Zonă verde sacrificată pentru a înălţa o biserică „privată“

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Aici va fi înălţată biserica
Aici va fi înălţată biserica

Pe locul scuarului din faţa centrului de afaceri Kentford va fi înălţată un locaş de cult. Zilele trecute, muncitorii au îngrădit locul, iar acest fapt a fost criticat de mai mulţi oameni. Mai mulţi chişinăuieni se vor aduna astăzi, la 12.30, în acest loc şi vor citi cărţi. Astfel, vor protesta împotriva deciziei Primăriei de a vinde această zonă verde.

Terenul din faţa clădirii de birouri, situat într-un nod important de circulaţie, pe axa Căii Ieşilor, a fost până în 2010 proprietatea municipiului. Cei 3.600 de metri pătraţi au fost cumpăraţi la licitaţie cu 18 euro metrul pătrat de către omul de afaceri Vladimir Rusu, care a declarat că va construi aici o biserică.

Şefii de la Primărie nu au un răspuns clar cum a ajuns să fie vândută o zonă verde. Nicolae Crăciun, şeful Direcţiei funciare, susţine că a existat o scrisoare adresată municipalităţii de către fostul arhitect-şef Vladimir Modârcă, care a adus mai multe argumente în favoarea licitării acestui teren. Modârcă spune că nu este iniţiatorul demersului, deoarece nu era de competenţa lui să facă acest lucru. El adaugă că, fiind ateu, nu prea îl interesa construcţia de biserici.

Fostul arhitect-şef mai afirmă că licitaţia a fost absolut transparentă şi că a câştigat cel care a propus cel mai mare preţ. „Lotul era preconizat pentru construcţia unei clădiri. Între timp, aici au fost sădiţi copaci şi tufari. Oficial, nu este scuar", a spus Vladimir Modârcă. De-a lungul anilor, Primăria a discutat mai multe posibilităţi de amenajare a acestei zone. S-a dorit amplasarea bustul eroului bolşevic Mihail Frunze. Iar din 2000, la Primărie se vorbeşte că ar fi mai bine să fie istalat bustul lui Dimitrie Cantemir, în eventualitatea în care astfel va fi numit şi bulevardul ce va porni de la Gară.
Nicon Zaporojan, arhitect şef-adjunct al municipiului Chişinău, declară că biserica nu va ocupa tot scuarul şi că alături oricum va fi amplasat şi bustul lui Cantemir, precum a fost preconizat.

„Spaţiile Verzi" se opun

Oamenii au început să se revolte săptămâna trecută, când reprezentanţii firmei de construcţii Reprolux au îngrădit zona verde cu un gard. Lucrările nu pot avansa fiindcă proprietarul nu are autorizaţie pentru a defrişa copacii de la Asociaţia de gospodărire a spaţiilor verzi. Eliferie Haruţa, şeful întreprinderii, se opune cu înverşunare acestui lucru. Totuşi, funcţionarul recunoaşte că nu va putea rezista mult timp fiindcă există decizia Consiliului Municipal Chişinău, care a confirmat legalitatea licitaţiei.

Ecologiştii susţin că printre copacii care cresc acolo sunt şi unii de specii rare, incluse în Cartea Roşie a Republicii Moldova. Anatol Rusica, reprezentantul omului de afaceri Vladimir Rusu, ne-a spus că vor fi tăiaţi doar doi arbori care au crescut chiar în mijlocul viitoarei construcţii. Ceilalţi vor rămâne neatinşi. „L-am întrebat pe domnul Haruţa cum poate, conducând o întreprindere subordonată Primăriei, să se opună deciziei acesteia", a spus nedumerit Anatol Rusica. Acesta adăugă că aproape toate actele le-au obţinut cu scandal, deşi au câştigat la o licitaţie publică dreptul de a construi în acest loc o biserică.

„Vafi tare frumos"

Anatol Rusica a negat zvonurile că proprietarul ar putea schimba destinaţia terenului şi ca mai apoi aici ar putea să se înalţe altceva. „Avem binecuvântarea Mitropoliei Moldovei. Cunoaştem şi preotul care va oficia aici slujbele. În prezent, acesta învaţă la Academia Teologică de la Kiev. Am dat comandă şi de bustul lui Cantemir. Va fi tare frumos", susţine reprezentantul omului de afaceri.

Mai mulţi chişinăuieni însă nu doresc să accepte distrugerea acestui scuar şi promit să organizeze proteste până municipalitatea se va răzgândi.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite