Forţaţi să muncească în condiţii mizere
0
Mulți dintre moldovenii care lucrează peste hotare sunt lăsați fără pensii și zile de odihnă sau sunt cazaţi în barăci și bătuți de angajatori, arată datele Centrului de Informare a Muncitorilor Migranți
Program de lucru de opt ore, două zile libere pe săptămână, concediu de odihnă sau de sănătate şi condiţii adecvate de cazare. Acestea sunt cel mai des încălcate drepturi ale moldovenilor plecaţi la muncă afară. Este concluzia specialiştilor de la Centrul de Informare a Muncitorilor Migranţi, organizaţie inaugurată săptămâna trecută la Chişinău, cu sprijinul Uniunii Internaţionale a Angajaţilor din Industria Alimentară (IUF). „Circa 600.000 de moldoveni lucrează în străinătate. Tradiţional, cetăţenii noştri pleacă în ţările CSI şi, în special, în Federaţia Rusă, unde muncesc în construcţii. În Uniunea Europeană merg mai mult pentru servicii casnice, iar 80% din locuri sunt ocupate de femei", spune Mihai Cebotari, juristul Centrului de Informare a Muncitorilor Migranţi.
SECERAŢI DE CRIZĂ
El susţine că pentru cetăţenii dornici să lucreze în străinătate este mai important să găsească un loc de muncă bine plătit, decât timpul de odihnă, concediul de maternitate sau indemnizaţia în cazul unui accident de muncă. „În Spania, patronii refuză să angajeze oameni fără documente în construcţii sau în agricultură fiindcă riscă sancţiuni foarte mari. În cazul muncii casnice, însă sunt mulţi angajaţi la negru. Aici oamenii sunt de multe ori şantajaţi, au loc hărţuiri sexuale sau sunt bătuţi, însă sunt rare cazurile când autorităţile pot interveni pe proprietăţile private", precizează expertul.
Şi Ion Ciobanu, preşedintele Asociaţie Pro-diaspora din Franţa, afirmă că cei mai expuşi sunt cei lucrează ilegal. „Majoritatea muncesc în construcţii, securitate şi restaurante. Sunt multe cazuri când nu-şi primesc salariile, dar nu-şi pot denunţa angajatorii", povesteşte liderul organizaţiei.
„Mai norocoşi sunt cei cu dublă cetăţenie, care lucrează cu forme legale şi le sunt respectate toate drepturile. Dar, din cauza crizei, moldovenii din Italia îşi pierd posturile pe capete", susţine Natalia Petica, preşedintele Asociaţiei „Plai" din Torino.
„Cine pleacă acum în Spania sau Italia greu mai găseşte ceva de lucru. A apărut tendinţa de a emigra în Germania, Elveţia şi alte ţări mai puţin afectate de criză", declară Mihai Cebotari, precizând că singura şansă pentru ca moldovenii să poată primi pensii este să se asigure că lucrează legal şi că alocă o cotă parte din salariu în fondurile sociale.
IZOLAŢI ŞI EXPUŞI LA BOLI
Potrivit datelor IUF, 58% dintre femeile din Europa de Est care lucrează în străinătate sunt victime ale muncii forţate, în timp ce 30% sunt exploatate sexual. „De obicei, migranţilor li se cere să lucreze peste programul normal fără să fie plătiţi corespunzător, fără să le fie asigurat dreptul la concedii. În sectorul agricol avem multe cazuri în care oamenii trăiesc izolaţi, în condiţii mizere. Cei angajaţi în zootehnie şi cei care lucrează cu pesticide se pot îmbolnăvi foarte uşor", menţionează Sue Longly, coordonator IUF la Geneva.