Casa memorială Sulac, uitată cu lacătul pe uşă GALERIE FOTO

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Muzeul din satul de baştină al lui Nicolae Sulac este închis de ani de zile pentru admiratorii regretatului rapsod. Autorităţile locale şi fundaţia condusă de fiica sa mai mare, Ioana, îşi dispută proprietatea.

După trecerea în nefiinţă a lui Nicolae Sulac, cei care l-au iubit au adunat bani pentru a deschide un muzeu în memoria marelui cântăreţ de muzică populară în satul său natal - Sadâc, raionul Cantemir. Casa memorială a fost ridicată pe locul în care a copilărit interpretul, după modelul locuinţelor ţărăneşti din acea perioadă. A fost clădită din chirpici, are pereţii văruiţi şi pragul din lut, fiind compusă dintr-o tindă şi două camere. Din 2006, când şi-a deshis uşile, aceasta urma să primească zilnic turişti şi să găzduiască, o dată la doi ani, un festival de muzică în memoria lui Sulac. Acum, însă, pe lângă gospodăria improvizată trec doar localnicii.

Oamenii din sat l-au iubit atât de mult, încât fiecare îi cunoaşte cântecele, chiar şi cei mai mici. Ilie Motârniuc a copilărit cu Nicolae Sulac. Deşi are 78 de ani, bătrânul îşi aminteşte în detalii acele vremuri grele. „Casa părintească a lui Nicolae Sulac era un bordei din lut. S-a dărâmat în timpul foametei. Tot atunci, i-au murit mama şi un frate. Taică-său i-a lepădat, iar copiii au ajuns la internat. Nicolae a umblat prin case de copii din Rusia şi Ucraina. După ce s-a întors din armată, a lucrat la Chişinău în construcţii. În timp ce clădea ziduri, cânta. Avea un glas tare frumos. L-a auzit cineva de la Conservator, aşa a ajuns să facă studii şi a dus faima republicii în toată lumea", povesteşte moş Ilie.

FĂRĂ MOBILĂ ŞI EXPONATE

Ajunşi la Sadâc, am întâlnit o echipă de muncitori care repara, pe ploaie, drumul ce duce spre localitate. Casa-muzeu era încuiată. Ne-a ajutat să intrăm Ion Gârnu, secretarul consiliului local. Cheile erau la o vecină. Cei care nu se adresează, însă, ca noi la Primărie fac cale întoarsă.
Lângă poartă se află un monument dedicat artistului, care a rămas fără placa comemorativă. Am mai găsit o scenă, unde urmau să cânte artiştii la spectacolele organizate în memoria lui Nicolae Sulac, un beci şi casa paznicului, în care n-a mai intrat nimeni de câţiva ani. În curte mai este o şură, unde se prelucra lemnul, şi un ferestrău mecanic care a aparţinut colhozului.

image
image
image

CLICK AICI SĂ VEZI GALERIE FOTO!

Casa memorială este sărăcăcioasă, nu are mobilier, doar câteva lucruri ieftine ce amintesc de Nicolae Sulac. În cele două încăperi sunt aşternute pe jos câteva ţoluri ţesute din cârpe, o rogojină, câteva fotografii agăţate pe pereţi, valiza cu care cântăreţul pleca în turnee, chei simbolice de la câteva oraşe şi două microfoane „de aur", la fel, simbolice.
Dumitru Marin, vicepreşedintele Fundaţiei „Nicolae Sulac", spune că muzeul a fost jefuit de două ori şi dă vina pe autorităţile locale că nu-l îngrijesc. De cealaltă parte, aleşii din Sadâc susţin că au mâinile legate deoarece casa este proprietatea fundaţiei.

DOI SE BAT, MINISTERUL TACE

„Administraţia locală cere ca muzeul să fie transferat la balanţa Ministerului Culturii. În acest fel va apărea funcţia de conducător al muzeului şi cea de paznic. Dar odată ce fundaţia vrea să-l gestioneze singură, nu putem face nimic", explică secreatrul consiliului sătesc, Ion Gârnu.
„Cel mai uşor e să dai vina pe cineva. Problema e că autorităţile n-au grijă de casă. Ne-au dat în judecată că nu am construit-o corect şi, evident, am câştigat. Noi, dimpotrivă, am făcut multe lucruri frumoase pentru Sadâc. Acum, de exemplu, datorită solicitării noastre la Guvern de a face cale de acces spre muzeu, se repară drumul", răspunde Dumitru Marin.
Ministerul Culturii nu s-a implicat, deocamdată, în aplanarea conflictului dintre cele două părţi, dar promite să găsească o soluţie. ;

Străzi, şcoli şi săli de concert

După moartea lui Nicolae Sulac, memoria artistului a fost înveşnicită în diferite moduri. Pe lângă casa memorială, un mic muzeu a fost amenajat şi în incinta gimnaziului din Sadâc, care poartă numele marelui rapsod. În acest an, Guvernul i-a atribuit numele celei mai mari săli de concerte din Moldova - Palatul Naţional din Chişinău. De asemenea, o stradă din sectorul Ciocana din Capitală a fost botezată, anterior, Nicolae Sulac.
În august, imaginea casei-muzeu din Sadâc a apărut pe mărci poştale tipărite de sărbătorile naţionale în seria „Personalităţi ilustre".

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite