Tensiuni la Bender: miliția încalcă acordurile de menținere a păcii și vrea evacuarea poliției moldovenești din teritoriu

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Locuitorii transnistreni sunt îndemnați să nu se supună autorităților moldovenești
Locuitorii transnistreni sunt îndemnați să nu se supună autorităților moldovenești

Delegaţia Republicii Moldova din componenţa Comisiei Unificate de Control atenţionează repetat asupra unei tendinţe de acutizare a situaţiei din oraşul Bender, regiune cu un regim sporit de securitate.

Membrii delegaţiei apelează la delegaţiile Federaţiei Ruse, Ucrainei şi OSCE în comisie cu apelul de a uni eforturile forţelor mixte de menţinere a păcii pentru a preveni scăparea de sub control a situaţiei din Bender, unde pot apărea acţiuni de nesupunere forţelor de ordine moldoveneşti, transmite Info-Prim Neo cu referire la o declaraţie difuzată pe data de 18 octombrie.

Delegaţia moldovenească face referinţă la apelurile publice difuzate în mass-media din regiunea transnistreană, în care se comunică că activitatea poliţiei din Bender ar fi ilegală şi cheamă locuitorii oraşului să nu se supună cerinţelor colaboratorilor de poliţie. Acţiunile părţii transnistrene au fost calificate de către delegaţia moldovenească drept o nouă provocare în Zona de Securitate, fiind încălcate prevederile Acordului privind principiile paşnice de reglementare a conflictului armat din regiunea transnistreană a Republicii Moldova, semnat la 29 iulie 1992.

În declaraţie se precizează că există informaţii precum că la procesul artificial de acutizare a situaţiei în această regiune partea transnistreană a atras şi administraţia locală, care a declarat că prin orice metodă va bloca activitatea organelor de drept moldoveneşti. Se presupune organizarea unor manifestaţii pentru a expulza comisariatul de poliţie din oraş. De asemenea, agenţilor economici din cartierul „Северный" li s-a cerut anularea tuturor contractelor cu instituţiile din Republica Moldova, inclusiv şi cu poliţia.

Acordul privind principiile paşnice de reglementare a conflictului armat din regiunea transnistreană a Republicii Moldova semnat la 29 iulie 1992 prevede expres că ordinea publică în oraşul Bender este asigurată de către CUC, în cooperare cu organele de poliţie şi miliţie.

Republica Moldova



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite