„Lista neagră” a candidaţilor la parlamentare, interzisă spre difuzare

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Alegătorii mai au trei zile pentru a studia listele electorale
Alegătorii mai au trei zile pentru a studia listele electorale

Judecătoria Centru din Chişinău a interzis Iniţiativei Civice pentru un Parlament Curat (ICPC) difuzarea celor 200 mii de broşurii „Cunoaşte-ţi candidatul!", ce conţine lista a 30 de candidaţi la parlamentare ce nu merită să devină deputaţi, în opinia societăţii civile. Cele şapte organizaţi-membre ale Iniţiativei au făcut recurs şi cer compensarea prejudiciilor.

Instanţa de judecată a emis trei hotărâri în acest sens, fiind sesizată de Partidul Comuniştilor (cu 22 de candidaţi „pătaţi), Partidul Democrat (trei) şi reprezentantul Alianţei „Moldova Noastră", Alexandru Oleinic, punând sechestru pe tot tirajul buletinului.Comuniştii

Comuniştii se simt discreditaţi

Reclamanţii s-au arătat nemulţumiţi de prezenţa lor în „lista neagră", acuzând IPCP de calomnie, discreditare şi încălcarea prezumţiei nevinovăţiei. PCRM susţine, într-un comunicat emis ieri, că prin difuzarea broşurii „se aduc grave învinuiri, în mare parte, doar candidaţilor PCRM, învinuiri care nu sunt confirmate prin nicio probă sau hotărâre definitivă a instanţei de judecată".

ICPC: sunt atacuri disproporţionate

În replică, Iniţiativa Civică pentru un Parlament Curat (ICPC), din care fac parte 7 organizaţii neguvernamentale, a difuzat un comunicat „işi exprimă îngrijorarea în legătură cu atacurile şi acţiunile disproporţionate din partea unor politicieni şi partide politice asupra societăţii civile ca urmare a publicării listei cu candidaţii care nu corespund criteriilor de integritate stabilite de ICPC". ICPC califică drept un atac la democraţie acţiunile candidatului AMN Alexandru Oleinic, ministrul degrevat al Tehnologiilor Informaţionale, ale PD şi PCRM. Potrivit ICPP, prin interzicerea distribuirii buletinelor „Cunoaşte-ti candidatul!" se încalcă dreptul cetăţenilor de a fi informaţi despre cei care vor să acceadă ăn Parlament, dreptul la un vot conştient, fiind afectat şi caracterul liber şi corect al alegerilor.

Există probe şi pot fi verificate

Lista candidaţilor care nu corespund criteriilor de integritate ale ICPC a fost elaborată în urma unei monitorizări, în baza a şapte criterii de integritate: averi şi venituri necorespunzătoare; utilizarea resurselor administrative în folos personal sau de partid; utilizarea poziţiei de serviciu în interes personal sau de familie, protecţionism, trafic de influenţă; administrare defectuoasă, impozite/amenzi neachitate; comportament împotriva statului de drept; imaginea publică a candidatului; traseism politic. Monitorizarea s-a bazat pe surse deschise, în special documente ale instituţiilor de stat. Toate probele incluse în profilurile candidaţilor din buletinul „Cunoaşte-ţi candidatul!" pot fi verificate în orice moment, susţin reprezentanţii ICPC.

Anul trecut reacţiile au lipsit

Membrii ICPC „regretă reacţiile bolnăvicioase, acuzaţiile nefondate, inclusiv atacurile la persoană, de care au dat dovadă unii politicieni, incluşi în lista persoanelor cu probleme de integritate, se mai spune în comunicat. Hotârârile instanţei de judecată au fost atacate cu recurs de către IPCP, care solicită compensarea prejudiciilor materiale şi morale. Doar pentru tipărirea celor 200 mii de buletine au fost cheltuite peste 150 mii de lei.

Iniţiativa Civică pentru un Parlament Curat a desfăşurat astfel de campanii şi la alegerile parlamentare din 2009. După scrutinul din 5 aprilie niciun candidat din cei incluşi în "lista neagră" nu s-a revoltat, iar după cel din 29 iulie un singur politician s-a plâns în instanţă, dar a pierdut procesul.

Republica Moldova



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite