VOCEA RUSIEI: Privatizarea Oltchim o posibilă capcană teribilă şi complexă întinsă guvernului Ponta şi USL

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Oltchim, societatea vâlceană înglodată în datorii
Oltchim, societatea vâlceană înglodată în datorii

România confirmă că rămâne un tărâm al faptelor bizare, pe lista de "ciudăţenii" ocupând de acum un loc fruntaș privatizarea Combinatului Oltchim Râmnicu Vâlcea de controversatul jurnalist şi politician Dan Diaconescu, susţine postul de radio Vocea Rusiei.

Potrivit unei analize efectuate de postul de radio, "dimensiunea neserioasă, balcanică, şi pur românească a scandalului privatizării Combinatului Oltchim Râmnicu Vâlcea nu poate să ascundă câteva elemente grave şi cu posibile consecințe teribile pentru economia și stabilitatea politică a României".

Privatizare electorală

"În primul rând, apelul insistent la "interesele poporului" făcut atât de câștigătorul licitației, Dan Diaconescu, dar și de primul ministru Victor Ponta, dezvăluie faptul că privatizarea combinatului prezintă un interes electoral și mai puțin economic pentru cei implicați. Eșecul privatizării - adică refuzul lui Dan Diaconescu de a plăti suma datorată - va reprezenta o lovitură foarte puternică pentru coaliția USL și mai ales, pentru guvernul Victor Ponta. Dan Diaconescu nu va pierde prea mult capital politic, dimpotrivă, posibil că va ieși câștigat din scandal pentru că electoratul său, "crescut" fiind în cultul senzaționalului și teoriei conspirației, va accepta total explicațiile despre "conspirația ciocoilor", "capcana întinsă poporului" etc.", se constată în analiză.

Potrivit Vocea Rusiei, "Guvernul Ponta va fi silit să înregistreze eșecul privatizării în lista deja lungă a erorilor comise. În al doilea rând, investitorii serioși, care observă cu mare atenție mișcările din economia românească și care manifestă un scepticism tot mai mare în a investi capital în România, vor concluziona că autoritățile românești nu sunt capabile nici măcar să respecte minimul de seriozitate și de procedură în procesul de privatizare. Efectele ar fi grave și numeroase: scăderea ratingului de țară, scăderea prețului altor obiective economice aflate pe lista de privatizare, renunțarea la investiții din partea unor investitori etc.
În al treilea rând, eșecul privatizării Combinatului Oltchim va provoca reacții dure împotriva guvernului Ponta din partea FMI și a Comisiei Europene. "Lista păcatelor" împotriva principiilor democrației de tip unional-european va fi completată de constatarea că România este incapabilă să-și privatizeze singură întreprinderile care provoacă pierderi economiei naționale. Consecințele electorale pentru USL vor fi deosebit de grave, de acestea beneficiind PDL și eventual, președintele Traian Băsescu - care până la ora când a fost scris acest articol nu a reacționat la vestea câștigării licitației de către Dan Diaconescu, o tăcere cel puțin ciudată dacă avem în vedere cât de implicat a fost președintele în toate marile acțiuni de privatizare, în dorința de a respecta acordurile semnate cu FMI și Uniunea Europeană", se mai menţionează în analiză.

O capcană pentru USL

Vocea Rusiei menţionează câteva posibile teorii despre ce reprezintă cu adevărat câștigarea licitației de privatizare Oltchim de către Dan Diaconescu: "O capcană teribilă și complexă întinsă guvernului Victor Ponta și USL, o acțiune de îndepărtare a unor investitori pentru favorizarea unui investitor ocult, o acțiune electorală extremă? Vom vedea. Știm însă foarte clar un lucru: interesele poporului român nu se regăsesc în acest scandal și oricare ar fi deznodământul, perdanții vor fi cetățenii români".

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite