„Veți avea un serviciu de salvare ca în România“

0
Publicat:
Ultima actualizare:

De anul viitor urgențele medicale din cele 11 raioane de pe malul stâng al Prutului vor putea fi acoperite cu un elicopter medical pilotat de un echipaj românesc.

Subsecretarul de stat al Ministerului Sănătăţii din România, medicul Raed Arafat, a semnat ieri, la Chișinău, primul plan de acţiuni româno-moldovenesc în ceea ce privește dezvoltarea medicală. Acordul include îmbunătăţirea serviciului de urgenţă din Moldova, eficientizarea sistemului de sănătate publică, a programului naţional de transplanturi, instruirea universitară, dar și armonizarea standardelor de calitate pentru medicamente. Într-un interviu pentru „Adevărul", doctorul Raed Arafat a oferit unele detalii despre viitoarea colaborare.

„Adevărul": Cât de performant vă pare sistemul de urgenţă din Republica Moldova?

Raed Arafat: Cert e că situaţia de aici seamănă cu cea din România, ceea ce ne impune să eficientizăm acest sistem. Am discutat cu domnul ministru Andrei Usatâi. Experienţa câştigată în România poate fi de folos pentru Republica Moldova şi pe ideea aceasta pornim colaborarea. Acum începem să discutăm şi cu Ministerul de Interne şi cu alţi factori, astfel încât să se ajungă la un sistem integrat, mult mai eficient în viitor.

Pe ambele maluri ale Prutului există o problemă reală privind exodul medicilor. Cum rezolvă România situaţia şi ce putem prelua din această experienţă?

Soluţii concrete în acest sens nu pot fi decât multifactoriale. E foarte greu de rezolvat problema salarizării, pentru că medicii pleacă în ţări unde leafa e mult peste cea de-acasă. Dar sunt alte aspecte prin care poţi să-i motivezi să rămână: le poţi da facilităţi pentru a-şi cumpăra locuinţe, locul de muncă să fie foarte bine dotat, cariera lor să poată evolua mai uşor. Exodul medicilor e un fenomen general valabil. Dacă vă uitaţi în ţările din Vest, veţi vedea că medicii din Irlanda pleacă în Australia. Apoi Irlanda vine şi ia medici din România şi din alte ţări.

La noi funcţionează serviciul de intervenţie Aviasan, dar care nu are niciun elicopter, doar ambulanţe terestre. Cât de necesară este asistenţa medicală aeriană pentru o ţară ca Moldova?

Înainte să te gândeşti la partea aeriană, trebuie să ai partea terestră foarte bine organizată. Unităţile aeriene sunt cireaşa de pe tort: costă mult, trebuie să fie bine întreţinute şi bine utilizate. Cert este că în Republica Moldova veţi avea un serviciu aerian de salvare aşa cum este şi în România. Se poate colabora pentru cazurile de urgenţă cu structurile care au astfel de elicoptere, inclusiv cu Apărarea şi cu Internele.

Elicopterul care va opera în stânga Prutului va avea echipaj de la SMURD?

Elicopterul este cumpărat prin Acordul transfrontalier dintre România şi Moldova. Va fi operat din România, dar va deservi şi ţara dumneavoastră, în raioanele de frontieră. O ţară are nevoie de salvare aeriană, mai ales dacă drumurile nu permit transportarea bolnavului la un centru specializat.

Consideraţi necesar un serviciu SMURD şi în completarea sistemului de urgenţă din Republica Moldova?

E nevoie de o analiză pentru a vedea ce capacitate este aici. Putem oferi experienţa pe care am câştigat-o în România. Dacă ne uităm în vest, în majoritatea statelor europene integrarea serviciilor de urgenţă funcţionează. Dar decizia finală este a Republicii Moldova.

PRIMUL TRANSPLANT HEPATIC

La finele acestei luni, medicul Irinel Popescu, șeful Clinicii de Chirurgie și Transplant Hepatic din București, va veni la Chișinău pentru a efectua primul transplant de ficat din Moldova. El va fi asistat de chirurgi moldoveni, dar și de o echipă de medici români.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite