Alegerea președintelui Republicii Moldova se amână

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Zinaida Greceanâi și Marian Lupu, doi posibili candidați
Zinaida Greceanâi și Marian Lupu, doi posibili candidați

Negocieri la sânge până în ultima clipă. Întruniți într-o ședință în această seară, liderii Alianței pentru Integrare Europeană nu au ajuns la un compromis cu grupul lui Igor Dodon. Astfel, coaliția de guvernare a decis să nu înainteze un candidat la funcția de președinte a Republicii Moldova, iar în consecință scrutinul programat pentru 18 noiembrie va fi amânat.

„AIE insistă pe candidatura lui Marian Lupu, iar noi suntem gata să votăm doar o persoană neafililată politic, din afara Alianței“, a declarat fostul comunist Igor Dodon, după reuniune.

„În această situație de blocaj, nu mai putem continua“, a spus liderul liberal-democraților Vlad Filat, precizând că negocierile vor continua. Și democratul Marian Lupu a explicat că, în situația în care niciun candidat nu ar acumula cele 61 de voturi necesare pentru a fi ales la șefia statului, înscrierea lui în cursă este lipsită de logică.

Astfel, la Comisia specială pentru alegerea președintelui niciun politician nu și-a depus dosarul pentru înscrierea în cursă. În schimb, 14 simpli cetățeni, printre care șomeri, pensionari și chiar un deținut, s-au interesat cum pot ajunge la cârma țării. Trei dintre ei au primit chiar certificate de la comisia medicală, însă niciunul n-a reușit să obțină sprijinul necesar din partea a cel puțin 15 deputați.

„Dacă până la miezul nopții nu va fi înregistrat niciun candidat, se va pronunța Parlamentul. Cu părere de rău, legea nu prevede ce facem în astfel de cazuri. Nu-i exclus că va fi stabilită o nouă dată a alegerilor și procedura va fi reluată de la zero", a explicat președintele comisiei, Tudor Deliu. Liberal-democratul a dat asigurări că nu vom ajunge la anticipate deoarece procedura a fost declanșată, dar nu a avut finalitate.

„Dacă n-a venit coana mireasă la cununie, căsătoria nu s-a produs", l-a completat liberalul Mihai Ghimpu.

Comuniștii au anunțat că nu vor înainta pe nimeni și nu vor participa la votarea din 18 noiembrie.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite