Valeri Kuzmin, Ambasadorul Rusiei: „UE nu intenţionează să primească Moldova"

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Ambasadorul rus Valerii Kuzmin afirmă că UE duce o politică de extindere precaută, iar Moldova este fără perspectivă de integrare. În cadrul unui discurs ţinut în faţa studenţilor de la Universitatea Liberă Internaţională din Chişinău, Kuzmin a explicat priorităţile politicii externe ale Rusei.

Relaţiile dintre Moldova şi Rusia, reglementarea conflictului transnistrean şi aspiraţia Moldovei la Uniunea Europeană sunt doar câteva aspecte prezentate de ambasadorul Rusiei. „Aspiraţia Republicii Moldova spre UE nu va influenţa relaţiile noastre cu această ţară", a declarat Valeri Kuzmin. Ambasadorul le-a spus studenţilor că Moscova are o înţelegere cu Bruxelles-ul să nu opună rezistenţă în ceea ce priveşte procesul de integrare în spaţiul UE.

FĂRĂ PERSPECTIVĂ DE INTEGRARE
„Nu există deocamdată perspectiva europeană de integrare a Moldovei. În ultima vreme UE duce o politică de extindere foarte precaută care provine din faptul că anterior a muşcat o bucată atât de mare încât trebuie să mestece foarte mult ca s-o înghită", a menţionat ambasadorul Rusiei. Acesta mai spune că UE „ar vrea să vadă Moldova ca pe o platformă convenabilă de investiţii, dar Uniunea nu intenţionează să primească Moldova ca ţară membră", a adăugat diplomatul rus.

În cadrul lecţiei publice susţinute la ULIM, Valeri Kuzmin a admis că Uniunea Europeană ar putea adopta o decizie tehnică în cazul Moldovei, şi nu una politică. Reprezentantul Federaţiei Ruse a menţionat că reglementarea conflictului transnistrean continuă să persiste pe agenda externă a Rusiei, dar că actorii cheie în soluţionarea lui sunt Moldova şi Transnistria. „Imperativul absolut al reglementării transnistrene ţine de utilizarea metodelor exclusiv politice, dar responsabilitatea principală a acestui conflict revine părţilor implicate", a spus Valeri Kuzmin. În ce priveşte Memorandumul Merkel-Medvedev, diplomatul a afirmat că există semnale pozitive de interes a actorilor internaţionali, soluţia însă va fi luată la masa de negocieri dintre Chişinău şi Tiraspol.

FĂRĂ EMBARGOU, DAR CU SANCŢIUNI
Un alt subiect abordat de oficialul rus a vizat relaţiile comerciale dintre cele două ţări, în special importul de vinuri. „Rusia nu a anunţat impunerea emborgoului la vinurile moldoveneşti şi nici nu intenţionează să facă acest lucru, dar în cazul în care calitatea vinurilor nu va fi bună, acestea vor fi returnate", a explicat Kuzmin. Acesta a mai adăugat că Rusia este cel mai mare importator al produselor moldoveneşti.

"UE ar vrea să vadă Moldova ca pe o platformă convenabilă de investiții, dar Uniunea nu intenționează să primească Moldova ca țară membră“
Valeri Kuzmin, Ambasadorul Rusiei în Moldova

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite