Pe an zece mii de persoane sunt diagnosticate cu diabet zaharat

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Numărul persoanelor diagnosticate cu diabet zahar se dublează de la an la an. Totodată, specialiştii susţin că la fiecare pacient diagnosticat mai sunt alţii 3 care nu ştiu că sunt bolnavi.

Endocrinologul din cadrul Spitalului Clinic Republican, Dumitru Harea, a declarat că printre factorii care sporesc riscul diabetului zaharat este modul sedentar de viaţă, obezitatea, fumatul, transmite Info-Prim Neo.

„Anual numărul diabeticilor creşte cu circa 10 mii de cazuri noi. După 10-15 ani de diabet necontrolat, jumătate dintre persoane dezvoltă complicaţii oculare, renale sau ale membrelor inferioare. În realitate numărul persoanelor cu diabet este mare, în condiţiile cazurilor nedepistate. Federaţia Internaţională de Diabet (FID) estimează că în Republica Moldova 9 persoane din 100 suferă de diabet zaharat", a declarat Dumitru Harea.

În prezent, în Republica Moldova peste 67 de mii de pacienţi sunt diagnosticaţi cu diabet zahar, dintre care 12 mii de persoane sunt dependente de insulină.

Ziua Mondială a Diabetului este omagiată în fiecare an la data de 14 noiembrie, la iniţiativa Federaţiei Internaţionale de Diabet cu sprijinul Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite