OFICIAL RUS: Noi vedem viitorul Transnistriei în calitate de raion cu statut special în componenţa Moldovei

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Grigorii Karasin, viceministru de Externe al Rusiei
Grigorii Karasin, viceministru de Externe al Rusiei

Viceministrul rus al Afacerilor Externe, Grigorii Karasin a declarat astăzi la Tiraspol că Transnistria ar trebui să redevină parte a Republicii Moldova, dar condiţionat prin obţinerea unui statut special, anunţă agenţia Novii Reghion.

Diplomatul rus a spus că poziţia Rusiei privind viitorul Transnistriei a fost expusă în repetate rânduri şi este cunoscută de toţi.

"Poziţia noastră a fost reafirmată în mod repetat de către conducerea ţării. Noi vedem viitorul Transnistriei în calitate de raion cu statut special, cu garanţii speciale recunoscute la nivel internaţional, în componenţa unui stat moldovenesc neutru ", a declarat ministrul adjunct al Afacerilor Externe al Federaţiei Ruse după o întrevedere cu Evgheni Şevciuk, liderul separatist de la Tiraspol.
Grigorii Karasin a spus că pentru aceasta e nevoie de parcurs un drum destul de lung şi de reconstruit încrederea pierdută acum 20 de ani.

În acelaşi timp, Karasin a remarcat că, în ciuda punctele de vedere diferite ale Chişinăului şi Tiraspolului, nu se poate de vorbit despre o schimbare a operaţiunii de menţinere a păcii.

"Avem în acest sens acorduri internaţionale. Au trecut 20 de ani de când pacificatorii asigură aici pacea şi stabilitatea. Ei ajută la stimularea procesului de negocieri. Acum, acest proces s-a accelerat, pentru că în anul 2011 am putut relua negocierile în formatul 5+2. E nevoie ca acesta să meargă mai activ. Vedem deja şi unele rezultate", a declarat oficialul de la Ministerul de Externe al Rusiei.

Ieri, preşedintele Republicii Moldova Nicolae Timofti în cadrul unei întrevederi cu viceministrul rus al Afacerilor Externe, Grigorii Karasin, a reiterat necesitatea retragerii de către Federația Rusă a muniţiilor şi a efectivului său de militari care staţionează în stânga Nistrului.

De asemenea, potrivit serviciului de presă al Preşedinţiei, Timofti a declarat că forţele de menţinere a păcii din zona de securitate şi-au epuizat misiunea şi că ar trebui să fie înlocuite cu un contingent civil sub mandat internațional.

Liderul separatist de la Tiraspol propune Rusiei să-şi deschidă bază şi aerodrom militar în Transnistria

Moldova recucereşte piaţa transnistreană

De Ziua Rusiei, la Tighina a fost inaugurat monumentul generalului Lebed

CONFIRMAT Premierul Vlad Filat s-a rugat ieri pe Muntele Athos cu „preşedintele rmn" Evgheni Şevciuk şi Mitropolitul Vladimir

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite