CANOTAJ Basarabeanul Victor Mihalachi vâsleşte tare pentru aurul de la Londra

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Victor Mihalachi (stânga) și Liviu Dumitrescu sunt numiți și canotorii de aur ai României
Victor Mihalachi (stânga) și Liviu Dumitrescu sunt numiți și canotorii de aur ai României

Canoistul din Floriţoaia Veche, Ungheni, este unul dintre sportivii de numele căruia se leagă multe speranţe ale românilor la o medalie de aur la Jocurile Olimpice din vara anului viitor. El și-a început cariera pe apele lacului din Ungheni.

În urmă cu patru ani, basarabeanul trecea Prutul, fiind supărat pe şefii de la federaţie şi pe Moldova, în general. După mai multe medalii aduse României, sportivul are acum un singur scop: un titlu olimpic.

Profitând de o scurtă pauză în programul de pregătiri, canotorul Victor Mihalachi a decis să tragă o fugă acasă pentru a-şi vedea părinţii, pe sora Veruţa şi pe frăţiorul Veaceslav, de numai cinci anişori. În ultima vreme, clipele petrecute alături de cei dragi sunt deosebit de preţioase pentru tânărul sportiv, mai ales că aceste întâlniri au loc din ce în ce mai rar.

70 de medalii cucerite și familia de la Florițoaia Veche, cea mai mare bogăție a campionului

Reporterii „Adevărul" l-au găsit pe Victor în curtea casei, în timp ce-şi ajuta părinţii. Soţii Liuba şi Veaceslav Mihalachi sunt foarte mândri de fiul lor, dar şi foarte emoţionaţi, atunci când apare în sat o echipă de jurnalişti. „Ne-am străduit să-i oferim tot ce aveam mai bun. În copilărie Victor a încercat diferite ocupaţii", ne spune mama multiplului premiant internaţional. „Încă din primii ani de şcoală, el a avut o atracţie faţă de arte şi a mers la secţia de dansuri sportive din Floriţoaia", îşi continuie destăinuirea mama sportivului. Prin clasa a treia, Victor a cucerit şi primii lauri, devenind premiant la competiţiile raionale din Ungheni.

Primii pași și prima parteneră pe ringul de dans sportiv

Şi fiindcă în dansuri junele nu se prea regăsea, el a decis să meargă, concomitent, şi la lupte libere, în satul vecin Cetâreni. „Într-un an a reuşit să-şi bată toţi adversarii la o sărbătoare a satului şi a obţinut cocoţul", completează Veaceslav Mihalachi, tatăl celui mai bun sportiv român din 2010.

PRIMUL ANTRENOR DE CAIAC

Dar „aşchia nu sare departe de trunchi", spune o veche zicală. Tatăl canoistului, Veaceslav Mihalachi, antrenorul la Şcoala Sportivă din Ungheni, i-a insuflat feciorului, de doar nouă ani, dragostea pentru ape şi bărci. Era 1999, an în care tatăl sportivului a decis să lase muncile sezoniere din Rusia, şi să „exploateze" apele lacului din Ungheni. Au urmat antrenamente dure, dar interesante, istovitoare, dar pline de pasiune. „Nu primeam salariu. Cei 10-15 tineri canotori plăteau câte un leu de antrenament, iar mai târziu câte doi. Uite aşa, în fiecare zi, făceam bani de pâine şi reveneam acasă" , spune primul antrenor de canoe al lui Victor.

Tatăl campionului a navigat și pe lacul din Valea Morilor

La fel ca şi tatăl său, Victor făcea în fiecare zi naveta până în centrul raional pentru a vâsli pe apele lacului din Ungheni. La 11 ani, performerul începător a fost admis la Liceul Internat Republican cu Profil Sportiv din Chişinău. Încet dar sigur, Victor Mihalachi a acces în topul sportivilor moldoveni, demonstrând că posedă şanse mari de reuşită la regatele internaţionale. Din păcate, acest fapt nu a fost conştientizat şi de autorităţile de la Chişinău. Un timp Victor, împreună cu partenerul său de barcă, Hariton Ivanov, a locuit într-o debara a bazei de canotaj din Valea Morilor. În ciuda acestor condiţii, cei doi au reuşit în 2007 să devină campioni mondiali de juniori, la Brno, Cehia.

Nedumeriţi de ignoranţa statului, care nu le acorda niciun sprijin financiar pentru a se pregăti, în acelaşi an, soţii Mihalachi, împreună cu feciorul lor, au decis să „vâslească" spre România.

În scurt timp, canotorul de la Floriţoaia Veche a devenit un lider al sportului de peste Prut, aducând medalii pentru România. „Tata realizează prin mine tot ceea ce nu a putut el", declară unghenianul supranumit şi „canotorul de aur". Tânărul nici nu se gândeşte să revină în Republica Moldova. ;

Și-a găsit pagaia de campion în România

„Mai întâi am mers la Iaşi, fiindcă e aici lângă casă, trebuie doar să trecem Prutul. Dar acolo nu era o secţie specializată şi am decis să ne încercăm norocul la Galaţi", spune Liuba Mihalachi, mama sportivului. Astfel, în scurt timp, Victor a devenit membru al clubului sportiv din oraşul de pe Dunăre.

Aici însă canoistul nu se reţine prea mult. „De ceva timp eram în vizorul antrenorului Gheorghe Andriev de la Clubul Dinamo şi a legendei probei de canoe Ivan Patzaichin. Ei m-au ajutat să fiu transferat de la Galaţi la Bucureşti şi să obţin cetăţenia română", povesteşte multiplul campion.

Victor Mihalachi (dreapta) și Liviu Dumitrescu, după cucerirea aurului european

Începând din 2009, vâsleşte împreună cu Liviu Dumitrescu, care este cu un an mai mare. După doar câteva luni de antrenament, dublul Mihalachi-Dumitrescu obţine două medalii la Cupa Mondială de la Duisburg, Germania: bronz pe distanţa de 200 metri şi argint la 1.000 metri.

NOUĂ MEDALII ÎN DOI ANI

Primul aur a venit la Europenele din iulie 2010, la proba preferată: 500 metri. În vara anului trecut, cei doi aveau să devină dublu medaliaţi cu aur la Mondialele de la Poznan, Polonia. Reuşita lor a „făcut valuri" în presa de peste Prut, mai ales că doar alţi doi români reuşiseră să aibă aceeaşi performanţă în istoria competiţiei: Vasile Dîba (1977) şi Aurel Macarencu (1986).

În acest an, barca lui Mihalachi-Dumitrescu a ajus prima la Mondiale, distanţa de 500 de metri, şi doar a treia la 1.000 de metri. Sportivii aveau să repete acelaşi rezultat şi la Europenele de la Belgrad: aur şi bronz..


„Obiectivul meu e să urc pe podiumul olimpic"

Liderii canotajului românesc au un program bine stabilit pentru fiecare an competiţional. În prezent, tânărul din Ungheni se află la Mangalia, unde face un curs de recuperare medicală de trei săptămâni. „Nu vom avea o stagiune densă în competiţii, aşa cum a fost în anul trecut. Sunt programate antrenamente la baza sportivă de canotaj din Izvorani, dar şi la munte", spune Victor. Înaintea Jocurilor Olimpice de la Londra, moldoveanul va mai lua startul la Campionatul European din luna iunie, care se va desfăşura la Zagreb, Croaţia.
Victor Mihalachi şi colegii săi din lotul naţional al României se află în cantonament zece luni pe an, timp în care fac multe valuri pe lacurile de la Snagov şi Izvorani. Fiecare sportiv beneficiază de un meniu zilnic de 35 de euro, condiţii pentru antrenament şi asistenţă medicală de calitate.
„Orice sportiv visează să ajungă la Jocurile Olimpice. Eu nu vreau doar să ajung la Londra, obiectivul meu este să urc pe podiumul de premiere. Or, ce poate fi mai frumos decât aurul olimpic!?", se întreabă tânărul.
După Nicolae Juravschi, Victor Mihalachi este un alt nume sonor din canotajul mondial. Sportivul a cules lauri, dar nu pentru Moldova, şi asta din cauza că ţară de origine cândva i-a întors spatele.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite