Basarabenii din Londra vor construi un Centru pentru copiii cu dizabilităţi din Republica Moldova

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Sâmbăta viitoare, în localul Malt House din capitala Marii Britanii, va avea loc o recepție cu strângere de fonduri pentru construcția unui centru pentru micuții cu nevoi speciale din ţara noastră. Acţiunea vine după ce „Adevărul" a scris că un grup de chișinăuieni a încercat să împiedice amenajarea edificiului, ca sa nu fie „deranjaţi" de prezenţa acestor copii în cartierul lor.

Revoltaţi, dar şi dezamăgiţi de gestul de intoleranţă, mai mulţi moldoveni din Marea Britanie au venit cu iniţiativa de a „repara" ruşinoasa întâmplare. Susţinuţi de fundaţia ChildAid, precum şi de scriitorul Tony Hawks, autorul cărţii „Tenis cu moldoveni", oamenii vor să dea o mână de ajutor campaniei de colectare de fonduri, organizând o recepţie de caritate cu şampanie.
„Ideea mi-a venit în urma unei întâlniri cu Tony Hawks, când am hotărât împreună să ne mobilizăm. Evenimentul va fi deschis pentru toţi doritorii, iar intrarea se va face contra unei donaţii simbolice de zece lire sterline", ne-a spus Lori Coreţchi, care va avea grijă de tot mersul recepţiei. La doar câteva zile de la lansarea invitaţiei, peste 30 de persoane au confirmat participarea la petrecere, printre ei şi mai mulţi britanici. „Am fost plăcut surprinsă de receptivitatea oamenilor, colegilor şi prietenilor de-aici, care au început să doneze bani imediat cum au aflat de iniţiativa noastră. Ştim că lumea se hotărăşte mai cu seamă înainte de ziua evenimentului, aşa că aşteptăm cel puţin să dublăm numărul participanţilor", a mai adăugat organizatoarea.
Şi pe pagina unei reţele de socializare, unde a fost plasat anunţul, au răspuns pozitiv câteva zeci de oameni cu suflet mare. Chiar dacă sunt departe de casă, aceştia au postat mesaje de încurajare, spunând că îşi vor lua familiile şi vor merge la reuniune. „Deşi ne-am planificat o călătorie la mare în weekend-ul viitor, voi face şi imposibilul să vin. Dacă nu, voi lua parte cu o mică donaţie", a scris Tamara Şchiopu, stabilită în Regatul Unit.

CĂTĂLIN JOSAN VA FACE ATMOSFERĂ

Invitatul special al serii va fi îndrăgitul artist Cătălin Josan, care a acceptat imediat propunerea de a participa la eveniment. Tânărul solist, conaţionalul nostru, s-a oferit voluntar şi a promis că va face seara şi mai frumoasă, susţinând un recital cu cele mai bune piese ale sale. „Nu e prima dată când mă implic în acte de caritate, dacă pot şi am timp, nu ezit să fac un lucru bun. Va fi o seară deosebită, vom bea o cupă de şampanie, vom cânta, şi, cel mai important, vom face mai multe licitaţii ca să reuşim să adunăm bani pentru construcţia edificiului de la Chişinău", a mărturisit Cătălin. În afară de concerte de caritate, cântăreţul a mai participat anterior la mai multe emisiuni şi proiecte televizate, printre care „Dansez pentru tine", „Serviţi, vă rog" sau „Aruncat din tren", orientate inclusiv spre strângeri de fonduri.
Evenimentul va avea loc la pub-ul Malt House din Londra, pe 13 august. Fondurile colectate vor fi destinate organizaţiei ChildAid şi centrului Hipocrates.

Hawks, îndrăgostit de Moldova

Tony Hawks, căruia i se datorează într-o mare măsură iniţiativa actului de caritate, este un scriitor și regizor britanic. În 1998, a ajuns pentru prima dată în Republica Moldova, ţară despre care nu știa nimic, dar pe care a îndrăgit-o imediat. Cartea „Tenis cu moldoveni" a devenit bestseller în Marea Britanie şi una dintre puţinele surse din care oamenii din Regatul Unit au aflat ceva despre ţara noastră. O parte din veniturile obţinute din vânzarea cărţii a fost donată pentru deschiderea centrului „Hippocrates" pentru copiii cu handicap din familiile social-vulnerabile.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite