Viceministrul rus al Afacerilor Externe despre interzicerea simbolurilor comuniste în Republica Moldova: „Este blasfemie, o atitudine batjocoritoare“

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Grigori Karasin, viceministrul rus al Afacerilor Externe
Grigori Karasin, viceministrul rus al Afacerilor Externe

Declaraţia aparţine viceministrul rus al Afacerilor Externe, Grigori Karasin. Potrivit oficialului, interzicerea simbolurilor comuniste în Republica Moldova ar putea fecta negocierile în formatului 5+2 de soluţionare a conflictului transnistrean. Mai mult, oficialul de la Moscova a declarat că Rusia nu exclude soluţionarea conflictului prin crearea unui stat federativ.

„La Chişinău, delegaţia noastră s-a întâlnit cu preşedintele Nicolae Timofti şi cu şeful Afacerilor Externe. În cadrul convorbirilor am subliniat un singur lucru: Rusia, ca o ţară în care secera, ciocanul şi steaua sunt simbolurile Victoriei nu va avea o părere bună despre astfel de decizii. Pentru noi este blasfemie, dacă nu o atitudine batjocoritoare. Nu excludem ca forţele «sănătoase» din Republica Moldova, să boicoteze această decizie şi chiar să dea o evaluarea juridică acestor acţiuni necugetate", a declarat oficialul Rus pentru Kommersant.

De asemenea, viceministrul rus al Afacerilor Externe a mai declarat că recenta lege privind interzicerea simbolurilor comuniste, ar putea afecta şi dialogul din cadrul formatului 5+2 de soluţionare a conflictului transnistrean. „Acesta este un alt exemplu în care acţiunile negândite pot strica atmosfera generală şi afecta cursul negocierilor. Este necesar să respectăm principiile eticii şi să ne gândim la modul în care va reacţiona partenerul la o astfel de soluţie. Din păcate, în acest caz, aparent, nu s-a ţinut cont de aceste aspecte", a mai spus oficialul rus.

Rusia nu exclude crearea unui stat federativ
Potrivit lui Karasin, Rusia nu exclude soluţionarea conflictului prin crearea unui stat federativ. „Aceasta este una dintre opţiuni. Decizia aparţine celor două părţi. Partea moldovenească ar trebui să se uite la propriile lor legi. Mai întâi la legea din 2005 (la statutul Transnistriei a adoptat de Parlamentul Republicii Moldova). Această lege este învechită, şi cred că în timp aceasta vor înţelege şi politicienii de la Chişinău. Acesta încetineşte progresul...Este absurd", a mai spus Karasin.

Revenirea lui Băsescu, spaima Tiraspolului: „Baza militară rusă ne-ar putea ajuta să facem față «ameninţării românești»“

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite