Un nou reprezentant special al UE în Republica Moldova

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Fostul ministru de Externe al Slovaciei, Miroslav Lajcak, îl va înlocui în funcţia de reprezentant special al UE în Republica Moldova pe Kalman Mizsei, care este la final de mandat. Anunţul a fost făcut de seful Delegatiei UE la Chişinău, Dirk Shuebel, la o întrevedere cu liderul de la Tiraspol, Igor Smirnov, potrivit agenţiei de presă ruseşti Regnum.

Miroslav Lajcak va reprezenta Uniunea Europeană în procesul de negocieri privind reglementarea transnistreană, în formatul 5+2 (Moldova şi Transnistria – părţi ale conflictului, Rusia, Ucraina - ţări-garant, OSCE – mediator, plus UE şi SUA în calitate de observatori).

Dirk Schuebel l-a informat pe Smirnov despre nouile structuri de politică externă ale UE. „UE a trecut la un nou sistem de lucru. Conform Tratatului de la Lisabona, a fost stabilit un nou birou diplomatic şi anume Serviciul European pentru Acţiune Externă (SEAE)“, a menţionat şeful Delegaţiei UE în Republica Moldova.

Aminitm că SEAE a fost lansat la Bruxelles, în iulie 2010, de şefii diplomaţiilor europene, având drept obiectiv asigurarea unei coerenţe sporite a acţiunii externe a UE şi creşterea influenţei politice şi economice a Uniunii în lume. Neoficial, SEAE este numit ministerul de externe al UE.

Kalman Mizsei a fost numit Reprezentant Special al UE pentru Republica Moldova la 1 martie 2007, la recomandarea Secretarului General al Consiliului UE, Javier Solana. Mandatul lui Mizsei urma sa expire la 1 martie 2010, dar a fost prelungit până la 31 august 2010.
Miroslav Lajcak (48 de ani) a fost ministru de Externe al Slovaciei din ianuarie 2009 până în iulie 2010. Anterior a fost reprezentant special al UE în Bosnia şi Muntenegru. În decembrie a fost numit director pentru Rusia, Vecinătatea estică şi Balcanii de Vest al SEAE. Şi-a făcut doctoratul în relaţii internaţionale la Moscova şi vorbeşte fluent limba rusa.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite