Ambasadorul UE la Chișinău vede Republica Moldova în UE

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Şeful Delegaţiei Uniunii Europene la Chişinău, Dirk Schuebel, a făcut în premieră declaraţii atât de optimiste, dar a subliniat că flagelul corupţiei rămâne principala piedică

Cu două săptămâni înainte de vizita la Chişinău a preşedintelui Comisiei Europene, ambasadorul UE în Moldova, Dirk Schuebel, a lăudat ţara noastră, declarând că are şanse reale de aderare la Uniune. „Susţinerea de care se bucură Moldova în calea sa spre UE, atât din partea Bruxelles-ului, cât şi a ţărilor-membre, nu a fost niciodată atât de mare. Trebuie să folosim această şansă, care poate fi unică", a menţionat şeful Delegaţiei UE la Chişinău.

„Cred că Moldova are şanse reale să adere la UE. Acum câţiva ani, când am venit la Chişinău, nu eram sigur. Cred în asta nu doar eu, şi alţii cred. Doar astfel ar putea fi explicat şi discursul comisarului pentru Extindere Štefan Füle. La fel de clar e faptul că acest lucru nu se va întâmpla peste noapte. În procesul de reformare trebuie să participe toţi, reformele le faceţi pentru voi, nu pentru UE", a subliniat oficialul.

Nota optimistă a diplomatului s-a păstrat şi în discursul despre negocierile pe Acordul de Asociere, cel de Liber Schimb şi de liberalizare a regimului de vize, care, potrivit lui, au avansat semnificativ. „Obiectivul nostru e să încheiem negocierile pe marginea primelor două documente spre sfârşitului anului viitor. În ceea ce priveşte liberalizarea regimului de vize, Moldova este deja în a doua fază. Nu pot numi o dată anume când vor fi ridicate vizele. Obţinerea acestui lucru până la finele anului 2013 este un obiectiv dificil de atins, dar nu imposibil", a specificat oficialul.

Totodată, ambasadorul UE a menţionat că după alegerea şefului statului, situaţia în Moldova s-a stabilizat şi a apreciat faptul că recent au fost numiţi şefi în fruntea Serviciului de Informaţii şi Securitate, a Centrului Naţionat Anticorupţie şi a Comisiei Naţionale pentru Integritate. „A fost o alegere bună. Sper că aceşti oameni vor lucra bine şi că instituţiile vor continua procesul de reformare", a precizat Dirk Schuebel.

MILIOANE DE EURO PENTRU REFORME

Reprezentantul UE la Chişinău nu a ezitat însă să reamintească principiul UE „mai mult pentru mai mult", potrivit căruia, ţara noastră va primi mai mulţi bani pe măsură ce înaintează în implementarea reformelor. El a dat asigurări că Moldova va continua să primescă suport financiar din partea Uniunii. „Discuţiile despre bugetul UE sunt foarte aprinse, dar Moldova a fost unul dintre liderii Parteneriatului Estic şi sunt sigur că va beneficia de asistenţă. Pentru prima dată vom depăşi suma de 100 de milioane de euro - în bugetul Moldovei vor fi transferate anul viitor peste 122 de milioane. Mai avem şi fonduri sub formă de împrumuturi, dar şi granturi", a anunţat ambasadorul.

În acelaşi timp, Dirk Schuebel a evidenţiat că doar lupta cu corupţia şi continuarea reformelor ne vor asigura suportul continuu din partea
Bruxelles-ului. „Trebuie să continue reforma instanţelor de judecată, a procuraturii, unde procesul trebuie să fie intensificat, dar şi în domeniul vamal, cel fiscal, în cadrul Ministerului Afacerilor Interne", a subliniat oficialul.

Referitor la conflictul trasnistrean, oficialul a menţionat că dialogul dintre cele două maluri nu a fost niciodată atât de intens. „Sperăm că politica paşilor mici va continua. Sperăm să redeschidem podul de la Gura Bâcului", a mai adăugat Dirk Schuebel. El a mai spus că zvonurile privind planul de federalizare pe care l-ar aduce vineri vicepremierul rus Dmitri Rogozin nu merită atenţie, însă vizita trimisului Kremlinului „ trebuie urmărită atent". ;
"
Ridicarea vizelor până la finele lui 2013 este greu de obţinut, dar nu imposibil.

Dirk Schuebel, Şeful Delegaţiei UE

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite