(FOTO) SPECIAL /„Acasă“ la antrenorul român Mircea Rednic

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Mircea Rednic a decis să continuie activitatea sa la Khazar Lankaran
Mircea Rednic a decis să continuie activitatea sa la Khazar Lankaran

Reporterul „Adevărul" a vizitat orașul Lankaran, unde activează echipa Khazar, pregătită de renumitul tehnician din România. Fondat în 2004, clubul face performanţă începând din august 2010, odată cu venirea fostului rapidist şi dinamovist.

Khazar Lankaran nu este o echipă cu tradiţii în fotbalul din Azerbaidjan. Clubul a fost creat acum şapte ani, la iniţiativa grupului de companii navale Pamali, una dintre cele mai prospere firme din regiune, cu relaţii comerciale în toată lumea.

Fondatorii Khazarului nu s-au gândit doar să-şi sporească veniturile, dar şi să promoveze jocul cu balonul rotund în sudul ţării caspice. Din primii ani de activitate, Khazar şi-a propus obiective majore în fiecare competiţie la care participă.

Deja în primul an, echipa azeră a înregistrat o performanţă de invidiat, reuşind să intre în lupta pentru titlu alături de galonata Neftci Baku. Deşi au condus în meciul „de aur" al sezonului, jucătorii din Lankaran au fost învinşi în final, obţinând titlul de vicecampioană chiar la prima competiţie din istoria clubului.

„SE POTRIVEŞTE PERFECT CU SPIRITUL KHAZAR"

Opt antrenori au trecut până în prezent pe la timona echipei Khazar. Printre ei au fost atât tehnicieni azeri, cât şi străini, cum ar fi Viktor Pasulko, fostul selecţioner al Republicii Moldova.

Directorul clubului Hojjat Hajiyev, o gazdă ospitalieră la stadionul Khazar

„Pasulko a adus multă maturitate în jocul echipei noastre, dar antrenorul care se potriveşte perfect cu stilul şi spiritul Khazar este, incontestabil, Mircea Rednic", a declarat pentru „Adevărul" directorul clubului Khazar, Hojjat Hajiyev, care este şi şeful complexului sportiv cu acelaşi nume.

Expertul din România a venit în Lankaran în luna august a anului trecut şi, într-un timp foarte scurt, a devenit favoritul conducerii formaţiei dar şi al unei „armate" de mii de suporteri.

„Rednic ne-a surprins prin modestia sa. Avem posibilităţi financiare mari şi din prima zi de contract i-am propus să-şi aleagă o locuinţă cochetă şi confortabilă, el însă a optat pentru o cameră dublă de la hotelul clubului", a povestit Hajiyev.

Până la venirea lui Mircea Rednic în Azerbaidjan, microbiştii locali ştiau foarte puţin despre fotbalulul românesc, acesta fiind un domeniu străin şi lipsit de interes pentru ei. Acum, mii de oameni din Lankaran, dar şi din alte regiuni ale ţării se declară impresionaţi de realizările lui Mircea Rednic şi ale discipolilor săi.

Odaia antrenorului Mircea Rednic în hotelul Khazar

Ideea de a invita un antrenor român a fost pusă în practică prin intermediul partenerilor comerciali ai Pamali din România. „Negocierile cu Rednic au fost foarte scurte, el fiind un tip fără pretenţii, comparativ cu mulţi dintre predecesorii săi. În momentul semnării contractului, am stabilit că poate aduce orice jucător doreşte, cu condiţia să obţină şi rezultate", afirmă directorul de la Khazar.

VREA JUCĂTORI NOI DIN CAMPIONATUL ROMÂNESC

Astfel, în ultimul sezon la Lankaran au venit tocmai 23 de stranieri, inclusiv 11 români. Patriotismul românesc al antrenorului este eclipsat totuşi de obiectivele pe care şi le propune în competiţiile la care participă. După ce echipa a devenit vicecampioană şi a intrat în posesia Cupei Azerbaidjanului în actuala stagiune, Mircea Rednic vrea să facă remanieri substanţiale în lotul de jucători. „În cel mai apropiat timp, antrenorul va avea discuţii cu preşedintele onorific al clubului, Mubariz Mensimov, şi se va decide cine va veni şi cine va pleca de la echipă", a spus directorul Khazar-ului. ;

Oraşul ceaiului şi fotbalului

Situat într-o zonă balneară de pe malul Mării Caspice, oraşul Lankaran a devenit cunoscut peste hotarele Azerbaidjanului doar după ce a fost creată echipa de fotbal Khazar. Cu 70.000 de locuitori, localitatea este reşedinţa unei regiuni, Lankaran-Astara, populată de aproape 300.000 de oameni. Totodată, oraşul este situat la 50 de kilometri distanţă de frontiera azero-iraniană. Deşi este poziţionat pe malul mării, turismul nu este principala sursă de venit pentru autorităţile locale. Cele mai profitabile întreprinderi din Lankaran sunt fabricile de ceai şi conserve, precum şi stadionul Khazar.

Cel mai modern stadion din Azerbaidjan

Stadionul Khazar este unul din cele mai moderne edificii în Lankaran

Fotbalul azer din ultimii ani a înregistrat un progres calitativ. Dacă pe arena internaţională rezultatele continuă să fie aşteptate, competiţia internă devine cu fiecare ediţie to mai puternică.

Deşi cele mai puternice echipe activează în capitala Baku, la capitolul stadioane oraşul Lankaran se află, deocamdată, în fruntea topului. Zaur Haji-Maharramov, colaborator al AFFA (Federaţia Azeră de Fotbal), spune că la Baku se construiesc mai multe terenuri de fotbal, dar până la darea acestora în exploatare, cea mai modernă arenă rămâne cea din sudul ţării.

Directorul stadionului Khazar, Hojjat Hajiyev, a insistat să fie un ghid al reporterului „Adevărul" pe teritoriul complexului sportiv pe care îl conduce. În afară de principala arenă cu o capacitate de 10.000 de locuri, o impresionantă lojă a presei şi un sector VIP, stadionul mai include două terenuri de rezervă, un centru de reabilitare cu piscină şi sală de forţă şi un hotel modern în care locuiesc jucătorii de la Khazar.

GATA SĂ PLECE LA FINALUL SEZONULUI

Mircea Rednic afirmă că a venit în Lankaran pentru a face performanţă, motiv pentru care era gata să plece după ce a ratat campionatul. „Pentru mine era foarte important să câştig titlul în Azerbaidjan şi îmi pregăteam deja valizele după ce am ratat titlul, dar ulterior am câştigat Cupa şi am decis să rămân", a spus tehnicianul pentru „Adevărul" .

Rednic se declară de-a dreptul impresionat de atitudinea fanilor faţă de echipă şi de condiţiile pe care i le creează patronii Khazar-ului. „Lankaran nu este un oraş modern. Se deosebeşte mult de localităţile mai mari, cum ar fi Baku. Dragostea băştinaşilor faţă de fotbal şi echipa noastră eclipsează însă toate impresiile neplăcute despre atmosfera cotidiană din această regiune", mărturiseşte antrenorul.

În prezent, Khazar se pregăteşte pentru un nou sezon în Europa League. Mircea Rednic spune că mai mulţi jucători români care au fost împrumutaţi de la alte cluburi, vor părăsi echipa şi vor fi înlocuiţi cu fotbalişti din campionatul României.

Vor să-şi ia revanşa în faţa moldovenilor

Relaţiile echipei Khazar Lankaran cu fotbalul din Moldova ocupă un loc aparte în istoria clubului. În afară de ex-antrenorul tricolorilor din stânga Prutului, Viktor Pasulko, pe la Khazar a trecut şi mijlocaşul Denis Calincov, care a lăsat o bună impresie fanilor locali.

Actualmente, singurul moldovean din lot este talentatul medic Iurie Cheptene, care a venit în Lankaran odată cu Mircea Rednic.

O pagină mai „tristă" este palmaresul rezultatelor înregistrate în meciurile directe cu formaţiile din Moldova. În patru din cele şase partide susţinute în Europa League, Khazar a avut ca adversare echipe din ţara noastră. În debutul său internaţional din anul 2005, gruparea a fost eliminată de echipa Nistru Otaci. În stagiunea 2010 a turneului Europa League, o altă formaţie din Moldova a devenit „călăul" echipei din Lankaran. Este vorba despre Olimpia Bălţi, care ulterior a fost eliminată de Dinamo Bucureşti.

În vara anului trecut, Khazar a jucat cu moldovenii de la Olimpia Bălți

„Cei mai mulţi suporteri din Lankaran îşi doresc enorm ca în viitorul turneu Europa League sorţii să ne aducă din nou un adversar moldovean ca să ne revanşăm", a spus Islam Cabbarov, şeful clubului suporterilor, „12 cioguncu" (în azeră: „al doisprezecelea jucător").

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite