Nu-l vor pe Reşetnicov în comisia pentru examinarea arhivelor KGB. „Cu el sau fără, vom scoate la iveală toţi turnătorii din PL“

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Artur Reşetnicov, fostul director al Serviciului de Informații și Securitate
Artur Reşetnicov, fostul director al Serviciului de Informații și Securitate

Comuniştii l-au propus pe ex-directorului Securităţii Artur Reşetnicov în comisia parlamentară pentru examinarea situaţiei arhivelor KGB. Deputatul liberal Valeriu Munteanu, cel care a propus să fie creată această structură, a cerut ca fiecare membru înaintat în această comisie să fie supus votului nominal, ceea ce a stârnit indignarea deputaţilor PCRM.

„Se tem de un profesionist care ştie ce şi unde trebuie căutat", a comentat comunistul Iurie Muntean.

„De ce vă temeţi? Cu Reşetnicov sau fără, noi vom scoate la iveală toţi stukacii (n.r. turnătorii) din fracţiunea voastră", a ameninţat Eduard Muşuc.

Liderul fracţiunii PCRM, Maria Postoico, s-a arătat indignată de faptul că ceilalţi membri ai comisiei au fost votaţi la pachet, în timp ce pentru opoziţie e aplicat votul nominal. Până la clarificarea aspectelor tehnice, preşedintele Parlamentului Marian Lupu a amânat chestiunea.

La iniţiativa liberalilor Valeriu Munteanu şi Ion Hadârcă, acum o săptămână Parlamentul a constituit o comisie de anchetă pentru examinarea situaţiei arhivelor KGB al RSSM, din care vor face parte patru deputaţi PCRM şi cinci din AIE. Comisia va prezenta Parlamentului până la 1 martie 2013 un raport cu privire la numărul şi gradul de secretizare a dosarelor de agentură şi de informatori ale fostului KGB al RSSM aflate în arhivele Serviciului de Informaţii şi Securitate al Republicii Moldova, Ministerului Afacerilor Interne al Republicii Moldova, Arhivei Naţionale a Republicii Moldova şi alte instituţii ale statului, precum şi numărul dosarelor de acest gen nimicite din 1990 şi până în prezent sau transferate către instituţii nesubordonate autorităţilor suverane ale Republicii Moldova, cu referire la actele de autorizare şi măsurile posibile de restabilire ori recuperare a acestora.

„Arhiva KGB-ului este la noi, la Tiraspol, și nu avem de gând s-o întoarcem Chișinăului", a declarat şeful securității transnistrene Vladislav Finaghin.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite