Drapele arborate ilegal de comuniști la Edineţ şi Cimişlia. Vezi GALERIA FOTO!

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Drapelul interzis este arborat alături de tricolor
Drapelul interzis este arborat alături de tricolor

Steagul roș-albastru, simbolul PCRM, flutură pe sediile consiliului raional și al primăriei, alături de tricolor și stindardul UE. Solicitat de „Adevărul", primarul de Cimişlia, Gheorghe Răileanu, s-a plâns că a primit deja câteva sesizări de la cetăţenii care sunt nemulţumiţi de faptul că la Primărie a fost arborat un drapel nerecunoscut oficial.

După ce majoritatea comunistă de la Edineţ a arborat, în ianuarie, drapelul roş-albastru cu cap de bour pe sediul consiliului raional, steagul a apărut şi în faţa Primăriei Cimişlia. Asta după ce aleşii locali au primit o circulară de la Comitetul Central al PCRM în care sunt îndemnaţi să urmeze exemplul colegilor de la Nord. Decizia de a ridica un al patrulea steag pe frontispiciul Primăriei, alături de drapelul de stat, cel al Uniunii Europene şi al oraşului Cimişlia, a fost luată în şedinţa din 4 martie prin votul fracţiunii PCRM.

„O făcătură recentă"

„Este steagul lui Ştefan cel Mare care semnifică vechiul stat moldovenesc format în 1359", a motivat consilierul Iurie Mazur, cel care a promovat ideea. Mai mult, comunistul consideră că drapelul roş-albastru „este o alternativă a tricolorului, care este specific României". Silviu Tabac, vicepreşedintele Comisiei Naţionale de Heraldică, susţine însă că acest stindard nu are nicio valoare istorică şi a fost creat de Denis Topală, doctorand la Academia de Ştiinţe a Moldovei. „Nu este un drapel medieval, cum afirmă unii. E o făcătură recentă, pe care o expun comuniştii de câţiva ani. Este un drapel ilegal", explică specialistul. Potrivit istoricului, anterior comuniştii au încercat să-l înregistreze în Armorialul General al Republicii Moldova, dar n-au reuşit fiindcă nu au putut demonstra autenticitatea lui.

Drapelul interzis este arborat alături de tricolor Steagurile au fost folosite până acum de comuniști la protestele de stradă Steagurile au fost folosite până acum de comuniști la protestele de stradă

Click aici să vezi GALERIA FOTO!

Solicitat de „Adevărul", primarul de Cimişlia, Gheorghe Răileanu, s-a plâns că a primit deja câteva sesizări de la cetăţenii care sunt nemulţumiţi de faptul că la Primărie a fost arborat un drapel nerecunoscut oficial. „Comuniştii au majoritatea în consiliul orăşenesc şi pot lua orice decizie", a spus edilul, candidat independent la locale.

Anatol Postolachi, şeful Oficiului Teritorial Hânceşti al Cancelariei de Stat, şi Victor Cerevatâi, colegul său de la Edineţ, au cerut ca drapelul bicolor să fie scos de pe instituţiile locale. Ei spun că gestul comuniştilor este o încălcare a normei legale a Republicii Moldova şi o profanare a simbolurilor naţionale. Deocamdată, nu a urmat nicio reacţie, nici la Edineţ şi nici la Cimişlia.

Silviu Tabac susţine că în astfel de cazuri oricine poate depune o plângere la Procuratură, chiar şi un cetăţean de rând. „Noi am fost sesizaţi despre încălcarea de la Edineţ, dar nu ştiam că şi la Cimişlia s-a procedat la fel", a menţionat savantul.

Demers la Procuratură

Procurorii ar putea obliga administraţia locală să dea jos drapelul ilegal şi chiar să amendeze persoanele vinovate de încălcarea legii. „La Edineţ procesul este deja în vizorul Procuraturii. Ar putea fi tras la răspundere chiar preşedintele raionului pentru profanarea simbolurilor naţionale şi sabotarea autorităţii statale. Acesta personal a dat indicaţii să fie arborat steagul PCRM", a precizat Tabac.

Asta nu-l sperie însă pe preşedintele raionului Edineţ, Oleg Scutaru. Comunistul nu doar şi-a pus drapelul bicolor în biroul său, dar a promis că va găsi bani pentru a-l instala şi în faţa altor instituţii publice.

Idei nematerializate

Comuniştii au propus ca drapelul roş-albastru să înlocuiască tricolorul încă înainte de a ajunge la guvernare. A existat şi o iniţiativă de a înlocui imnul de stat - „Limba noastră", cu un cântec mai patriotic. Ideile nu au fost însă puse în practică.

Vlad Mischevca: Un fals istoric

Comisia Naţională de Heraldică primeşte mai multe semnale despre folosirea simbolurilor neavizate şi neconforme. Rolul de „a fi la straja" heraldicii naţionale este destul de dificil de exercitat în situaţia în care activitatea CNH rămâne a fi una de voluntariat. În Moldova se aud din ce în ce mai tare voci ale unor profani în istorie şi heraldică care cer revizuirea simbolurilor naţionale, readuse cu atâtea lupte în casele noastre. Are loc şi profanarea Stemei şi Drapelului de Stat, când se utilizează neadecvat sau se subestimează rolul lor în viaţa social-politică.

Încălcarea legislaţiei capătă proporţii, deoarece cei care participă la „marşurile sociale împotriva AIE" arborează drapele neautorizate. Acestea sunt promovate cu insistenţă de către comunişti şi „patrioţii moldoveni". Prin arborarea drapelelor roş-albastre la Consiliul Raional Edineţ şi la Primăria din Cimişlia s-a probat autoritatea simbolurilor naţionale, testându-se un însemn nou, considerat fiind „steagul lui Ştefan cel Mare", ceea ce este un fals istoric şi o manipulare politică. Participanţii la asemenea acţiuni sfidează unul din simbolurile naţionale principale - Drapelul de Stat Tricolor, încercându-ne răbdarea. Până când se va încălca Legea despre Drapelul de Stat din 2010 ce stipulează clar (art.9-3) „pe teritoriul Republicii Moldova pot fi arborate numai drapele înregistrate de Comisia Naţională de Heraldică în Armorialul General"?

Citește cele mai importante știri din Republica Moldova pe Adevarul.md

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite