Parlamentul a votat bugetul de stat şi bugetul asigurărilor medicale

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Deputaţii din majoritatea parlamentară au votat, în două lecturi, bugetul de stat pentru anul 2013. Acesta prevede venituri în sumă de 22,7 miliarde de lei şi cheltuieli în sumă de 23,6 miliarde de lei, cu un deficit în sumă de 874, 8 milioane de lei.

Potrivit ministrului Finanţelor, Veaceslav Negruţa, citat de Info-prim Neo, veniturile bugetului public naţional pe anul 2013 vor constitui circa 37 miliarde de lei, iar cheltuielile se estimează la circa 38,1 miliarde de lei.

Ministrul Finanţelor a menţionat că obiectivul bugetului pentru anul 2013 rezidă în implementarea în continuare a reformelor structurale importante, totodată, creând condiţii pentru atingerea obiectivului durabilităţii bugetar-fiscale şi finanţării din buget a cheltuielilor principale, fără a recurge la ajutor excepţional din exterior, prin menţinerea unui deficit al bugetului public naţional la nivel de 1,14 % în PIB.

Creştere economică de 5%

Negruţă a mai menţionat că pentru anul 2013 se prognozează o creştere economică de 5%. Rata anuală a inflaţiei va constitui 5%, exporturile şi importurile vor creştere cu 13 şi, respectiv 10%, iar salariul nominal mediu lunar va spori cu peste 11%, până la 3.950 lei.

Volumul preponderent al resurselor publice vor fi direcţionate către domeniul social - 67,4 % din totalul cheltuielilor publice, acestea fiind urmate de cheltuielile de ordin economic, care vor constitui 14,3 % din cheltuielile bugetului public naţional. Potrivit estimărilor, la sfârşitul anului viitor, soldul datoriei de stat va constitui 21,6 mlrd de lei, cu o majorare de 1,1 mlrd de lei faţă de 31 decembrie 2012.

Comuniştii şi deputaţii neafiliaţi au spus că legea bugetului este antisocial şi este elaborat pe interese.

Poliţa va costa 3.318 lei

Pentru anul viitor prima de asigurare obligatorie de asistenţă medicală calculată în formă procentuală în raport cu salariul şi cu alte recompense rămâne la cota de 7%, dintre care 3,5% se plăteşte de salariat şi 3,5% de angajator. Bugetul asigurărilor obligatorii de asistenţă medicală votat de Legislativ prevede venituri de 4,07 miliarde lei şi cheltuieli de 4,17 miliarde lei, transmite Info-Prim Neo.

Viceministrul sănătăţii, Octavian Grama, a declarat în plenul Parlamentului că poliţa de asigurare pentru persoanele neangajate va costa 3.318 lei, cu 336 lei mai mult faţă de anul 2012. În primele trei luni de la data intrării în vigoare a legii, poliţa va fi disponibilă la jumătate de preţ - 1.659 de lei. Pentru proprietarii de terenuri agricole reducerea este de 75% până la încheierea recoltării (31 octombrie 2013).

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite