Drumul Cristinei Iovu spre podiumul olimpic. Vezi GALERIA FOTO!

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Cristina Iovu pe podiumul olimpic alături de primele două clasate
Cristina Iovu pe podiumul olimpic alături de primele două clasate

Duminică-seară, cele mai înflăcărate suportere din faţa televizorului care au scandat numele Cristinei Iovu au fost sora campioanei, Raisa, şi mama lor, Maria. Într-o cameră de cămin din Buiucani, cele două femei au fost alături de ea chiar şi de la distanţă.

Duminică, Cristina Iovu a readus Republica Moldova pe harta ţărilor cu medalii olimpice, după ce a câştigat bronzul la Londra, prima medalie la haltere pentru Republica Moldova. Sportiva de numai 19 ani a ridicat greutăţi de 219 kilograme în cele două probe de concurs, pierzând argintul deoarece cântărea cu 380 de grame mai mult decât halterofila Shu-Ching Hsu din Taipei.

Din Satul Olimpic, de pe malurile Tamisei, revenim la Chişinău. Mai precis, pe strada Bariera Sculeni din sectorul Buiucani. Acolo, într-o cameră de cămin de la etajul trei al unui bloc de cinci etaje, o aşteaptă în faţa unui televizor color vechi cele mai mari suportere, care au susţinut-o de la începutul carierei sportive: mama ei, Maria, şi sora ei mai mare, Raisa.

Cristina Iovu la Jocurile Olimpice de la Londra Raisa Iovu, sora sportivei, şi mama lor, Maria, în cămăruţa lor de la Buiucani Cristina Iovu la Jocurile Olimpice de la Londra. Sursa: Olympic.md

Click aici să vezi GALERIA FOTO!

„Cristina s-a apucat de haltere aşa, dintr-o doară. Avea 12 ani. Venise un antrenor să selecteze băieţi pentru haltere şi l-a întrebat dacă îi dă voie să facă şi ea exerciţii la bară. A făcut 13 tracţiuni fără nicio dificultate", spune Raisa despre momentul când a fost descoperită de primul ei antrenor, Veaceslav Celma.

La cinci ani înălţa căpiţe de fân

Mama tinerei şi-a adus aminte că fata ei cea mică era foarte energică la câţiva anişori. „Cristina era mică. Avea vreo cinci ani şi o duceam la ţară, în satul Năpădeni, raionul Ungheni. Acolo îi placea foarte mult să ia furca în mâini şi să ridice căpiţele de fân", spune mândră femeia, în timp ce dă de mâncare micului papagal albastru al familiei Iovu. Colivia stă aşezată lângă patul pe care ea îl împarte cu cele două fiice.

OLIMPIADA 2012 Cristina Iovu aduce prima medalie pentru Republica Moldova

În cameră, pe dulapul înalt, cu oglindă, tronează toate cupele şi medaliile câştigate de Cristina până la plecarea la Jocurile Olimpice de la Londra. Mai jos, într-un colţ, sunt aşezate frumos pe umeraşe ia creată special pentru halterofilă de către designerul Valentina Vidraşcu şi uniforma verde de plutonier de la Poliţia de Frontieră. „Cristina n-a luat ia pentru că ştia că nu va duce drapelul la ceremonia de deschidere. Îi era teamă să nu-i fie prea greu, cu atât mai mult cu cât era foarte puţin timp până în ziua în care a intrat în concurs", ne spune sora ei, Raisa.

JOCURILE OLIMPICE 2012 Vezi programul complet al sportivilor moldoveni la Olimpiada de la Londra

Mama Cristinei a lucrat vreme de 13 ani ca tâmplar la o fabrică de mobilă din Capitală. De trei ani, însă, stă acasă din cauza unei răni suferite la piciorul drept. Premierul Vlad Filat a promis alaltăieri, în timpul vizitei în Satul Olimpic, că le va da tuturor sportivilor clasaţi pe locurile I-IV câte un apartament, în cazul bronzului o locuinţă cu două camere. La acest bonus se adaugă primele stabilite prin hotărâre de Guvern. Dacă Executivul se va ţine de cuvânt, Cristina Iovu ar trebui să primească pentru performanţa ei noua casă, plus o primă de 80.000 de euro. „Am auzit şi noi la ştiri că medaliaţi la Olimpiadă vor primi bani şi apartamente. Dar când va fi ceva sigur, Cristina va decide singură ce va face cu banii. Vom venea după 8 august, când revine în Moldova", mai susţine sora halterofilei.

Debut internaţional la 17 ani

Eleva lui Serghei Creţu şi a campionului olimpic Tudor Casapu a început seria victoriilor internaţionale la 17 ani, cu un titlu de vicecampioană europeană. Anul acesta sportiva a mai câştigat trei medalii de aur la Europenele din Antalya. Acum are 13 medalii de la diverse competiţii. „Este o bucurie pentru toată ţara şi pentru Cristina, care a muncit enorm pentru această medalie. Am pregătit-o psihologic pentru această evoluţie şi totul a ieşit foarte bine", susţine Tudor Casapu. „Am sunat-o imediat după ce a luat medalia. Râdea şi nu-i vedea să creadă că e pe locul trei în lume", povesteşte emoţionată Raisa.

Urmează în concurs Toma şi Cîrîcu

Evoluţia lotului nostru olimpic la Londra continuă astăzi cu judokanul Sergiu Toma, care va lupta la categoria 81 de kilograme, contra sudcoreeanului Kim Jae-Bum. Mâine, tot la proba de judo, Ivan Remarenco intră pe tatami la categoria de 90 de kilograme, contra rusului Kiril Denisov. Vineri debutează pe teren atleţii Natalia Artic, Olesea Cojuhari, Ion Luchianov și Serghei Marghiev, iar sâmbătă Anatolii Cîrîcu participă la proba de haltere, categoria 94 de kilograme.

Citește cele mai importante știri din Republica Moldova pe Adevarul.md

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite