Leonida Lari, înmormântată cu poezii și cântece. Sute de oameni au condus-o pe ultimul drum

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Sute de admiratori au însoțit-o pe Leonida Lari, pe ultimul drum
Sute de admiratori au însoțit-o pe Leonida Lari, pe ultimul drum

Poeta de dincolo și dincoace de Prut este condusă astăzi pe ultimul drum. Leonida Lari, cea care a adus grafia latină în Republica Moldova, are parte de funeralii naționale și își va dormi somnul de veci la Cimitirul Central, alături de alte personalități ca Grigore Vieru sau Mihai Dolgan.

UPDATE 14.30 Leonida Lari a fost înmormântată. La căpătâiul ei copii și adulți au recitat poezii din opera sa.

UPDATE 14.04 Leonida Lari va fi înhumată lângă mormintele poetului Simion Ghimpu, fratele lui Mihai Ghimpu, și al interpreților Ion și Doina Aldea Teodorovici. Anterior, rudele plănuiau s-o îngroape lângă mama sa, care a murit acum o lună.

2 3 1

Click aici să vezi GALERIA FOTO!

UPDATE 13.30 Prin intermediul Ambasadei României de la Chișinău, premierul român Emil Boc a transmis condoleanțe și un gând de încurajare familiei și celor înrudiți în idealuri cu poeta, publicista, omul politic și militantul civic român Leonida Lari. „Este o pierdere importantă pentru toți cei care au apreciat-o sau au fost insuflați de Leonida Lari, dar sunt convins că forța personalității sale își va păstra rezonanța în sufletele noastre", se arată în mesaj.

UPDATE 12.40 Sute de oameni o conduc pe ultimul drum pe Leonida Lari. Cortegiul, care se întinde pe zeci de metri, a pornit de la Teatrul de Operă și Balet spre Cimitirul Central și a făcut un popas la monumentul lui Ștefan cel Mare și Sfânt, unde s-au recitat poezii de-a regretatei poete și s-au cântat cântece patriotice.

O stradă din Chișinău va purta numele Leonidei Lari

UPDATE 11.40 „Prin poezia sa pe care a dat-o poporului nostru, Leonida Lari înseamnă unul dintre cei mai mari luptători pentru cauza naţională. A luptat şi la tribuna Moscovei, şi la tribuna Bucureştiului. Merită să fie apreciată în ceruri de Dumnezeu", a declarat Mihai Ghimpu.

UPDATE 11.05 Premierul Vlad Filat a venit cu un buchet de trandafiri roşii la Teatrul de Operă şi Balet pentru a-şi lua rămas bun de la Leonida lari. Un ultim omagiu i-a adus şi liberalul Mihai Ghimpu.

UPDATE 11.00 Poliţia rutieră a anunţat că începând cu ora 11.30 nu se va putea circula pe bulevardul Ştefan cel Mare, între străzile Serghei Lazo şi Armenească. Pe strada Armenească circulaţia va fi sistată în perimetrul bulevardului Ştefan cel Mare şi strada Alexei Mateevici. Transportul public va fi redirecţionat pe străzile adiacente.

Leonida Lari, atacată post-mortem de un site rusesc: „A îndemnat «să fie spălate străzile cu sânge rusesc» şi «să fie arşi copiii ruşi»“

UPDATE 10.45 Iulian Filip, poet: „Leonida Lari a fost model pentru bărbații din jurul ei despre cum să ne ducem crucea".

UPDATE 10.40 Petru Lucinschi, al doilea președinte al țării: „Lenida Lari mereu a avut un curaj deosebit. Pentru ea nu existau autorități, decât cele care promovau adevărul. A polemizat cu Gorbaciov și a cerut dreptul la demnitate națională și adevăr".

UPDATE 10.30 Lumea continuă să vină. S-a format o coadă începând de la intrarea în clădire până la scări.

UPDATE 10.20 Ambasadorul României, Marius Lazurcă, a venit cu un mesaj de recunoștință din partea președintelui și premierului români, Traian Băsescu și Emil Boc. „Trecerea la cele veșnice a Leonidei Lari este momentul potrivit să ne amintim despre contribuția ei la renașterea națională în Republica Moldova, la democratizarea și europenizarea României", a spus diplomatul.

UPDATE 10.10 Primii președinți ai Republicii Moldova, Mircea Snegur și Petru Lucinschi, au venit să-și ia rămas bun de la Leonida Lari. „Leonida Lari a fost una dintre organizatoarele Mișcării de eliberare națională, care a încurajat-o la toate etapele. Am avut relații speciale cu ea: ea - în calitate de critic, eu - în calitate de cel care trebuia să trag concluzii. În rezultatul acelor relații dialectice am ajuns în multe cazuri la compromis. Așa am câștigat bătălia pentru limba română, așa am adus acasă ziarul «Glasul» care se edita peste hotare", a povestit Mircea Snegur, care a văzut-o ultima dată pe Leonida Lari acum câțiva ani la Mpnăstira Putna.

UPDATE 10.00 Leonida Lari a trecut pentru ultima dată prin Piața Marii Adunări Naționale, acolo unde a luptat pentru limba română, grafie latină și tricolor.

UPDATE 9.45 Coșciugul cu trupul neînsuflețit al poetei este scos din biserică și pornește spre Teatrul de Operă și Balet. Escortat de polițiști, cortegiul funerar este însoțit de trei preoți și mulți oameni în vârstă cu flori. Parlamentul României și liderul Partidului Romania Mare, Corneliu Vadim Tudor, au trimis coroane de fori.

UPDATE 8.45 Deși pe cruce stă scris Leonida Lari-Iorga, preoții o pomenesc în rugăciuni pe „adormita roaba Liubovi", cu numele de botez al poetei (Liubovi Tuchilaru). Conform ultimei dorințe, poeta este înmormântată cu bentița sa celebră pe care o purta mereu pe cap, iar pe coșciug a fost atârnat un tricolor.

Leonida Lari a cerut să fie înmormântată cu celebra sa bentiță

Testamentul Leonidei Lari: „Ah, de-am să mor, vă rog să mă-ngropaţi sub un stejar, din dor, la Căpriana"

VIDEO Vezi aici ce a spus Leonida Lari în ultimul ei interviu

A militat pentru unirea Basarabiei cu România şi s-a logodit cu Ştefan cel Mare. Vezi cine a fost Leonida Lari

UPDATE 8.30 Fiica cea mică a poetei, Emanuela, și soțul rămas văduv, regizorul Mihai Iorga, stau tot timpul la căpătâiul răposatei. În fața bisericii veghează câțiva polițiști, care au grijă totodată ca nimeni să nu parcheze mașini în preajmă.

UPDATE 8.00 Mulțimea a început să curgă încă de la primele ore ale dimineții la biserica „Sf. Teodora de la Sihla" din Capitală (parohie a Mitropoliei Basarabiei), unde trupul neînsuflețit al Leonidei Lari a fost depus aseară pentru priveghi. Florile aduse de admiratori și rudele îndurerate au umplut deja câteva găleți. Zeci de coroane stau sprijinite de zidurile locașului sfânt.

 

Fotografia Leonidei Lari a fost așezată în fața altarului Coșciugul Leonidei Lari a fost depus la Catedrala „Sf. Teodora de la Sihla“ Emanuela, fiica cea mică a Leonidei Lari, a așezat fotografia mamei ei la altar

Click aici să vezi GALERIA FOTO!

Conform programului, la 9.30 sicriul va fi depus la Teatrul Național de Operă și Balet din Chișinău, unde publicul își va putea lua rămas bun de la poetă. De acolo, cortegiul funerar va porni pe jos, la orele 12.00, spre Cimitirul Central din strada Armenească. Guvernul a alocat 20.000 de lei din fondul de rezervă pentru organizarea funeraliilor.

Imagini în premieră cu Leonida Lari, pe vremea când activa la Chișinău A fost singura femeie care a declarat, în faţa a zeci de mii de basarabeni, că se logodeşte cu Ştefan cel Mare Imagini în premieră cu Leonida Lari, pe vremea când activa la Chișinău

Imagini în premieră cu Leonida Lari. Click aici să vezi GALERIA FOTO!

Printre personalitățile culturale din Republica Moldova care au avut parte de funeralii naționale se mai numără interpreții Ion și Doina Aldea Teodorovici, poetul Grigore Vieru, cântărețul de muzică populară Nicolae Sulac, poetul Anatol Codru, regizorul Valeriu Gagiu și compozitorul Mihai Dolgan.

A murit Leonida Lari

Vladimir Beșleagă: „Leonida Lari a avut bărbăția de a tăia ca o sabie în minciună și ipocrizie"

Nicolae Dabija: „Am pierdut una dintre cele mai mari poete de limba română"

Arcadie Suceveanu: „Leonida Lari, o Ioana D'Arc a Basarabiei"

„Leonida Lari este un poet care trebuie recitit. S-a stins prematur"

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite