VIDEO Nicolae Timofti, despre vizita în România: Ne dorim repararea unor greşeli care s-au comis anterior în relaţiile noastre bilaterale

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Nicolae Timofti
Nicolae Timofti

România este ţara cea mai apropiată de Republica Moldova, a declarat miercuri preşedintele Nicolae Timofti într-un interviu acordat Radio Chişinău şi Radio România Actualităţi cu o zi înainte de vizita sa oficială la Bucureşti.

UPDATE 10.50 Nicolae Timofti a depus flori la mormântul Ostașului Necunoscut din Parcul Carol.

UPDATE 10.40 Preşedintele Nicolae Timofti a fost întâmpinat de omologul său Traian Băsescu la Palatul Cotroceni. Timofti a fost întâlnit cu onoruri militare. Cei doi şefi de stat au mers pe covorul roşu, după care au dat mâna cu delegaţiile Republicii Moldova şi cea a României. Din delegaţia Republicii Moldova face parte ministrul Justiţiei, Oleg Efrim, ministrul Dezvoltării Regionale şi Construcţiilor, Marcel Raducan, vice-ministrul Afacerilor Externe şi Integrării Europene, Andrei Popov şi vice-ministrul Economiei, Octavian Calmâc. La eveniment este prezent şi ambasadorul României la Chişinău, Marius Lazurcă. „Mă bucură alegerea dumneavoastră în funcţia de preşedinte al Republicii Moldova şi, mai mult, aţi ţinut să subliniaţi această reuşită politică a dumneavoastră şi a Parlamentului Republicii Moldova făcând prima vizită bilaterală la Bucureşti după ce aţi vizitat Bruxelles-ul. Vă mulţumesc mult pentru onoarea pe care ne-aţi făcut-o de a vizita prima dată Bucureştiul în relaţie bilaterală", i-a spus Traian Băsescu lui Nicolae Timofti, potrivit Mediafax.

Şeful statului a declarat că Republica Moldova poate beneficia de experienţa României în procesul de integrare europeană, unul dintre aspecte fiind acela că ţara noastră poate prelua gratis legislaţia europeană deja tradusă în română.

Nicolae Timofti a trecut în revistă şi principalele puncte de interes ale relaţiei bilateral. "Interesul nostru este legat de integrarea europeană, de colaborare în domeniul economic, de relații de bună vecinătate, în domeniul cultural, de apropiere cât mai adâncă a relațiilor și repararea a unor greșeli care s-au comis anterior în relațiile noastre", a declarat președintele, în interviul acordat Radio Chişinău.

Preşedintele va fi însoţit la Bucureşti de o delegaţie formată din Ministrul Justiţiei, Oleg Efrim, Ministrul Dezvoltării Regionale şi Construcţiilor, Marcel Răducan, Vice-Ministrul Afacerilor Externe şi Integrării Europene, Andrei Popov şi Vice-Ministrul Economiei, Octavian Calmâc. Pe agenda vizitei sunt prevăzute întrevederi cu preşedintele României, Traian Băsescu şi preşedinţii Camerei Deputaţilor şi Senatului, Roberta Anastase şi Vasile Blaga, dar și cu Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, Preafericitul Daniel.

Totodată, în premieră pentru mass-media de pe cele două maluri ale Prutului, preşedinţii celor două ţări vor participa, împreună, la o dezbatere radio produsă de Radio Chişinău şi Radio România Actualităţi şi transmisă, în direct, în Republica Moldova şi în România începând cu ora 13:00.

Republica Moldova



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite