Funcţionari cu lefuri grase: guvernatorul Băncii Naţionale din Republica Moldova are 100.000 de lei lunar

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Guvernatorul BNM şi directorii agenţiilor de reglementare în telecomunicaţii şi energetică iau cele mai mari salarii. Deputaţii au discutat, ieri, aprins despre salariul lui Victor Parlicov, şeful Agenţiei Naţionale pentru Reglementare în Energetică (ANRE).

Victor Parlicov ridică lunar 44.000 de lei (2.750 Euro). Subiectul a fost dezbătut în timp ce aleşii poporului discutau despre bugetul ANRE. Deputaţii comunişti s-au arătat deranjaţi de suma enormă pe care o ridică funcţionarul numit de Parlament.

De cealaltă parte, Veaceslav Ioniţă, preşedintele Comisiei pentru economie, buget şi finanţe, a spus că actualul director primeşte cu 20% mai puţin decât precedentul, numit de comunişti. „Aşa prevede legea adoptată în 1998 şi aşa a fost în toţi aceşti ani", a explicat Ioniţă.


„Nu e o ruşine să ai salariu mare, e o ruşine să nu-ţi faci munca bine", a replicat Parlicov. Veaceslav Ioniţă a propus un amendament prin care remunerarea directorului ANRE să nu depăşească cinci salarii medii pe instituţie. Astfel, acesta ar putea ridica un salariu dublu. Anul trecut salariul mediu pe instituţie a fost de peste 16.000 de lei.


Potrivit preşedintelui Comisiei pentru economie, buget şi finanţe, Victor Parlicov are un salariu mai mic decât guvernatorul Băncii Naţionale şi directorul Agenţiei Naţionale pentru Reglementare în Comunicaţii Electronice şi Tehnologia Informaţiei (ANRCETI).

Guvernatorul Dorin Drăguţanu ridică lunar cel puţin 100.000 de lei (6.100 euro), iar Sergiu Sâtnic, directorul ANRCETI, are un salariu dublu faţă de cel a lui Parlicov.

Nu-şi declară veniturile


„Nimeni nu cunoaşte cu exactitate ce buget are Banca Naţională şi ce salariu ridică guvernatorul. Abia din 2010 Cutea de Conturi va putea face controale aici", a adăugat Veaceslav Ioniţă.

Cele trei salarii de top au fost anterior condiţionate de partenerii economici internaţionali pentru a preveni corupţia în aceste instituţii. ;

În declaraţia de avere pe 2010, Dorin Drăguţanu nu-şi indică veniturile din salariu. El şi-a trecut doar terenurile, casele, maşinile şi conturile din bănci. Astfel, Drăguţanu declară că deţine, împreună cu soţia, o casă în Chişinău, în valoare de un milion de lei, un teren de 590 de metri pătraţi, primit moştenire, două maşini şi trei conturi bancare în valoare totală de 63.400 de euro.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite