Lavrov: Rusia este gata să-şi retragă muniţiile din stânga Nistrului şi vrea statut special pentru Transnistria

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Rusia este interesată de reciclarea cât mai rapidă a armamentului din Transnistria pe teritoriul său, a declarat astăzi ministrul de Externe al Federaţiei Ruse, Serghei Lavrov, transmite RIA Novosti.

„În 2003, când aveau loc negocierile, din Transnistria au fost evacuate peste 50 de garnituri de muniţii, astfel că acolo mai rămâne jumătate din cantitatea stocată iniţial. Aceste depozite necesită o monitorizare permanentă, pentru că ei ar putea fura această cantitate enormă de armanent foarte periculos. O parte mare din muniţiile de acolo au fost lichidate pe loc, dar este imposibilă distrugerea întregului arsenal, a declarat Lavrov, după încheierea negocierilor cu Iurie Leancă.

Lavrov a accentuat însă că Rusia nu poate face uz de forţă pentru a ogliga autorităţile de la Tiraspol, care insistă ca retragerea armanentului să aibă loc concomitent cu rezolvarea conflictului transnistrean, să nu pună piedici acestui proces.Mai întâi

Mai întâi negocieri, apoi evacuarea armamentului

De aceea, a precizat oficialul rus, trebuie să fie respectată consecutivitatea: „Există anumite etape destul de clare, acțiunile recunoscute de toată lumea cum ar fi negocieri. În acest context, nu există piedici în soluționarea problemelor ce țin de consolidarea păcii şi evacuarea muniţiilor de pe teritoriul transnistrean, un teritoriu care să aibă statut special“, a rezumat Lavrov.

Potrivit specialiştilor ruşi, în depozitele de la Colbasna mai rămân circa 19.000 de tone de muniţii, pentru evacuarea cărora sunte necesare cel puţin 35 de garnituri de tren. Retragerea muniţiilor a fost stopată în 2003, după ce Chişinăul a refuzat semnarea „Memorandumului Kozak“ privind reglementarea transnistreană.

Statut special pentru Transnitria

Lavrov a mai spus că Moscova se pronunță pentru un statut special al Transnistriei în cadrul Republicii Moldova reintegrate şi reluarea cât mai urgentă a negocierilor privind soluționarea conflictului transnistrean.

„Am discutat despre reglementarea diferendului transnistrean. Avem intenția comună de a relua cât mai curând posibil negocierile oficiale pentru a găsi un compromis politic care ar presupune modelul unui stat unitar, cu respectarea integrităţii teritoriale a Republicii Moldova, cu un statut special pentru Transnistria“, a precizat ministrul rus de Externe la întrevederea cu omologul său moldovean Iurie Leancă.

Chişinău şi Tiraspol, părţi egale?

Potrivit oficialului rus, deciziile în acest sens trebuie să fie luate, în primul rând, de Chişinău şi Tiraspol. „Înțelegerile trebuie să se bazeze pe egalitate şi respect reciproc, aşa cum se cuvine între părţile aflate în proces de negocieri. Dar obiectivul final îl vedem aproximativ la fel - un statut special pentru Transnistria în cadrul unui stat unic, cu respectarea integrităţii teritoriale a Republicii Moldova, al cărei statut de neutralitate este fixat în Constituție, fapt pe care-l considerăm o contribuţie importantă la consolidarea unei arhitecturi de securitate în Europa“, a mai spus şeful diplomaţiei de la Moscova.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite