Înveți și faci un ban la Paris sau pe Creta

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Ileana şi-a împlinit visul şi a ajuns la Paris, oraşul iubirii
Ileana şi-a împlinit visul şi a ajuns la Paris, oraşul iubirii

Tot mai mulți studenți aleg pentru vacanța de vară un program Work & Travel. Cea mai întrebată destinație rămâne SUA. Cei care-și doresc să lucreze mai aproape de casă pot opta și pentru Franța, Marea Britanie sau Grecia.

Ileana Pârgaru, o tânără din Chișinău, visa de mică să se plimbe pe străzile Parisului. Dorința a prins contur după ce a aplicat pentru un program Au Pair în Franța. „Am petrecut acolo un an. În tot acest timp am stat la familia cu care semnasem contractul de angajare. De obicei, dimineață mergeam la ore, iar după amiază eram dădacă", povestește fata. S-a întors acasă de îndată ce i-a expirat termenul de valabilitate al titlului de sejur, însă, spune ea, a fost o lecție de viață utilă. „Am învățat să fiu independentă, să-mi câștig pâinea, mi-am făcut prieteni și am cunoscut cultura unei țări străine", completează Ileana.

Printr-un program asemănător a plecat și Vitalie Lungu, doar că în Grecia. „Am ales această destinație pentru că am fost mereu un împătimit al culturii și istoriei elene. Am locuit pe insula Creta șase luni, timp în care am făcut de toate. Am cărat valize la un hotel, am lucrat chelner, am spălat vase, ba chiar m-am ocupat și de grădinărit", mărturisește Vitalie. La fel ca și Ileana, tânărul spune că lunile petrecute singur i-au prins bine. „Aveam 20 de ani când am plecat. Mi-a fost greu departe de cei dragi, dar am învățat să mă descurc. Cred că am înțeles și cât de greu se fac banii", punctează tânărul din Chișinău, care a fost răsplătit cu 16 euro pe zi.

Jobburi la hoteluri şi restaurante

Pe piața din Moldova, serviciile de Work & Travel Franța, Marea Britanie sau Grecia sunt mai puțin cunoscute. Există, totuși, câteva birouri de recrutare de studenți specializate pe astfel de destinații. Joburile din Grecia, de exemplu, sunt orientate spre muncile din hoteluri, restaurante și cluburi din Atena, Thessaloniki, Halkidiki sau insulele Creta, Mykonos și Zakynthos. „Perioada de angajare începe, de obicei, în luna mai și durează până în octombrie. Cerințele de eligibilitate nu sunt stricte. Cunoașterea limbii engleze și motivația sunt suficiente. Salariul variază între 700 și 800 de euro pe lună, însă tinerii au posibilitatea să facă un ban în plus prin ore suplimentare sau bacșiș", explică managerul unei agenții Work & Travel din Capitală.

Spre deosebire de Grecia, în Franța și Marea Britanie programele sunt destinate tinerilor care-și doresc să combine studiul cu munca. „Internshipul funcționează cam așa: studentul redactează un CV, datorită căruia este recrutat de angajator. Experiența de muncă sezonieră este binevenită în acest caz. Pentru moldoveni, Franța și Marea Britanie pun la bătaie joburi în trei domenii - restaurante, hoteluri și vânzări", precizează tur-operatorul. Aplicarea la un astfel de program costă între 1.100 și 1.500 de euro, sumă în care intră asigurarea medicală, permisul de ședere și cel de muncă.

Work & Travel și în Canada

Există, la fel, agenții de recrutare care propun joburi sezoniere și studii în Canada. Managerii de program spun că în acest caz accentul cade pe învățătură. „Fiecare student urmează mai întâi niște cursuri de specializare, după care începe să lucreze. De regulă, posturile sunt oferite în Toronto, Vancouver sau Montreal, în domeniul vânzărilor sau al restaurantelor", explică Mihai, reprezentantul unei companii de turism. Costul unui astfel de program este de 2.990 de euro pentru o perioadă de șase luni și de 5.990 de euro pe un an, durata maximă.

Republica Moldova



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite