GALERIE FOTO Iată ce spitale de lux şi-au construit demnitarii din Republica Moldova!

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Şefi de stat, deputaţi, miniştri, poliţişti sau angajaţi ai penitenciarelor şi ai Căii Ferate din Republica Moldova, toţi au parte de tratament special dacă se îmbolnăvesc. Spitalul Cancelariei de Stat, cel al Ministerului de Interne şi al Căilor Ferate, construite la Chişinău, concurează cu cele mai moderne instituţii medicale din Occident, în ciuda sărăciei sistemului sanitar din ţară.

De câte ori aţi mers într-un spital unde, în calitate de simplu asigurat, aţi fost cazat într-un salon cu covoare persane, televizoare de ultimă generaţie şi sonerii pentru chemat asistenta medicală? Şi, peste toate, să fiţi tratat cu aparate ultramoderne?

image

Foto: Recepţia unei secţii a Spitalului MAI


Dacă aţi văzut asta doar în filme, lucrurile se întâmplă în realitate şi în Republica Moldova, considerată polul sărăciei din Europa. În timp ce în majoritatea spitalelor din ţară oamenii de rând au parte de saloane învechite, cu pereţi care abia se ţin să nu se prăbuşească, paturi improvizate chiar şi pe holurile instituţiei, lucrurile se schimbă brusc când vine vorba despre bugetarii de lux.

image

Foto: Cei care nu sunt angajaţi ai Ministerului de Interne şi vor să se cazeze în saloanele de lux ale spitalului trebuie să achite zilnic 10 euro

ŞOCANT: Bolnavi de tuberculoză din Moldova trataţi pe paturi improvizate pe holul unui spital infect (VIDEO)


Angajaţii Ministerului de Interne sunt cei mai fericiţi dacă sunt nevoiţi să se interneze. Spitalul din Chişinău, subordonat Ministerului, este dotat ca la carte: curăţenie lucie, pereţi proaspăt-renovaţi, gresie şi faianţă peste tot, fotolii capitonate cu piele sau candelabre. Asta este doar o mică parte din luxul în care sunt trataţi poliţiştii sau foştii salariaţi ai Ministerului de Interne.

image

Foto: Sala de aşteptare de la Spitalul Ministerului de Interne din Chişinău este ”înfrumuseţată” cu mobilă de lux, candelabru şi draperii selecte


„AICI ŞI PEREŢII  TE TRATEAZĂ"


„Mă simt ca acasă la spital. Aici şi pereţii te tratează, atât e de frumos. Am şi frigider în cameră, dar nu-l folosesc pentru că mâncarea care ni se dă e foarte bună", a declara Victor Dobrotari, poliţist internat la Spitalul Ministerului de Interne. Şi în privinţa dotărilor, instituţia medicală bate toate spitalele la care ajung majoritatea bolnavilor din ţară.
„Avem tot ce ne trebuie pentru a-i trata pe oameni în condiţii normale. Dispunem şi de un laborator de ultimă generaţie din proiecte făcute pe bani europeni. Toţi angajaţii Ministerului sunt trataţi gratuit", a spus şi Neli Prodan, angajată la Resurse Umane în cadrul aceluiaşi spital.

image

Foto: Holurile Spitalului Ministerului de Interne arată impecabil, proaspăt renovate, cu gresie şi uşi din termopan

La spitalul de lux pot ajunge şi oamenii de rând, însă doar contra-cost. Mai exact, doar cazarea pe o zi costă până la 13 euro. La aceste sume se adaugă plata hranei, analizelor şi a tratamentului, care pot ajunge la zeci de euro în fiecare zi.

Spitalele din raioane sunt lăsate în voia sorţii


MAI-MARII ŢĂRII, TRATAŢI CA-N VEST

Un alt spital ultramodern este cel al Cancelariei de Stat, construit special pentru deputaţi şi miniştri. Condiţiile sunt aproape la fel de bune ca şi la instituţia medicală supordonată Internelor. Din fiecare salon nu lipseşte covorul nou sau paturile ca la hotel acoperite cu pături din lână.

image

Foto: În saloane Spitalului Cancelariei de Stat nu stau mai mult de doi bolnavi

„Când am nevoie de asistentă să-mi pună perfuzie, trebuie doar să apăs butonul soneriei. Medicii sunt ca nişte jandarmi, mereu cu ochii pe bolnavi", a declarat Natalia Burlacu, pacientă. Special pentru deputaţi, fiecare secţie are trei saloane menţinute în stare impecabilă. Acestea sunt deschise doar dacă există pacienţi parlamentari.

Spitalul Căilor Ferate are şi sală de relaxare pentru paciente

Angajaţii de la Căile Ferate din Moldova (CFM) au, la fel ca deputaţii, un spital doar pentru ei, aflat în centrul Capitalei. Intrarea în clădire este similară unui spital obişnuit. Diferenţele apar imediat ce păşeşti în secţii.

image

Foto: Aşa arată un salon de lux de la Spitalul Căilor Ferate ale Moldovei, din Chişinău


Tablouri, statuete, flori peste tot şi acvarii fac parte din peisajul care-i ajută pe CFM-işti să se vindece mai uşor. Gresia luceşte de-ţi ia ochii, iar saloanele sunt dotate cu mobilier nou. Măsuţele cu căni şi farfurii speciale pentru cafea, dar şi dulapurile mari până-n tavan sunt nelipsite din fiecare încăpere pentru bolnavi.


„CE NE MAI LIPSESC SUNT SAUNA ŞI FEMEILE"


„Mă simt foarte bine aici. Orice cunoştinţă mă poate vizita fără să-mi fie ruşine să o primesc", ne-a spus pacienta Galina Rotari. „Ce ne mai lipsesc sunt 100 de grame de alcool, sauna şi femeile", susţine râzând Nicolae Mihailov, pacient şi angajat la Căile Ferate

image

Foto: Sala de relaxare pentru doamne de la Spitalul Căilor Ferate Moldova este decorată cu multe plante


„Aparatura nu este chiar foarte nouă. Cele mai vechi instrumente sunt însă cumpărate în anii ‘90. Ne descurcăm, dar e loc şi de mai bine", a declarat Mihail Cumulciuc, directorul spitalului. În ultimii ani, instituţia a investit peste 1,3 milioane de euro pentru modernizări.

Bani din cotizaţii şi proiecte

Reprezentanţii Spitalului Ministerului de Interne susţin că au reuşit să ofere servicii de lux pacienţilor cu bani obţinuţi din cotizaţiile lunare ale angajaţilor MAI. Practic, în fiecare lună, salariaţii Ministerului contribuie cu 3 euro la bugetul spitalului. La această sumă se adaugă însă şi finanţare din bugetul statului, dar şi bani obţinuţi din proiecte externe. „Numai anul trecut am atras finanţări de nouă milioane de lei, din toate sursele. Din aceşti bani am reuşit să plătim salarii, am făcut reparaţii şi am cumpărat echipamente noi de tratament", a explicat Ana Spelnicov, contabilul instituţiei medicale din Chişinău.

Pentru majoritatea bolnavilor din Republica Moldova, care nu sunt angajaţi ai instituţiilor ce coordonează spitalele de lux din Chişinău, o zi de cazare şi de tratament aici este mult prea scumpă. Valoarea pensiei medii în această ţară este 50 de euro, iar salariul mediu pe economie ajunge la 180 de euro.

Republica Moldova



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite