UPDATE Poliţiştii torţionari de la 7 aprilie 2009 au fost avansaţi în grade. MAI spune că vinovăţia lor nu poate fi dovedită

0
Publicat:
Ultima actualizare:

30 de poliţişti care au maltratat tinerii în comisariate după protestele de la 7 aprilie, au fost avansaţi, în loc să fie demişi, a declarat primarul Dorin Chirtoacă. Edilul cere explicaţii de la Ministerul de Interne şi de la Guvern.

Primarul a prezentat la şedinţa primăriei de astăzi propriul său raport de investigaţie privind soarta poliţiştilor torţionari. Acesta conţine 30 de nume de poliţişti, promovaţi în grad după c ear fi torturat protestatarii în comisariatele de poliţie.

„Mare mi-a fost mirarea că ei nu doar continuă să activeze, dar au primit şi grade, premii băneşti şi decoraţii. Sunt consternat. Nu pot să înţeleg cum oameni descoperiţi în flagrant delict, asupra cărora planează bănuiala, au fost promovaţi în funcţii şi li s-au acordat insigne. Pentru tânăra generaţie-nu acestea au fost aşteptările" , a spus Dorin Chirtoacă

Printre persoanele vizate se numără poliţiştii Ghenadie Florea şi Andrei Covaci, implicaţi în cazul lui Valeriu Boboc. Florea, spre exemplu din funcţia de şef al unei direcţii, a ajuns comisar adjunct la Drochia.

Potrivit lui Dorin Chirtoacă, avansările au fost făcute atât în timpul mandatelor fostului de Ministru de Interne din perioada comunista,  Gheorghe Papuc, cât şi în cele ale miniştilor promovaţi de guvernarea democrată, Victor Catan şi Alexei Roibu.

MAI: Poliţiştii au fost restabiliţi în funcţie

Sergiu Moscalenco, ofiţer de presă la Ministerul de Interne, spune că nu cunoaşte dacă poliţiştii vizaţi de edil au fost avansaţi, dar "ei şi-au continuat activitatea". "Nu am primit această listă de aceea nu vă pot spune despre care poliţişti este vorba", a afirmat ofiţerul de presă.

Exact acum un an primarul Chirtoacă împreună cu primarul interimar Mihai Ghimpu au făcut publice imaginile de pe clădirea Guvernului cu presupusele scene ale omorului tânărului Valeriu Boboc. Atunci MAI s-a autosesizat şi a deschis o anchetă internă. "A fost iniţiată o anchetă de serviciu, după care dosarul a fost transmis Procuraturii. După o lună, 24 de poliţişti din 25 vizaţi au fost repuşi în funcţie deoarece n-au fost găsite suficiente probe pentru a fi atraşi la răspundere", a menţionat Moscalenco. Doar Ion Perju este cercetat penal pentru omorul lui Valeriu Boboc.

"Scuzaţi, dovediţi că ei au fost implicaţi. Nu a fost nicio dovadă", a mai spus Sergiu Moscalenco, ofiţer la MAI.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite