mi-a zugrăvit viitorul, m-a determinat să nu ţin cont de ce nivel este competiţia în care voi activa. Chiar am dorinţa să preiau echipa la stadiul în care este şi să avansăm spre mari performanţe.

În 2000-2003 aţi activat la una dintre cele mai iubite echipe din Moldova, Zimbru Chişinău. Criza de joc din ultimii ani a acestui club a generat mai multe zvonuri precum că „galben-verzii" v-ar dori din nou în strada Butucului...
Doar zvonuri. Zimbru are antrenor. Acum echipa este în ascensiune şi a acces în topul liderilor. Le urez cât mai multe victorii, căci o părticică din Zimbru a rămas în sufletul meu.

În perioada când activaţi la această echipă, mai mulţi suporteri, dar şi experţi v-au criticat pentru faptul că aţi adus prea mulţi jucători străini în lot, în detrimentul localnicilor. Veţi continua această practică?
Într-adevăr, atunci unii au fost deranjaţi de prezenţa românească masivă la echipă. Acum însă nu este cazul. I-am spus şi preşedintelui Ursachi că, decât să aducem jucători de mâna a doua sau a treia din România, mai bine ne descurcăm cu fotbaliştii locali.

Actualmente în fotbalul moldovenesc activează doi antrenori din România. Echipa Milsami Orhei este pregătită de Fane Stoica. Vă cunoaşteţi cu el? I-aţi cerut vreun sfat înainte de a semna cu Ursidos?
Da, ne cunoaştem. Nu i-am cerut nicio informaţie pentru că el evoluează într-o categorie, iar eu voi activa în alta. În plus, nu puteam să-l întreb prea multe fiindcă Milsami şi Ursidos au jucat câteva amicale şi imaginile video de la acele meciuri îmi spun mai multe decât mi-ar spune Ştefan.

La finalul contractului pe care l-aţi semnat cu Ursidos, veţi împlini o frumoasă vârstă de 60 de ani. Intenţionaţi ulterior să vă prelungiţi cariera de antrenor în Moldova?
Cât voi putea să stau în picioare, tot în funcţia de antrenor mă veţi găsi. Dacă voi avea oferte, voi rămâne cu certitudine în Moldova fiindcă îmi place aici.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite