EXCLUSIV: Preşedintele moldovean Marian Lupu şi-a graţiat colegul de partid. Este singura persoană iertată de şeful statului. Lupu jură că nu cunoaşte cazul

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Şeful interimar al statului l-a graţiat pe Leonid Balan, liderul organizaţiei din Rezina a Partidului Democrat, condamnat pentru că ar fi comis mai multe încălcări ale legii în cazul privatizării unui CAP(colhoz). Ex-primar al satului Păpăuţi, Balan este singurul moldovean graţiat de actualul şef de stat. Norocosul este şi cel care a finanţat din greu campania electorală din 2010.

„Se graţiază pedeapsa complementară aplicată lui Balan Leonid Vasile, condamnat la 27 februarie 2007 de Judecătoria Rezina" (Decret privind aprobarea unei graţieri individuale, „Monitorul Oficial", 20 aprilie). Acesta este primul ordin şi deocamdată unicul decret de graţiere individuală semnat în cele aproape patru luni de când liderul democrat Marian Lupu ocupă şi funcţia de preşedinte interimar al statului.

Preşedintele a dat acest decret chiar pentru unul dintre colegii lui de partid, şi nu al unuia oarecare. Este vorba chiar despre liderul organizaţiei locale a PD din raionul Rezina, Leonid Balan, fostul primar al satului Păpăuţi.

DECRETUL ÎL AJUTĂ
SĂ FIE FUNCŢIONAR PUBLIC

Pensionar, Balan a găsit totuşi bani pentru a contribui la campania electorală a partidului său, în noiembrie 2010. El a donat nu mai puţin de 90 de mii de lei, fiind unul dintre cei mai generoşi sponsori.

Graţierea a fost făcută după ce, la 27 februarie 2007, Leonid Balan a fost condamnat de Judecătoria Rezina pentru abuz în serviciu. Unul dintre capetele de acuzare a fost că ar fi cesionat în condiţii ilegale opt cisterne ale fostului CAP „Hlinaia". La acea vreme, Balan era primar al comunei Păpăuţi, unde se afla şi CAP-ul.

În urma acestei afaceri, instanţa a stabilit că se face vinovat de abuz în serviciu şi de însuşirea a 100 de dolari.
Magistraţii au mai stabilit că fostul edil ar fi înstrăinat ilegal alte proprietăţi ale foştilor membri ai CAP-ului „Hlinaia", în valoare de 80 de mii de lei. Pentru aceste lucruri, Balan a fost condamnat la plata unei amenzi în valoare de 8.000 de lei şi a fost privat de dreptul de a ocupa funcţii de conducere în administraţia publică pe un termen de cinci ani. Fostul funcţionar şi-a plătit în rate amenda.

Acum, a scăpat şi de interdicţii. Şi asta după ce a intervenit colegul-şef de partid, preşedintele ţării, Marian Lupu. Luna aceasta, şeful statului a semnat în urmă cu zece zile primul decret de graţiere individuală, care îl scapă pe Balan de pecetea de om ce nu poate fi şef într-o instituţie publică.

image

FOTO: Tudor Iovu / Marian Lupu susţine că decretul semnat acum zece zile nu are nicio legătură cu activitatea sa de partid

„Nu am nicio vină. Urmărirea penală şi judecarea cauzei au avut loc cu încălcarea normelor procesuale. Sentinţa de condamnare este bazată doar pe probele de învinuire şi nu au fost luate în consideraţie declaraţiile mele şi ale martorilor", a spus Balan.

CONDAMNAT LA ÎNCHISOARE CU SUSPENDARE

După sentinţa definitivă a Curţii Supreme de Justiţie, Balan urma să demisioneze din funcţia de primar şi să predea ştampila instituţiei.
El a refuzat însă să facă acest lucru, chiar şi după încercările repetate ale executorilor judecătoreşti. Din acest motiv, fostul edil s-a ales cu o nouă condamnare.

În urmă cu doi ani, magistraţii l-au găsit vinovat de neexecutarea deciziei şi i-au dat o pedeapsă de un an şi şase luni de închisoare cu suspendare. Chiar şi după această hotărâre a instanţei, fostul primar a mai stat în funcţie până la începutul lui 2010, perioadă pentru care a fost plătit de Consiliul local cu suma de 26 de mii de lei.

„ESTE CONFLICT
DE INTERESE"

Despre decretul semnat de el, Marian Lupu susţine că nu cunoaşte cazul. „Graţierea a trecut prin mai multe filtre şi a ajuns pe masa mea, nu ştiu de la cine. Când vin propuneri de graţiere, decorare, nu mă uit la apartenenţa politică. Fiecare greşeşte şi are dreptul la o şansă", a declarat Lupu pentru „Adevărul".

Recent, Balan a fost ales preşedinte al Consiliului Electoral de Circumscripţie Rezina, din partea democraţilor. Cristina Cojocaru, jurist la Centrul de Analiză şi Prevenire a Corupţiei, susţine că decretul preşedintelui este imoral. „Este un caz clasic de conflict de interese. Chiar dacă doar preşedintele poate graţia, Marian Lupu ar fi trebuit să se abţină, fiind vorba despre un coleg de-al său de partid. Cu atât mai mult cu cât ne aflăm în campanie electorală", a spus Cristina Cojocaru.

Susţinut şi de Diacov

Preşedintele interimar Marian Lupu nu este singurul democrat care a intervenit pentru „spălarea" lui Leonid Balan.
La începutul lui 2009, Dumitru Diacov, actualul preşedinte de onoare al PD, îi solicita în calitate de deputat procurorului general Valeriu Gurbulea să se implice în „stabilirea corectitudinii şi legalităţii" în procesul lui Balan.

„Rămânem în speranţa că organele procuraturii vor renunţa la învinuirile pripite împotriva lui Leonid Balan", a scris Diacov în demersul oficial trimis acum doi ani fostului procuror general.

Gurbulea nu a intervenit în proces. Decretul de graţiere emis recent de Marian Lupu îi este însă suficient lui Balan să ocupe din nou funcţii de conducere în instituţiile publice. ;

Acest material a fost făcute de „Adevărul" în colaborare cu Centrul de Investigaţii Jurnalistice.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite