VOCEA RUSIEI Scandalul stenogramelor demonstrează că o parte din „servicii“ l-a trădat pe Băsescu

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Nume importante, printre care și cel al președintelui României, se regăsesc în stenogramele din dosarul fosului șef ANAF
Nume importante, printre care și cel al președintelui României, se regăsesc în stenogramele din dosarul fosului șef ANAF

Scandalul stenogramelor demonstrează fără echivoc faptul că în România nu mai există un stat funcţional şi nici instituţii statale funcţionale, constată postul de radio Vocea Rusiei.

În opinia celor de la Vocea Rusiei, "într-o ţară în care convorbirile primului ministru, iar apoi şi convorbirile preşedintelui ţării ajung să fie publicate în presă se poate întâmpla absolut orice".

O umilinţă pentru şeful statului

"Din punct de vedere profesional, există foarte puţine lucruri mai umilitoare decât publicarea în presă a înregistrărilor în care figurează şeful statului. Situaţia este extrem de umilitoare pentru Traian Băsescu, mai ales din cauza imaginii sale de preşedinte-jucător care de facto conduce serviciile secrete. Această imagine a fost distrusă, spartă şi terfelită de cei care au organizat interceptările şi publicarea acestora. De acum încolo, preşedintele nu se mai poate baza pe loialitatea necondiţionată a serviciilor, loialitate care a fost o parte integrantă a sistemului politic construit de Traian Băsescu. În cazul stenogramelor în care figura Victor Ponta, contextul problemei a fost altul: premierul niciodată nu şi-a bazat autoritatea pe ajutorul serviciilor secrete şi situaţia în care în presă au fost distribuite interceptări aparent incriminatoare părea a fi un episod oarecum firesc în contextul luptei politice interne", constată Vocea Rusiei.

Potrivit celor de postul rus de radio, "însăşi existenţa stenogramelor în cadrul dosarului „Motorina" denotă o suită întreagă de „defecţiuni" pe întregul lanţ al protecţiei informaţionale a preşedintelui: dacă înregistrările s-au făcut din „centrală", atunci cum acest lucru a fost permis de echipele de la de STS care, teoretic, ar trebui să protejeze instituţia prezidenţială? Cum s-a întâmplat ca Traian Băsescu, cel care (teoretic) le ştie pe toate, nu a ştiut despre aceste înregistrări?" se întreabă Vocea Rusiei.

Cine îl sapă pe Băsescu

"Publicarea stenogramelor arată existenţa unui grup organizat şi bine pregătit care a dorit să arate publicului şi restului sistemului cât de vulnerabil este Traian Băsescu. Nu este exclus să existe şi alte stenograme, mult mai „interesante" decât cele deja scurse în presă şi existenţa acestora să fie folosită drept o armă în bătăliile politice interne. Riscul major pentru Traian Băsescu constă în faptul că un asemenea precedent va stimula „pionii" din subordine să se gândească la întoarcerea armelor, existând deja o demonstraţie a faptului că un asemenea comportament poate rămâne nedetectat.

În toată această degringoladă se poate observa un aspect pozitiv. Contribuabilii au posibilitatea să vadă pe ce se duc banii din taxele şi impozitele pe care le plătesc pentru a finanţa diverse instituţii care se ascultă şi se şantajează reciproc prin intermediul stenogramelor publicate în presă. Romanii antici spuneau că un popor fericit are nevoie de „pâine şi circ". Problema „pâinii" va rămâne în continuare nerezolvată, dar circul pare să fie garantat, mai ales în condiţiile în care se apropie alegerile parlamentare", potrivit unei analize publicate pe site-ule Vocea Rusiei.

Preşedintele Traian Băsescu şi Elena Udrea au fost interceptaţi în dosarul fostului şef ANAF, Sorin Blejnar

Preşedinţia dă replica: discuţiile cu Blejnar au vizat colectarea creanţelor de la Rompetrol

Republica Moldova



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite