O femeie a fost declarată dementă şi alungată din casă

0
Publicat:
Ultima actualizare:

De şase ani, Elena Voronina (67 de ani) a rămas pe drumuri, după ce a fost declarată bolnavă psihic şi lipsită de dreptul de proprietate asupra propriului apartament.

Să fii declarat bolnav mintal în Republica Moldova este o adevărată sentinţă, un blestem care îi urmăreşte o viaţă întreagă pe cei marcaţi, pe drept şi pe nedrept, cu acest diagnostic. Cazul Elenei Voronina, o fostă profesoară din Chişinău, acum pensionară, este grăitor în acest sens.

În anul 2006, Comisia de expertiză psihiatrică de pe lângă Ministerul Sănătăţii a decis că Elena Voronina, născută în 1945, are grave probleme mintale. Femeia a fost examinată de medici la cererea fiicei ei, care a uitat imediat de mama internată în instituţia psihiatrică pentru tratament forţat. Deoarece cele două femei erau coproprietare ale apartamentului, iar legea spune că o persoană declarată bolnavă mintal nu are dreptul să deţină proprietăţi, Elena Voronina a rămas fără apartament, unica stăpână devenind fiica acesteia.

Legi contradictorii

Bătrâna s-a pomenit fără acoperiş deasupra capului, fără drepturile elementare de care trebuie să beneficieze un om, dar şi fără posibilitatea de a fi cazată într-un azil. Şi asta din cauza că rudele ei nu au instituit tutela, lăsând-o în voia sorţii. Necazul femeii a ajuns în atenţia reprezentanţilor Centrului de asistenţă juridică pentru persoanele cu dizabilităţi. Acum avocaţii luptă în instanţă pentru ca Elena să câştige dreptul la reexaminarea cazului. Cu legislaţia pe care o avem nu este însă deloc uşor. „Elena Voronina nu prezintă niciun semn că ar fi bolnavă psihic, dar nu avem dovezi pentru a proba acest fapt. Putem obţine reexaminarea cazului doar pe cale judiciară", explică preşedintele centrului, Vitalie Meşter.

Cerc vicios

„Legea spune că doar tutela, un membru din familia persoanei declarate incapabilă să ia decizii, sau un procuror poate înainta o astfel de solicitare. În Codul de Procedură Civilă scrie clar că instanţa de judecată nu examinează cererile persoanelor lipsite de capacitatea civilă de exerciţiu", adaugă avocatul. Vitalie Meşter susţine că aceste legi vin în contradicţie cu Constituţia, care spune că toţi cetăţenii au dreptul la Justiţie.

Membrii Comisiei de expertiză psihiatrică vin cu dreptatea lor. Medicul Eleonora Cuschevici invocă dreptul persoanelor declarate bolnave mintal de a contesta decizia, prin intermediul tutelei, însă nu au niciun răspuns pentru cazurile când rudele acestora trag foloase de pe urma diagnosticului.
„Acum se lucrează la un proiect de modificare a Codului de Procedură Civilă, fiind implicate ONG-uri pentru apărarea drepturilor omului şi experţi în drept. Examinăm mai multe variante, printre care şi posibilitatea de aplicare a tutelei parţiale", ne-a comunicat juristul Ion Cibotărică. Potrivit lui, autorităţile nici măcar nu duc evidenţa persoanelor declarate bolnave psihic care se află într-o situaţie similară cu cea a Elenei Voronina. „Se cunoaşte doar că anual circa 250 de oameni sunt lipsiţi de capacitatea de exerciţiu", a precizat Cibotărică.

Recomandările Naţiunilor Unite

În anul 2009, Parlamentul Republicii Moldova a ratificat Convenţia ONU cu privire la drepturile persoanelor cu dizabilităţi. În articolul 12 se spune că persoanele cu dizabilităţi se bucură de asistenţă juridică în condiţii de egalitate cu ceilalţi, în toate domeniile vieţii, iar statele părţi ale Convenţiei se angajează să asigure toate măsurile legate de exercitarea capacităţii juridice a acestora.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite