Vocea Rusiei: Pacepa este dezinformator şi autor de gogoriţe

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Ion Mihai Pacepa face dezvăluiri despre Rusia lui Putin
Ion Mihai Pacepa face dezvăluiri despre Rusia lui Putin

Textul publicat pe portalul WND, în care general-locotenentul Pacepa susţinea că Rusia ar sta în spatele actelor teroriste comise de islamişti, este apreciat de postul de radio de la Moscova drept o pură dezinformare şi plin de gogoriţe

"Unul dintre arhitecţii distrugerii regimului Ceauşescu şi totodată cel care a creat „lanţul de iubire" prin care Securitatea şi-a legat destinul post-decembrist de serviciile secrete occidentale, general-locotenentul Ion Mihai Pacepa a decis să reintre în sfera războiului informaţional şi să-şi reîntregească solda care nu i-a mai fost indexată la inflaţie timp de mai mulţi ani", anunţă Vocea Rusiei.

PACEPA: Securitatea rusă dirijează terorismul islamic

Potrivit celor de postul rus de radio, "Pacepa descrie într-un text pe portalul WND cu lux de amănunte, dar zero dovezi, o schemă amplă prin care serviciile secrete ale URSS au creat, controlat şi continuă astăzi să dirijeze terorismul islamic şi o serie de mişcări anti-americane din diverse ţări ale lumii. General-locotenentul nu se oboseşte să-şi probeze acuzaţiile, mizând pe ideea că însuşi rangul pe care l-a avut şi rolul pe care l-a jucat în istoria Europei de Est să fie argumente suficiente pentru ca un public neavizat să-i dea crezare".

"Printre cele mai interesante gogoriţe lansate de Pacepa se numără „scenariul" conform căruia atentatele de la 11 septembrie 2001 au fost făcute pentru a omagia ziua de naştere a fondatorului NKVD Felix Dzerzhinsky, la fel ca şi recenta asasinare a ambasadorului american în Libia. Autorul textului (chiar şi o analiză lexicografică superficială arată cu o probabilitate destul de înaltă că autorul „analizei" nu este Ion Mihai Pacepa) încearcă să sugereze că majoritatea problemelor cu care SUA se confruntă în Orientul Mijlociu se datorează unei reţele de agenţi sovietici care, de facto, controlează întreaga regiune şi o bună parte dintre mişcările islamiste globale", notează Vocea Rusiei.

Aceasta constată că "aşa cum s-a întâmplat şi în alte ocazii, se încercă crearea unei situaţii în care serviciile secrete din Rusia să fie considerate vinovate pentru consecinţele nefaste ale unor situaţii create de serviciile americane. Ion Pacepa refuză să prezinte dovezi ale teoriilor sale în afară de „am văzut" şi „am auzit", deşi ar fi trebuit să găsească argumente mult mai solide în condiţiile în care cooperarea dintre grupările islamiste şi serviciile secrete americane a fost un subiect descris pe larg în presa occidentală".

"Întregul text, la fel ca şi „analizele" publicate în revista Whistleblower lasă o impresie comică, mai ales în contextul referirilor la planurile şi operaţiunile executate de Yuri Andropov şi la teoria despre incapacitatea CIA de înţelege conceptul de „dezinformare" până la momentul în care Pacepa l-a „importat" în SUA şi i-a luminat pe americani în privinţa faptului că serviciile sovietice se ocupă de dezinformarea inamicilor strategici. Principiile de bază ale războiului informaţional şi metodele aplicate de dezinformare au fost elaborate pe vremea lui Sun Tzu (sec. VI î.e.n.) şi ideea că a fost nevoie de Pacepa pentru ca americanii să „redescopere" aceste principii este grotescă, la fel cum este grotescă ideea că dezinformarea a fost „inventată" de şeful KGB Yuri Andropov", susţin cei de la Vocea Rusiei.

Vocea Rusiei presupune că "securistul-defector încearcă să (re)devină util republicanilor americani, doar că nivelul de concurenţă pe piaţa americană este inconfortabil de înalt. Poate, a venit timpul ca Ion Pacepa să se gândească la o reîntoarcere în România", constată postul de radio.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite