În Republica Moldova, cei mai nedreptățiți sunt oamenii cu dizabilități mentale și fizice, săracii și persoanele cu HIV

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Fiecare al nouălea moldovean renunță să meargă la policlinică, poliție sau primărie de teamă să nu fie jignit. La aceste concluzii au ajuns autorii studiului sociologic „Precepțiile polulației din Republica Moldova privind fenomenul discriminării", lansat de Fundația Soros-Moldova.

Experţii au constatat că la angajare sau la locul de muncă cel mai des sunt discriminate persoanele cu handicap sau cele purtătoare de HIV. Totodată, sărăcia este principalul motiv pentru care oamenii sunt trataţi discriminatoriu în instituțiile educaționale și de sănătate. Discriminarea se reflectă prin accesul limitat la asistenţă medicală a persoanelor nevoiaşe, şomerilor şi a celor fără poliţă de asigurare medicală. Chiar şi cei care au poliţă obligatorie spun că medicii sunt reticienți faţă de ei şi se comportă urât.

Sărăcia este o cauză a nedreptăţirii şi în şcoli. Astfel, copiii din familiile cu venituri mici, cât şi părinţii acestora sunt ţinta discriminării din partea elevilor şi profesorilor. Se întâmplă mai ales cu cei care nu achită taxele, oficiale şi neoficiale, stabilite de administraţia instituţiei de învăţământ.
Studiul mai arată că, cel mai des, moldovenii sunt discriminați în instituții de către persoane de gen masculin, iar majoritatea victimelor sunt jignite verbal (68%), date afară (10%), intimidate sau chiar amenințațe (8%).

Moldovenii, indiferenți
Specialiştii au consatata, de asemenea, că majoritatea moldovenilor sunt nepăsători atunci când asistă la situaţii de discriminare. Oamenii nu se implică în apărarea celor nedrăptăţiţi şi preferă să rămână observatori pasivi sau cel mult vin cu sfaturi pentru victime.
Printre categoriile supuse cel mai des discriminării în Moldova sunt, de asemenea, persoanele în etate, homosexualii, romii și femeile.
Romii, segregaţi de moldoveni

Același studiu arată că romii sunt o altă categorie de persoane discriminate în Republica Moldova. Ei sunt lipsiți de drepturi la locul de muncă, în domeniul educației, dar și a sănătății. Romii nu fecventează școala din cauza sărăciei și a accesului limitat la studii în limba maternă.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite